PLJUŠTE OPTUŽBE / Trakavica oko izbora predsjednice Vrhovnog suda! Bošnjaković: 'Predsjednik krši zakon'. Grbin: 'Dajte da raspravljamo'

Presuditi bi idućeg tjedna trebao Ustavni sud

20.3.2021.
20:54
VOYO logo

Netko od troje ljudi na najvišim državnim funkcijama ne poštuje Zakon ili Ustav kada je u pitanju odabir predsjednika Vrhovnog suda. A tko je to, ovisi koga pitate. 

Saborski zastupnici skloni stavu predsjednika države tvrde da predsjednik Sabora čini opasan presedan i odlučuje umjesto zastupnika, dok stranka na vlasti tvrdi da predsjednik države krši zakon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Presuditi bi idućeg tjedna trebao Ustavni sud od kojeg su i odvjetnice Jadranka Sloković i Sandra Marković uputile zahtjev za ocjenom ustavnosti Zakona o sudovima.

"Predsjednik krši zakon"

Jandroković je imao pravo vratiti Milanovićev prijedlog kandidatkinje za predsjednicu Vrhovnog suda, tvrdi predsjednik saborskog Odbora za Ustav. Bivši ministar tvrdi da Zlata Đurđević nije kandidat jer se nije javila na javni poziv, a inzistiranjem Milanović krši Zakon. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Po mom mišljenju on krši zakon jer ne poštuje institut javnog poziva. Predsjednik Sabora želi da kad to dođe pred saborske zastupnike da ima sve ono što treba imati. Što bi bilo da predsjednik Vlade odluči slati Saboru zakone bez obrazloženja? Što ćemo onda?", kazao je HDZ-ov saborski zastupnik Dražen Bošnjaković.

"Opasan presedan"

Lijevi dio oporbe kaže da je Jandroković preuzeo nepripadajuće ovlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je sada vrlo opasan presedan da predsjednik Sabora može odlučivati sam da li je nešto u skladu sa zakonom ili ustavom, ali ne pustiti to u saborsku proceduru", kaže saborski zastupnik Možemo! Tomislav Tomašević

"Boga mu njegovog, dajte nam da raspravljamo! Dajte nam da raspravljamo, dajte nam da iznesemo svoje mišljenje pa onda odbijte prijedlog. A HDZ-u više ni to ne odgovara. Više mu ne odgovara ni automatsko dizanje ruku njegovih poslušnika", kazao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zektončići"

Bošnjaković se čudi Grbinovoj tvrdnji o rušenju parlamentarne demokracije. "Moram priznati, on je zadnji od kojeg bi očekivao da će to izjaviti", kazao je Bošnjaković. 

"A što drugo reći kada parlamentarna većina pojačana, jučer sam čuo jedan odličan naziv, zektončićima odluči opstruirati rad parlamenta", kaže Grbin. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović se, nakon Facebook objave u kojoj spominje diktatorski ispadu Jandrokovića i čišćenju ribe od glave, danas ne oglašava. Njemu Bošnjaković poručuje da je trebao sam inicirati provjeru Ustavnosti zakona. No, to su učinile odvjetnice Jadranka Sloković i Sandra Marković koje kažu da Zakon o sudovima ne može pojašnjavati Ustav.

"Ustav ima na preko 20 mjesta formulaciju "u skladu sa zakonom" ili "zakonom će". U članku 119 stavak 2 koji kaže ovlasti i način imenovanja da će predsjednik republike predložiti osobu za predsjednika V suda toga nema. On je vrlo čvrst i jasan"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marković i Sloković očekuju da će Ustavni sud idućeg tjedna odlučiti u korist Milanovićeve interpretacije, dok HDZ-ov saborski zastupnik tvrdi suprotno i poručuje stručnjacima. 

"Jako mi je čudno da neki profesori govore da predsjednik izravno primjenjuje Ustav. Što mu to znači, da on onda ne mora poštivati zakon? Ja se nadam da oni neće rušiti na ispitu nekog studenta koji će reći da predsjednik treba poštovati i Ustav i Zakon", kaže Bošnjaković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neslužbeno, odluka Ustavnog suda kojom će se presjeći pravosudni gordijski čvor već je spremna, a prema prvim informacijama, predsjednik republike njome neće biti sretan.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo