TADA IM NIJE TREBALA ANALIZA / Trebaju li učitelji prekinuti štrajk? Vlada je i u studenom propisivala koeficijente, a nije pitala stručnjake

Image
Foto: Robert Anić/PIXSELL

Iako premijer i ministri tvrde da bez cjelovite analize koeficijente ne žele mijenjati, to su radili i u studenom i u kolovozu

28.11.2019.
8:49
Robert Anić/PIXSELL
VOYO logo

Borba Vlade i prosvjetnih sindikata dosegnula je vrhunac! Danas bi trebali biti poznati rezultati izjašnjavanja profesora i učitelja o dogovoru koji su s Vladom postigli predstavnici sindikata, a sudeći prema objavama na društvenim mrežama i izjavama profesora, oni će ponudu odbiti. 

Podsjetimo, Vlada im je ponudila povećanje nastavničkog, odnosno učiteljskog, dodatka i to za 3 posto od prosinca ove godine i za dodatnih 1 posto od lipnja sljedeće godine te obećanje da će za još 1 posto povećati dodatak od prosinca sljedeće godine ukoliko do tada ne dođe do izmjene Uredbe o koeficijentima složenosti poslova u javnim službama "temeljem prethodno provedene analize cjelokupnog postojećeg sustava plaća u javnim i državnim službama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANI ČLANCI

Početkom studenog Vlada propisala koeficijente u Državnom inspektoratu

Treba podsjetiti da su profesori i učitelji od početka štrajka kao svoj zahtjev istaknuli povećanje koeficijenta složenosti poslova za 6,11 posto uz argument da je on, prema uredbi, najniži od svih visokoobrazovanih u sustavu. Vlada niti u jednom svom istupu to nije demantirala, ali od početka štrajka premijer Andrej Plenković i ministri su isticali da se o koeficijentima koji se donose uredbama Vlade ne pregovara, a premijer je najavio i da se koeficijent može promijeniti tek kada sve koeficijente u javnim i državnim službama "pretresu" stručnjaci pa da se taj problem riješi cjelovito. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Vladi i ministrima stručnjaci i cjeloviti pristup nije bio potreban početkom studenog kada su Uredbom propisali nazive radnih mjesta i koeficijente složenosti poslova za radna mjesta u Državnom inspektoratu. Sindikat je tada priopćio da je Vlada usvojila Uredbu o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova za radna mjesta u Državnom inspektoratu, kojom se snižavaju koeficijenti za oko 200 viših i građevinskih inspektora, kao i viših inspektora zaštite okoliša i inspektora zaštite okoliša. I to bez cjelokupne analize koeficijenata u javnim i državnim službama s kojom se brani od zahtjeva sindikata. 

VEZANI ČLANCI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kolovozu se mijenjali koeficijenti u Plenkovićevom Uredu i Marićevom Ministarstvu

Još drastičniji primjer promjene koeficijenata složenosti poslova bez velike analize, dogodila se u kolovozu, dva mjeseca prije štrajka u školama, kada je Vlada uredbom izmijenila koeficijente na velikom broju radnih mjesta u Saboru, Uredu predsjednika Vlade, pravosuđu, policiji i u Ministarstvu financija. Zanimljivo je da je da baš ministar financija Zdravko Marić često u javnim nastupima ističe da je potreban cjeloviti pristup određivanju koeficijenata složenosti poslova, dok su baš u njegovom Ministarstvu oni bez "velike analize" promijenjeni u kolovozu. 

Vlada je često kao argument oko štrajka učitelja isticala da se o koeficijentima ne pregovara sa sindikatima, a baš kod tih izmjena je u objašnjenju navela da je do povećanja plaće kroz koeficijente došlo nakon "procesa mirenja" sa Sindikatom državnih i lokalnih službenika i namještenika RH koji su tražili "poboljšanje materijalnog položaja državnih službenika i namještenika". Znači, tada se o koeficijentima ipak pregovaralo sa sindikatima, a u slučaju prosvjetnih sindikata takav pristup nije dolazio u obzir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trebaju li prosvjetni sindikati prihvatiti prijedlog Vlade kažite nam u našoj anketi na Facebooku!  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo