Reportaža / Tri puta više auta nego stanovnika: Daruvarske registracije gradu donijele promociju i van Hrvatske

Tablice s oznakom DA već odavno viđamo po cijeloj Hrvatskoj - Daruvar je postao raj za rent-a-car agencije i leasing kuće

12.9.2018.
13:00
VOYO logo
  • Daruvar je kažu najljepši mali grad u Hrvatskoj. Grad je to koji se može pohvaliti najvećim i najstarijim stablom ginka u Hrvatskoj. Prepoznatljiv je i po dvorcu obitelji Janković iz 18 stoljeća. 

Nadaleko su poznate Daruvarske toplice. A tko god dođe u Daruvar, kažu mora probati poznato daruvarsko pivo i vino. Ali po pitanju promocije grada gotovo ništa nije odradilo posao kao najobičnija registracijska pločica!

Ne prođe zeleno na semaforu, a da u Zagrebu ne vidite i oznaku Daruvara. Gradonačelnik Damir Lneniček prepričava - napravilo je to besplatnu promociju gradu i izvan granica. "Svojevremeno jedan francuski novinar kad je bilo Europsko prvenstvo u Francuskoj, bilo mu je simpatično da najveći broj navijača dolazi iz Daruvara", kazao je Lneniček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime mnogi su do Francuske išli rent a carom, a oni mahom imaju Daruvarske oznake. Što je i logično, jer istražili smo: obvezno autoosiguranje za 5 godina staro vozilo od 65 kilowata, ako ga registrira 30-godišnjak bez bonusa - najskuplje je u Zagrebu - stoji 2490 kuna. Isto toliko i u Krapini. 

Najjeftinije je automobil registrirati u Delnicama, Križevcima, Našicama, Požegi, Slatini i Vukovaru za 1544 kune. A daleko najjeftiniji s premijom od 1419 kuna je Daruvar. 
Pa su mnoge tvrtke  tamo otvarale podružnice da bi uštedile na osiguranju i to očito u dogovoru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na istom objektu u ili prostoru u najmu svi su prijavljeni da ne bi morali plaćati ekstra prostore poslovne", tvrdi gradonačelnik Lneniček. I tako se dogodilo ovo. S 4200 - 2010. godine - broj osobnih vozila s oznakom DA, prema podacima Centra za vozila sada se popeo na čak 27 tisuća i tako se izjednačio s ukupnim brojem stanovnika Daruvara zajedno s okolicom. No građanima ne smeta. 

Ne samo zbog reklame, ne smeta im i zato što svatko tko nosi DA na automobilu dio novca prilikom registracije daje za ceste na području Daruvara koje uglavnom ne koristi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se to formiraju cijene, pitali smo u Uredu koji predstavlja sve osiguravajuće kuće. "Danas društva samostalno oblikuju cijene i mogu se gotovo svakodnevno mijenjati.  Cijene se doista razlikuju i ovise o više faktora, jedan od njih je povijest šteta, gdje vlasnik ima prebivalište, koja je njegova dob, tko koristi to vozilo", kazao je Hrvoje Pauković, direktor Hrvatskog ureda za osiguranja.

U ovom pitomom gradu cijene su i dalje jeftinije nego drugdje. Pitanje je samo dokad, jer s rastom broja vozila raste i rizik od šteta.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo