ZMIJOLOVCI NA TERENU / Tri zmije uhvaćene u širem centru Zagreba. Stručnjak otkriva što činiti ako ih sretnete: 'Nikako ih ne ubijajte...'

Nakon što su ulovljene, zmije su vraćene u prirodu: 'To je uvijek praksa, naša je obaveza da ih puštamo u prirodu. Kada ih uhvatimo nosimo ih u njihovo stanište, odnosno najbliže njihovo stanište od mjesta gdje smo ih uhvatili', kazao je zmijolovac Karamazan

6.7.2023.
18:14
VOYO logo

Tri zmije uhvaćene su u širem centru Zagreba, doznaje Danas.hr. Prema neslužbenim informacijama zmije su bile u spremištu zagrebačkog HNK-a u Adžijinoj ulici. U pomoć je pozvana Udruga Zmijolovac koja je zmije uklonila, a predsjednik Udruge Darko Karamazan pojasnio je što se dogodilo.

"Imali smo intervenciju u užem dijelu grada uhvatili smo tri zmije, one su neotrovne, ali građani su u strahu uspjeli smo ih izuzeti i vratiti nazad u prirodu", govori. Riječ je, kaže nam, o bjelicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Slavoniji za njih kažemo - kućne zmije, a radi se o starijim jedinkama. Jedna je dugačka 1,40 metara, a druga 1,20. Bila je i jedna manja od 80-ak centimatara", prepričava nam.

Dodaje da se odazivaju na pozive građana i zmije vraćaju u staništa iz kojih su i došle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Luka Safundžić/Danas.hr
Image
ugrozili život muškarca /

Čovjeka ugrizla zmija, a Hitna zapela. Zašto? Zbog kaosa na privatnom parkiralištu kraj Doma zdravlja...

Image
ugrozili život muškarca /

Čovjeka ugrizla zmija, a Hitna zapela. Zašto? Zbog kaosa na privatnom parkiralištu kraj Doma zdravlja...

"Naša je obaveza da ih puštamo u prirodu. Kada ih uhvatimo nosimo ih u njihovo stanište, odnosno najbliže njihovo stanište od mjesta gdje smo ih uhvatili. U užem dijelu grada je teško naći mjesto na kojem bi ih morali pustiti. Sada smo ih odnijeli nešto dalje, nemoguće je u centru grada naći prostor, zemljište u vlasništvu države, gdje neće smetati građanima", kaže Karamazan.

"Da ih mi nismo pokupili, građani bi ih vjerojatno lopatom umlatili i njih više nema", govori pa dodaje da zmije ne valja ubijati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"One su sastavni dio prirode. Ta priroda je jedino bogatstvo, hajdemo to sačuvati. Najbogatija smo zemlja Europe, koja ima 15 vrsta zmija, idemo to sačuvati i to je jedan dio bogatstva", zaključio je predsjednik Udruge Zmijolovac.

Image
Foto: Luka Safundžić/Danas.hr

Sezona za ove slavonskobrodske zmijolovce je krenula, a dopredsjednik Udruge Vlado Lađarević, otkrio nam je ima li zmija i ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Situacija je ista ili slična kao i prethodnih godina. Zmije su se probudile, građani u problemu sa zmijama trebaju i trebali bi zvati 112 koji će pozvati stručne osobe da te zmije izmjeste, a nikako ih ubijati", kazao je.

Inače, Udruga Zmijolovac djeluje na području cijene Hrvatske. Gotovo da ne postoji neki kraj gdje nisu djelovali i svojom intervencijom tražili, hvatali i izmiještali zmijem, kaže nam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čovijek bi se trebao maknuti od nje i zaobičiti je. Ako je nije moguće zaobići, u smislu da ugrožava njegov prostor, onda je potrebno zvati 112 gdje će ih usmjeriti na zmijolovce, koji će doći i izmjestiti tu zmiju, odnosno spasiti je na sigurno", zaključio je Lađarević.

POGLEDAJTE VIDEO: Na zagrebačku Trešnjevku dogmizala jedna od najvećih europskih zmija! Ovakve intervencije nisu rijetkost

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo