TRILJSKI PČELAR SNIMIO NAJEZDU STRŠLJENA: / 'Ušao sam u prostoriju s njih preko tisuću, tri uboda su jednako opasna kao ugriz poskoka'

Image
Foto: YouTube

U Dalmatinskoj zagori kritična je situacija što se tiče stršljena

19.9.2018.
9:45
YouTube
VOYO logo

Kako izvještava Novi List, u Dalmatinskoj zagori od ovog je ljeta vrlo kritična situacija kad su stršljeni u pitanju koji se nalaze posvuda, tako da znaju izgraditi gnijezda čak i u kućama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari Dalmacije Danas popričali su vezano za najezdu ovih opasnih kukaca, čija tri ugriza znaju biti jačine ugriza poskoka, s Božidarom Žuljevićem, predsjednikom triljske Udruge pčelara.

"Danas smo po pozivu ušli u kuću u Bisku. Bio sam u pratnji lokalnih vatrogasaca, ali u samu prostoriju gdje se nalazilo gnijezdo dugačko oko 80 centimetara ušao sam sam. Vjerujte, nije nimalo lako ući u prostoriju s oko 1000 stršljena, nikada ne znate hoće li vam se koji provući kroz nogavicu. Kaže se da tri uboda stršljena imaju učinak ugriza poskoka. Lopatom sam razorio gnijezdo, ali tek nakon što sam sprejem dobro tretirao cijelu prostoriju", rekao je Žuljević te nadodao da do sada nije doživio takav slučaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stršljeni ugrožavaju i pčele

"Prije nekoliko dana isto sam ušao u jednu obiteljsku kuću u kojoj su stršljeni 'okupirali' prozor i uboli čovjeka u glavu. Ne ugrožavaju stršljeni samo ljude, događaju se i veliki napadi na pčelinje zajednice i nastaju ogromne štete. Nejake zajednice pčela ne mogu se obraniti od takvih napada stršljena i bivaju uništene do kraja. Inače, pčela se ne može suprotstaviti stršljenu pojedinačno, ali se ipak znaju obraniti na način da puno pčela u potpunosti okruži stršljena i onda ga doslovno skuhaju temperaturom svojih tijela jer mogu podnijeti višu temperaturu od tog napadača", rekao je Žuljević pozvavši građane da pozovu stručnjake kako bi sigurno uklonili gnijezda stršljena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo