meteorologinja za danas / Travanj završava za nekoliko dana, no već je srušio svjetske temperaturne rekorde. Kako stoji Hrvatska?

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

'Vikend pred nama će proći u znaku promjenjiva i nestabilna vremena s povremenim lokalnim pljuskovima, a temperatura će biti oko 20 stupnjeva', zaključila je meteorologinja Ćurkov Majaroš

27.4.2023.
16:22
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Prije nekoliko dana predviđalo se da bi Španjolska mogla doživjeti rekordne travanjske temperature koje bi premašile čak i one srpanjske, piše Sky News. Ekstremni uvjeti dolaze nakon najsušeg ožujka u 20 godina, a španjolska državna meteorološka agencija Aemet rekla je da bi u Andaluziji temperature u četvrtak ili petak mogle doseći čak 40 Celzijevih stupnjeva. Pad temperature očekuje se krajem ovog ili početkom sljedećeg tjedna.

I temperature u svjetskim oceanima oborile su nove rekorde, prenosi The Guardian. Riječ je o anomaliji naglog povišenja temperatura oceana u posljednjih mjesec dana u doba godine kada temperature oceana obično opadaju od svojih godišnjih vrhunaca u ožujku i travnju. Zagrijavanje oceana je zabrinjavajuće zbog mnogih razloga među kojima su ubrzano topljenje ledenih kapa na polovima i ugrožavanje ekosustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OPASNO VRIJEME /

Zbog jakog vjetra podignuti meteoalarmi. U srijedu čak i crveni za dijelove Hrvatske

Image
OPASNO VRIJEME /

Zbog jakog vjetra podignuti meteoalarmi. U srijedu čak i crveni za dijelove Hrvatske

Cjelokupna svjetska ekološka situacija potaknula nas je na razmišljanje u kakvom je klimatskom položaju Hrvatska. Stoga smo razgovarali s meteorologinjom RTL-a Damjanom Ćurkov Majaroš. Otkrila nam je tom prilikom kakve podatke možemo izvući o mjesecu koji je uskoro za nama.

"Travanj je u našim predjelima obilježila česta izmjena sunčanijih, stabilnijih i nestabilnijih razdoblja, a ukupno gledajući čini se da će u većini zemlje biti hladniji od višegodišnjeg prosjeka", rekla je i dodala da je sredinom mjeseca prodor hladnog zraka sa sjevera Europe donio i snijeg u gorju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vikend pred nama će proći u znaku promjenjiva i nestabilna vremena s povremenim lokalnim pljuskovima, a temperatura će biti oko 20 stupnjeva", zaključila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo