TRGOVINE S ODJEĆOM ZATVORENE, A ONE S BIJELOM TEHNIKOM RADE: / Riječki epidemiolog pojasnio što žele postići s takvom mjerom

Image
Foto: Nel Pavletić / PIXSELL

Primorsko-goranska županija, jedna od onih s najvećim brojem novozaraženih u posljednje vrijeme, od ponedjeljka ide u djelomični lockdown,

9.4.2021.
21:16
Nel Pavletić / PIXSELL
VOYO logo

Primorsko-goranska županija od ponedjeljka ide u novo zatvaranje. Bit će zabranjena javna okupljanja i događaji, neće raditi terase ugostiteljskih objekata, dio trgovina, ali ni automat klubovi. Takav režim trajat će puna dva tjedna.

Posljedica je to loše epidemiološke slike u posljednjih nekoliko tjedana, koja je kulminirala u petak s 2599 novozaraženih i 50 preminulih osoba. Članovi primorsko-goranskog stožera nastojali su balansirati između koliko-toliko normalnog života i nužnog suzbijanja velikog broja novozaraženih, koji je upravo u toj županiji među najvećima u državi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA IDE U DVOTJEDNI LOCKDOWN: ‘Ovo su jako stroge mjere, ali i jedini način’

Image

PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA IDE U DVOTJEDNI LOCKDOWN: 'Ovo su jako stroge mjere, ali i jedini način'

Image

PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA IDE U DVOTJEDNI LOCKDOWN: 'Ovo su jako stroge mjere, ali i jedini način'

Opterećena bolnica

"Na procjenu potrebe za provođenjem određenih mjera osim indikacije je potrebno ispunjenje različitih drugih faktora a jedan od tih faktora je i opterećenje bolnice", objasnio je za Dnevnik.hr glavni županijski epidemiolog Dobrica Rončević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A riječki Klinički bolnički centar definitivno je opterećen. Ondje se na liječenju trenutno nalazi 188 covid pacijenata, od kojih je 21 osoba na respiratorima. "To je definitivno najveći broj, zapravo za 20 posto više od maksimalnog broja hospitaliziranih u prošlom valu, u prosincu. Mi posteljnih kapaciteta, opreme, lijekova, pa i kadra imamo dovoljno i još uvijek možemo jamčiti sigurnost", poručio je ravnatelj KBC-a Rijeka, Alen Ružić.

Primjetno opuštanje ljudi

U stožeru se nadaju da će se svi pridržavati novih ograničenja koja su na snazi do 26. travnja. Ako tako ne bude, a brojke ne počnu padati, moguće je i njihovo produljenje. "Nadamo se da ćemo u ova dva tjedna doživjeti, najprije broj pada novooboljelih, a ona postupno, mukotrpno, pad broja hospitaliziranih i onih koji završavaju smrću", poručio je epidemiolog Vladimir Mićović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On tvrdi da je treći vala zaraze problematičniji zbog "mutanta koji dominira". Taj je mutant zarazniji, opasniji i brže se širi. "Sve se greške skupo plaćaju", poručio je Mićović dodavši da je tijekom veljače bilo primjetnije opuštanje građana.

Pojasnio je i zašto su trgovine odjećom zatvorene, a one s bijelom tehnikom nisu. "Naravno da smo željeli u ovakvoj zdravstvenoj potrebi smanjiti mjesta gdje privlačimo okupljanje ljudi i za koje smo smatrali da nisu možda najnužnije u ovom teškom epidemiološkom i zdravstvenom trenutku", zaključio je Mićović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo