JOKIĆ RASPALIO PO LEKTIRI / 'Trenutna škola u Hrvatskoj nije škola za život, nego društvo mrtvih pjesnika i mrtvih ideja'

Dugo se u Hrvatskoj čekala reforma školstva koja obećava novu, modernu nastavu

8.2.2019.
7:00
VOYO logo

A onda je prošli tjedan stigao novi popis lektire - koji je jednako staromodan kao i ovaj dosad.

Djeca neće više čitati Lovca u žitu, Nepodnošljivu lakoću postojanja, neće čitati ni moderne ni suvremene autore - ni strane ni domaće - bili to Ante Tomić ili Ivan Aralica. Kao i dosad morat će čitati uglavnom klasike - Posljednje Stipančiće, Smrt Smail Age Čengića, Šenou, Krležu, Sofokla, Euripida i ostale autore koji su umrli prije 2.500 godina. 

Zbog toga se pobunilo i Hrvatsko društvo pisaca, koje poručuje: Popis lektire je kafkijanska noćna mora. 

Lovca u žitu sada učenici u prvom razredu srednje škole čitaju obvezno. Dogodine će čitati ako odluče profesori.

Neki maturanti su je čitali, svidjela im se i spremaju je za državnu maturu, a jedna od njih je Ana Brundić, učenica 4. razreda II. gimnazije u Zagrebu: ''Meni je dobra lektira, zanimljiva. I stvarno je super osvježenje u prvom razredu uz sve Ilijade i odiseje. Lovac u žitu je super''.

Njezina kolegica Ines Jagodić dodaje: ''Naprimjer, Dundo Maroje kad smo čitali. Nisam ništa razumjela. Još kad smo mi sami čitali to je dubrovački naglasak, a mi smo iz Zagreba''.

Bruno Sporiš kaže: ''Popis je ok tako da mislim da svaka neka djela koja su tu - jesu''. 

Da je baš Lovac u žitu jedna od knjiga na učenici najbolje reagiraju, kaže i profesorica hrvatskog jezika u Športskoj gimnaziji u Zagrebu Matea Roščić: ''Mislim da ćemo ja i moji kolege tražiti rupu u sistemu i tražiti izborne naslove da odgojimo novu generaciju čitatelja. Moram vam ispričati jednu anegdotu, ja sam kao učenica u gimnaziji Tituša Brezovačkog, kad sam bila treći razred ukrala knjigu iz knjižnice kad sam imala 15. Moji učenici jako dobro reagiraju na tu knjigu''.

Problem je što reforma nije donijela pravu reformu. Učenici će kao i dosad čitati klasična djela mrtvih pisaca - ništa novo i suvremeno nije obavezno. 

''Ništa nije izbačeno iz suvremene književnosti, nego nastavnik samostalno odabire suvremene književne tekstove u svim razredima. I kad se govori o starim književno-povijesnim razdobljima može izabrati stariji tekst koji je povezan sa suvremenim tekstom'', tvrdi ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.  

Bivši voditelj kurikularne reforme Boris Jokić kaže da ako ste nešto ostavili na odabir to znači da knjižnice to ni ne moraju imati. Drugim riječima neće isto čitati učenik sa sjevera i juga Hrvatske. Učenik u gradu i na selu: ''Ne volim grube riječi, ali tog dana je čitanje za mlade i za djecu ubijeno, na vašim je gledateljima da procjene tko je to učinio. Trenutna škola u Hrvatskoj nije škola za život, nego društvo mrtvih pjesnika, društvo mrtvih pjesnika i mrtvih ideja''.

Što misle o tome da su najmodernija djela koje će se čitati u srednjoj školi Ime Ruže Umberta Eca i Markezovih Sto godina Samoće - pitali smo i profesore hrvatskog pa tako Ivan Pavlović iz II. gimnazije u Zagrebu kaže: ''Ako već radimo nacionalni kurikulum, bilo bi dobro da se već neki sadržaj propiše, a ne da imamo nešto da je na svakome od nas ako imamo afinitet prema nekom autoru''.

Njegova kolegica Ana Širinić upozorava: ''Ubacivati nešto novo bi značilo i pojačavati satnicu što je nemoguće, što je po mom mišljenju dobro da se nešto izbaci iz ovog korpusa obaveznih lektira, a da se nekako kvalitetnije zajendo s njima na satu iščitava''.

I Hrvatsko društvo pisaca pobunilo se protiv nove - a prastare lektire. Nijedan suvremeni hrvatski pisac nije obvezan, pa kažu - sustiglo nas je pretprošlo stoljeće.

Lektira bi trebala biti uvod u svijet čitanja. Koliko to do sad uspijeva govori i činjenica da pola Hrvata godišnje ne pročita nijednu jedinu knjigu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo