ZAHTJEV ZA OPOZIV KUJUNDŽIĆA / Treba li sazvati izvanrednu sjednicu Sabora? Stručnjaci podijeljeni, Ustavni sud odlučuje tek u rujnu

Predsjednica Republike i dalje poziva Ustavni sud da se što prije izjasni o slučaju

11.8.2019.
19:03
VOYO logo

Saborski zastupnici mogu se slobodno odmarati jer izvanredne sjednice Sabora na kojoj bi se raspravljalo o povjerenju ministru zdravstva Kujundžiću, što je zatražio MOST, čini se, neće biti. 

Predsjednica Republike i dalje poziva Ustavni sud da se što prije izjasni o slučaju, a ona će, kako je najavila, tek nakon njihova očitovanja iskoristiti svoje ustavno pravo za sazivanjem sjednice Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je situacija kada bi se trebala sazvati izvanredna sjednica Sabora"

Predsjednik Sabora, baš kao i ostali zastupnici, uživa u godišnjem odmoru.Sabornica bi do kraja stanke trebala ostati prazna. A mišljenja treba li se ili ne sazvati izvanredna sjednica različita su, pa i ona ustavnih stručnjaka.

"Ovo je situacija kada bi se trebala sazvati izvanredna sjednica Sabora. Ta institucija je predviđena za ovakve slučajeve kada imamo izvanredne okolnosti i kada treba riješiti važno pitanje parlamentarne demokracije, a pitanje političke odgovornosti ministra je svakako jedno od najvažnijih pitanja", kazao je Đorđe Gardašević, profesor na Katedri za ustavno pravo Pravnog fakulteta Zagreb. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio ustavnih stručnjaka s time se ne slaže, smatraju da bi se rok od 30 dana za raspravu o povjerenju ministru trebao računati od početka jesenskog zasjedanja. Inicijatori opoziva, Mostovi zastupnici, traže pomoć Ustavnog suda.

"Prebacivanje loptice između predsjednika Ustavnog suda i predsjednice Republike"

"Očekujemo od Ustavnog suda budući da je Ustav jasan da se mora sazvati sjednica unutar 30 dana. Očekujemo da oni reagiraju jer imamo prebacivanje loptice između predsjednika Ustavnog suda i predsjednice Republike", rekao je politički tajnik Mosta Nikola Grmoja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica, pak, ostaje pri svom i poziva Ustavni sud da se što prije izjasni. No, sudačke odore na vješalicama će, čini se, ostati do kraja kolovoza. Poručili su da nemaju obavezu postupati prema zahtjevima nego isključivo na vlastitu inicijativu. I Zoran Milanović stao je na stranu onih koji tvrde da sjednica u ljetnoj stanci nije potrebna.

"Ako bi se sada i kada bi se sada sazvala sjednica, to bi bio presedan, i mogli bismo očekivati da svako sljedeće ljeto i zimu opozicija s 31 glasom sazove izvanredno zasjedanje Sabora", kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova inicijativa bit će još jedan neuspjeh"

Ministri su i jučer poručili da čvrsto stoje uz svog kolegu pa sjednicu Vlada neće sazivati.

"Jalovi pokušaji i Mosta i SDP-a producirali su nekoliko neuspjeha, ova inicijativa bit će još jedan neuspjeh, a poruka premijera je jasna - mi smo rekonstrukciju Vlade završili i u ovom sastavu idemo do kraja mandata", rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustavni će sud, kako doznajemo, svoj stav iznijeti nakon odmora - početkom rujna.

Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo