Trgovci skrivaju cigarete od očiju kupaca papirom, zavjesama, folijom...

Trgovci, pogotovo mali koji se najteže nose s gospodarskom krizom, te duhanska industrija ogorčeni su odredbama o skrivanju cigareta od očiju kupaca.

3.10.2013.
11:37
VOYO logo

Trgovci moraju prema novom zakonu skrivati cigarete, a na Ustavnom se sudu gomilaju i zahtjevi za ocjenom ustavnosti, epilog je izmjena i dopuna Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda koje su na snagu stupile u utorak 1. listopada.

Rok za prilagodbu samo dva mjeseca

"Čak je i Irska, koja je zasad jedina zemlja u EU gdje je zabranjeno izlaganje duhanskih proizvoda, imala prijelazni rok od tri, a zajedno s konzultativnim postupkom pred EK i pet godina, dok je s hrvatskim 'ad-hoc' zakonom rok za prilagodbu bio svega dva mjeseca", kaže regionalni direktor British American Tobacca (BAT) Tomislav Fučkar te ističe da su time ugrožene poduzetničke i ustavne slobode BAT-a koji će štititi svoje interese i odgovarajućim sudskim postupcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz BAT, ocjenu ustavnosti zatražili su i Duhanka Zagreb u čijem je vlasništvu tvornica rezanog duhana iz Udbine, udruga trgovaca Meta Grupa, kiosci Glasa Istre, distributeri aparata za prodaju cigareta Orestes i Eol te Hrvatska udruga Kiosk.hr i Philip Morris.

Tvrde da uopće nije sporno što država želi smanjiti broj pušača, ali je i te kako sporan način donošenja zakona, kakav u državama visoke demokracije traje i pet godina. Tvrtkama koje pak prodaju cigarete na 700-tinjak automata u državi od utorka je praktički zabranjen i rad!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekima promet pao i do 30%

U nekim zemljama koje su uvele tu mjeru porasli su i ilegalna potrošnja i crno tržište, a u Kanadi je, primjerice, i broj pušača na koncu skočio 2%, tvrdi Fučkar. Vladimir Kranjc iz Kiosk.hr-a kaže da je članovima udruge u svega nekoliko dana promet pao 30%. Procjene su da će od oko 1000 privatnih kioska u RH, koji zapošljavaju između dvije i tri tisuće ljudi, u novim uvjetima propasti barem trećina njih, piše Večernji list.

Šverceri preko oglasnika nude i dostavu na kućnu adresu

"Ako ništa drugo, to je trebalo učiniti i zato što smo pri donošenju zakona već bili članica EU, a nismo poštovali proceduru javne rasprave među zemljama članicama od najmanje tri mjeseca. Ili zato što EU tek treba donijeti duhansku direktivu s kojom smo se mi ljetos požurili “uskladiti”, a koja uopće ne traži zabranu izlaganja duhanskih proizvoda", kaže Renato Perica iz tvrtke Smoking. Na 95 prodajnih mjesta tvrtka bi u skrivanje duhanskih proizvoda trebala uložiti oko 350.000 kuna, što je u sadašnjem stanju gospodarstva teško namaknuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I sigurno će se odraziti na državni proračun i ilegalno tržište koje već sada čini između 25 i 30% potrošnje. I nitko ništa ne skriva! Šverceri vam preko oglasnika nude već i dostavu na kućnu adresu", napominje Perica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo