Traži se smjena Brune Kovačevića

21.12.2011.
11:38
VOYO logo

Pismo potpisuju Nadežda Čačinović, Daša Drndić, Nenad Popović, Žarko Puhovski, Slobodan Šnajder, Velimir Visković i Bogdan Žižić, a osim ostavke Kovačevića, traže i ostavku Vijeća HRT-a, koje ga je postavilo na funkciju glavnog urednika.

"Kao glavni urednik Informativnog programa zlorabio je svoje ovlasti jer ih je kaznio iz očito političkih razloga, a povodom priloga o padu Vukovara, a u kojem su emitirane isključivo izvorne snimke i materijali čiji su autori vukovarski branitelji i civili, uključivši Sinišu Glavaševića", pišu u pismu. Kažu kako je tim činom Kovačević prekršio hrvatske zakone, statutarne dokumente javne televizije te novinarske kodekse i da je uvrijedio i ponizio hrvatsku javnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navode i da Kovačević ne smije više biti glavni urednik HRT-a, jer televiziju "financiraju građani, a zakonska joj je obaveza da donosi istinite informacije". Napominju i da je nakon donošenja novog Zakona o HRT-u "negativna selekcija kadrova dosegla najnižu moguću i opasnu točku", pa zbog toga traže da se zakon hitno preispita i izmijeni, jer javnoj televiziji prijeti potpuno urušavanje, između ostalog i zbog korupcijskih afera.

"U svijetlu teških optužbi i sumnji u korupciju koje pune stupce novina, smatramo osobitim cinizmom da se HRT oglašava o svojim 'domoljubnim' motivima i još k tome u vezi s vukovarskom tragedijom, a time pokriva progon vlastitih novinara i gasi slobodu riječi", pišu intelektualci i poručuju da izražavaju "punu profesionalnu, građansku i ljudsku solidarnost s kolegama iz uredništva Informativnog programa Hrvatske televizije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo