MASAKR U BEOGRADU POTAKNUO PITANJA / Treba li uvesti detektore metala u naše škole? Fuchs: 'Mislim da je to u Srbiji nešto drugačije!'

Image
Foto: Igor Soban/Pixsell

Napomenuo je kako se, nakon zločina u Beogradu, javlja 'puno eksperata u tom području pa govore da se stave zaštitari'

4.5.2023.
16:34
Igor Soban/Pixsell
VOYO logo

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs komentirao je stravičan događaj u školi Beogradu te otkrio da je u posljednjih šest mjeseci u hrvatskim školama zaposleno dodatnih sto psihologa. Fuchs je kazao da su naše škole sigurne te da su ovo posljedice širih zbivanja, javlja N1,

“Mi nešto drugačije radimo. Formirat ćemo tim iako u svakom od ministarstva postoji dio koji se bavi sigurnošću, imamo interventne timove psihologa za krizne situacije na terenu. Mislim da je to u Srbiji nešto drugačije. Zato što je prepoznavanje devijantnih situacija kod djece ključ prevencije zbivanja koje nismo mogli ni zamisliti, mislim da sva tri elementa imaju važnu ulogu – škola u obrazovnom i djelomice odgojnom segmentu, obitelj i društvo kao cjelina", kazao je ministar te dodao da se u Hrvatskoj intenziviralo zapošljavanje psihologa pa je tako u posljednjih šest mjeseci zaposleno njih sto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NITKO NIJE ZNAO ZA ORUŽJE U STANU /

Susjedi dječaka ubojice: 'Upucao je djevojčicu u koju se zaljubio. S njima nije bilo problema, njegov otac samo jednom se pobunio'

Image
NITKO NIJE ZNAO ZA ORUŽJE U STANU /

Susjedi dječaka ubojice: 'Upucao je djevojčicu u koju se zaljubio. S njima nije bilo problema, njegov otac samo jednom se pobunio'

'Teško je braniti nešto što se zbiva u krugu učenika'

Neki natječaji još uvijek traju, ali psihologa na tržištu nema. A upravo oni u pravom trenutku trebaju raditi s djecom. “Nemaju sve škole u Hrvatskoj u ovom trenutku barem jednog psihologa”, otkrio je.

"Djeca bi u cjelodnevnoj školi boravila dulje, individualnost bi više došla do izražaja, učitelji bi bolje poznavali djecu, a neopterećena djeca koja odlaze kući u tom slučaju bez zadaća i instrukcija se mogu bolje družiti s roditeljima. Tako bi se sigurno preveniralo puno toga", istaknuo je Fuchs.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomenuo je kako se, nakon zločina u Beogradu, javlja 'puno eksperata u tom području pa govore da se stave zaštitari'. Podsjeća da je u slučaju u Beogradu poginuo upravo zaštitar.

"Teško je braniti nešto što se zbiva u krugu učenika. Detektori metala? Koliko bi trebalo da 600 ili 700 učenika uđe i počne nastavu u osam ujutro, sjetite se samo gužvi na aerodromu tako da ni to nije primjenjivo. Sve škole u RH nisu iste. Naše škole su sigurne. Pojedini ekscesi se dogode, to je sustav od pola milijuna učenika, 1500 škola i mislim da je situacija dobra, a radit ćemo na tome da bude bolja”, kazao je ministar te dodao kako ga iznenađuje da su srpski mediji prenijeli sve što se događa oko pucnjave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nisaam siguran da je to dobro…'

“Nisam siguran da je to dobro i onda se snimke stavljaju na mreže, to sigurno nije dobro. Kako to spriječiti, ne znam”, kazao je Fuchs. “Na sportskim događajima je bilo pravilo, kad krenu naguravanja na tribinama, da se ugase kamere ili snimaju nešto drugo, da ti antiheroji ne budu široko dostupni, mislim da bi to bilo dobro u ovom slučaju”, dodao je.

Obraćanje srpskog predsjednika Aleksandra Vučića nije dobro, ocijenio je ministar Fuchs, jer je "događaj toliko tragičan da ga ne treba dodatno detaljima u javnosti dramatizirati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o naoružanju i Hrvatskoj i Srbiji Fuchs je kazao da postoje propisani uvjeti za držanje oružja.

"Ovo je napravljeno s registriranim oružjem oca. Drugi je par rukava što je dječak znao kako otvoriti sef. Nažalost, ovo što se dogodilo, mislim da je ključ poštovanje propisa, ali nisam siguran da se može pronaći korelacija. Kod nas je druga situacija u odnosu na SAD, kod nas baš ne možete ući u dućan i kupiti oružje s osobnom iskaznicom. U Americi u mnogim državama možete. Mislim da to nije ključni element, ali uvijek mogu biti bolje kontrole”, zaključio je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo