Nema gužvi / Trk na Dubrovačke zidine: Cijena ulaznica drastično pala, a prvi put može se i na predziđe

Umjesto 200 najljepši pogled na grad i pučinu sad stoji 50 kuna, ali turista nema.

25.5.2020.
15:45
VOYO logo

Ulaznica za Dubrovačke zidine drastično je pojeftinila! Sada ih se može obići za četvrtinu dosadašnje cijene. Iako nude i potpuno novi sadržaj, dosad nepoznat čak i Dubrovčanima, Zidine nikad nisu bile praznije. 

Prodaja ulaznica krenula je prije nekoliko dana, a u jednom danu ih se proda jedva petnaestak. Prijašnjih godina  u ovo vrijeme, toliko bi ih bilo prodano, unatoč cijeni, u manje od sat vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto 200, najljepši pogled na grad sada košta 50 kuna, ali turista nema. Nedjelja je,  sezona, a Zidine su zatvorene. 

Nekolicina znatiželjnika, uglavnom iz Dubrovnika, iskoristila je dogovoreno snimanje i krenula s ekipom RTL-a u đir koji bi im prije, osobito u ovo vrijeme, bio teško dostupan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
užas u dubrovniku /

Pao sa zidina na krov samostana: Amerikanac na intenzivnoj i dalje je u životnoj opasnosti!

Image
užas u dubrovniku /

Pao sa zidina na krov samostana: Amerikanac na intenzivnoj i dalje je u životnoj opasnosti!

"Deseti put sam u Dubrovniku, a prvi put na Zidinama jer je uvijek bilo ili gužva ili vruće ili nešto treće, u svakom slučaju prvi put sam na Zidinama i evo, u ovom ambijentu kad nema nikoga... Prekresno, nema riječi", rekao je Josip Feher iz Splita.

Ulaznica je i dalje besplatna za stanovnike Dubrovačko-neretvanske županije, no u sezoni, a ona je u Dubrovniku gotovo cijelu godinu, za Zidine rijetko tko od mještana ima vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da sam zadnji put bila na Zidinama u osnovnoj školi, mislim da je to bilo kad su nas profesori vodili na izlet i otada nažalost nisam imala priliku doći ovamo, tako da je danas ova prilika stvarno izuzetna, pogotovo jer nema puno ljudi", izjavila je  iz Dubrovnika.

"Nažalost se to dogodilo, ali stvarno je ovo predivno, možemo na miru pogledati Zidine i uživati", rekla je Maja Dujmović iz Dubrovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ne samo Zidine, prvi put otkad su dovršene, za javnost je otvoreno i predziđe, dosad zatpano pijeskom, zemljom i građevinskim materijalom. 

"Sam naziv predziđe govori što je to, znači to je pred zidinama, to je jedan obrambeni, fortifikacijuski sustav koji je služio za to da potencijalnog neprijatelja zaustavi već na predziđu i to je bila svrha", izjavio je , član Društva prijatelja dubrovačke starine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosad posve nevidljiva vizura grada bila je poznata uglavnom arheolozima i ponekoj mački. Ni sami Dubrovčani o ulasku u Bokar, kulu koju nepravedno bije glas zloglasne tamnice, dosad nisu mogli sanjati.

U podnožju tvrđave Bokar, samo nekoliko metara iznad mora, da nema ove zaštite, more bi ovuda ulazilo u tvrđavu. Ovori, zapravo puškarnice služile su za topove koji u svrhu obrane grada, na sreću nikad nisu zapucali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi posjetitelji su oduševljeni.

"Sad sam bila prvi put i bilo mi je prekrasno, ono baš, prekrasno", rekla je  iz Dubrovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predziđe će sada proučavati povjesničari sve dok ponovno na Zidine ne nahrle turisti zbog kojih će se možda sakriti roba s tiramole i probuditi koji uspavani mačak.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo