TRGOVINA PRI GLASOVANJU REZULTIRALA OPTUŽNICOM: / Hrvati koji su za 100 kuna postali Mađari sad vraćaju svoju 'staru' nacionalnost

Image
Foto: PIXSELL/Ilustracija, Hrvoje Jelavic
8.5.2017.
15:40
PIXSELL/Ilustracija, Hrvoje Jelavic
VOYO logo

Hrvatska je lani od 23. do 27. kolovoza dobila čak 89 novih Mađara, od kojih je 74 bilo u Osječko-baranjskoj županiji. Mediji su pisali o o tome kako se na takav potez odlučio velik broj ljudi s područja Baranje, mahom osoba slabijeg socijalnog statusa, a nakon što su ih obilazili emisari jednog kandidata za Sabor ispred mađarske nacionalne manjine te ih nagovarali i plaćali im sitne novčane iznose kako bi se u biračkom popisu registrirali kao Mađari i glasovali za tog kandidata.

Na kraju je podignuta i optužnica na temelju koje bi u lipnju pred sud trebao sjesti 44-godišnji Atila Sako iz Grabovca i Gordana Musa-Balaš (55) iz Karanca, koje se tereti da su podmićivanjem utjecali na birače "u nakani da Robertu Jankovicsu osiguraju što veći broj glasova na parlamentarnim izborima". Musu-Balaš dodatno se tereti i za prijetnje izrečene jednoj gospođi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POLICIJA ISTRAŽUJE PREDIZBORNU KUPNJU: /

‘Da postanem Mađarica, dali mi paket brašna, šećera, tijesta i čokoladu’

Image
POLICIJA ISTRAŽUJE PREDIZBORNU KUPNJU: /

‘Da postanem Mađarica, dali mi paket brašna, šećera, tijesta i čokoladu’

Jankovics pobijedio i bez njih

U pozadini cijele priče bila je borba dvije frakcije Mađara u Hrvatskoj za mjesto u Saboru, pri čemu je Savez mađarskih udruga predvođen Šandorom Juhasom i Denešom Šojom optužio Roberta Jankovicsa iz Demokratske zajednice Mađara Hrvatske da po Baranji “kupuje” nove Mađare i njihove glasove. Jankovics, koji će kasnije pobijediti na izborima i ući u Sabor sa 311 glasova više od Juhasa, takve je optužbe odbacio. Istraga je, pak, pokazala kako opravdana sumnja u protuzakonitost postoji, no ne i da je Jankovics povezan s tim. Štoviše, izborni rezultati pokazuju da njegova pobjeda nije ovisila o spornim biračima, ali Državno odvjetništvo tvrdi kako su kaznena djela počinjena.

U međuvremenu je do danas ispis iz mađarske nacionalnosti zatražilo je i dobilo 29 hrvatskih državljana, od toga njih 23 u Osječkoj županiji. Pretpostavlja se da je riječ o osobama koje su prije prethodnih izbora "postali" Mađari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz postojeće optužnice, pak, vidljivo je da dio "prekrštenih" Mađara uopće nije izašao na izbore jer su naknadno shvatili u kakavu su igru uvučeni, piše Jutarnji list.

Socijalna radnica prijetila majci da će joj uzeti kuću, dijete i socijalu

Sako je optužen da je osobno dogovorio i platio "transfer" osmero osoba s područja Baranje te ih i vozio u Ured državne uprave u Osijeku kako bi promijenili nacionalnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjedok Dalibor Vrbanić je naveo kako je su on i njegova nevjenčana supruga potpisali bijanko dokument te da ih je Atila potom odveo službenici kod koje je to potvrđeno. "Poslije je meni i supruzi dao po 100 kuna obećavši još 100 meni i 200 njoj nakon izbora. Nazvao nas je dan prije izbora i rekao da sutra odemo i damo glas Jankovicsu. Meni je to bilo sumnjivo i nazvao sam Deneša Šoju te mu ispričao što se sve dogodilo, a on mi je rekao da smo prevareni i da trebam to prijaviti policiji, što sam iste večeri i učinio, a Šoja je bio sa mnom", ispričao je svjedok dodajući akko su im u policiji rekli da ne izađu na izbore što oni nisu ni učinili.

Musa-Balaš se, osim za nagovaranje i podmićivanje četiri osobe, tereti i da je Zorici Balažev prijetila kako će joj uzeti “kuću, dijete i socijalu”. "Budući da ona radi u Centru za socijalnu skrb, prijetnju sam ozbiljno shvatila i pristala sam učiniti što je od mene tražila. Poslije mi je donijela i paket s kućnim potrepštinama rekavši da mi ga šalje Jankovics", ispričala je Balažev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sako i Musa-Balaš sve su optužbe porekli i odbacili. No, tužitelj za Soku traži dvije godine, a za Musu-Balaš godinu i pol dana zatvora.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo