NA RUBU INCIDENTA u SABORU / Plenković se ponovno obratio: 'Vidjeli smo destrukciju, izljeve mržnje…'; Benčić: 'On namjerava uništiti parlament'

Totalni cirkus u Saboru: Plenković završio govor, HDZ-ovci mu pljeskali. Grmoja mu poručio: 'Gotov si! Narod će ti sve naplatiti'

24.10.2023.
9:51
VOYO logo

Hrvatski premijer Andrej Plenković u Hrvatskom saboru je podnio godišnje izvješće o radu svoje Vlade, nekoliko dana nakon sedme godišnjice otkako je 19. listopada 2016. preuzeo Banske dvore i izvršnu vlast. Obavezan je jedanput godišnje na jesenskom zasjedanju Saboru predstaviti Vladino “izvješće o stanju države i nacije”. U njemu se osvrnuo na proteklo razdoblje, kao i najavio mjere i korake za sljedeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TIJEK DOGAĐAJA:

Plenković se ponovno obratio zastupnicima

18.35 - Andrej Plenković je zahvalio na današnjoj potpori vladajućoj većini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želim ponoviti nekoliko riječi. Današnji je dan u mnogo čemu presdan u načinu djelovanja zastupnika. Vidjeli smo opstrukciju, destrukciju i izljeve mržnje. To nije dobro za hrvatsko društvo, javnost, komunikaciju, opće ozračje... No, kao što svatko bira svoj put, tako smo danas vidjeli demonstraciju metodologije rada špolitičke oporbe koja će to još dugo biti. Oni su si sami iskopali političku raku veličine nogometnog igrališta i sami se zakopali. Pokazali su da u Hrvatskoj žele kaos, divljaštvo i primitivizam."

Osvrnuo se na jučerašnju presudu u Sisku: "Jučer je na godinu dana i tri godine uvjetno osuđen Đuro Čehulić, član DP-a, koji je nakon terorističkog napada Bezuha na zgradu Vlade rekao da to nije trebao napraviti mali, da bi on riješio Plenkija i da je to treba prepustiti starijima. To je rekao čovjek koji je član Domovinskog pokreta. Na zadnje ročište je u Sisku došao Markuš, član predsjedništva DP-a. On to nije mogao sam napraviti, nego je kraj sebe imao ljude koji su mu usađivali stavove. Mediji su to jučer praktički ignorirali kao da se nije dogodilo, a Čehulić je osuđen za prijetnju i nelegalno posjedovanje oružja, kao član političke stranke DP-a i uz očito moralnu potporu člana predsjedništva DP-a. Takvih kao što mogli vidjeti prije tri godine ili jučer ima još u Hrvatskoj. Ne trebaju nam analize talijanskih službi da se zabrinemo za terorističke ćelije na jugu Europe. I u Hrvatskoj ima takvih koji bi oružjem rušili vlast, to je SOA rekla."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Benčić: Plenković želi uništiti parlament

16.20 - Sandra Benčić (Možemo!) naglasila je da je opozicija opstruirala govor premijera zato što je na zaista potpuno neobičan i nov način, nasilno oduzeo riječ zastupniku. Od Odbora za Ustav tražit ćemo da pregleda snimku i da utvrdi je li došlo do kršenja Poslovnika, iako već znamo kakav će biti zaključak jer HDZ ima većinu u Odboru, najavila je. Dodala je i da će ovo kršenje Poslovnika ponovno prijaviti Ustavnom sudu jer je riječ o opetovanoj praksi oduzimanja mogućnosti govora zastupnicima od strane vladajućih i premijera.

"Kako je zarobljavao sve neovisne institucije svih ovih godina, on tako sada namjerava i potpuno uništiti parlament i ulogu parlamenta. Parlament nije podređen njemu, parlament ne odgovara njemu, nego on odgovara parlamentu", poručila je Benčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković se nada da su unatoč greškama opravdali povjerenje građana

13.16 - Plenković je, između ostalog, otkrio koji su prioriteti.

"Četiri su važna prioriteta u narednom razdoblju koja će biti u središtu javnih politika naše Vlade. Prvo, to je demografska revitalizacija, što je strateško pitanje hrvatske budućnosti. Drugo, to je digitalna transformacija države, društva i gospodarstva. Treće, to je dekarbonizacija, što znači manja ovisnost i manji uvoz fosilnih goriva, veća energetska neovisnost, samodostatnost i učinkovitost, te smanjenje potrošnje energije, prije svega u zgradarstvu i prometu. I četvrto, to je obrazovanje koje mladima pruža znanja i vještine, a društvo prilagođava novim trendovima i zanimanjima. Sa sva četiri prioriteta, uz izgradnju Hrvatske kao sigurne i atraktivne ulagačke destinacije, nastavit ćemo podizati životni standard građana, uz daljnji pritisak na rast plaća. Cilj nam je da do 2028. prosječna minimalna neto plaća premaši 800 eura, a prosječna neto plaća 1600", naglasio je premijer pa iznio kritike na Oporbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč greškama kojih je bilo, dodao je, nada se da su opravdali povjerenje građana.

"Svjesni smo da onima kojima su takva postignuća nedostižna ne preostaje ništa drugo nego da nas paušalno etiketiraju kao korumpirane i kao nacionalne izdajnike. I to je ta podjela na dvije Hrvatske u političkom smislu: onu koja konstruktivno i predano radi na rješavanju otvorenih pitanja s namjerom da zemlja ide naprijed, da bude bolja i pravednija, kako bismo se svakim danom mogli još više ponositi Hrvatskom, i onu koja je kritizerska i isključiva, koja ne samo da ne nudi nikakva rješenja za pitanja četiri. desetljeća hrvatske neovisnosti, nego se u svakom rješenju trudi pronaći problem", zaključio je predsjednik Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotov je govor Plenkovića

13.08 - Završio je govor Andreja Plenkovića, a desna strana Sabornice ustala je i dala ogromni aplauz premijeru. Grmoja je vikao Plenkoviću: "Gotov si, narod će ti sve naplatiti, raselili ste Hrvatsku!"

Predsjednik Vlade: 'Za razliku od aktera koji svojim nastupima štete Hrvatima u BiH, mi im pomažemo i podupiremo cijelu BiH'

13.00 - Pet minuta prije završetka govora lupanje zastupnika još uvijek nije prestalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Vlade osvrnuo se na odnose sa susjednim državama. Naša politika je, objasnio je, konzistentna i uspješna. "Za razliku od aktera koji svojim nastupima štete Hrvatima u BiH, vrijeđajući međunarodne saveznike, mi pomažemo Hrvatima, a istodobno podupiremo cijelu Bosnu i Hercegovinu", rekao je Plenković.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Plenković zahvalio policajcima koji čuvaju granicu

12.58 - Premijer Plenković zahvalio se i policajcima koji čuvaju granicu jer je njihovim angažmanom spriječen puno veći broj nezakonitih prelazaka. Hrvatska se, dodao je protivi gradnji žice i ograda koje nisu djelotvorne. Predsjednik Vlade smatra da je potrebno jačati suradnju između država članica, pokazati solidarnost te rješavati problem na izvoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O prometnoj infrastrukturi

12.51 - Andrej Plenković prikazao je i rezultate u prometnoj infrastrukturi. Spomenuo je i Pelješki most.

"Dovršetkom koridora Vc modernom četverotračnom autocestom spojit ćemo Baranju s ostatkom Hrvatske. S autocestom do Siska stanovnici Banovine uskoro će biti prometno bolje povezani sa Zagrebom. Gradimo i brze ceste Križevci – Koprivnica, Farkaševac – Bjelovar – Virovitica te srijemsku transverzalu. U pripremi je i projekt izgradnje brze ceste od Požege do autoceste kod Starog Petrovog Sela. Vodimo računa i povezanosti sjevera Hrvatske, a u tome je važna izgradnja brze ceste Ivanec – Varaždin – Krapina koja će pridonijeti razvoju toga kraja. U Zagrebu obavljamo pripreme za izgradnju treće trake prema Karlovcu te treću traku obilaznice", kazao je predsjednik Vlade. Prokomentirao je i obnovu nakon potresa pa kazao kako je do sada obnovljeno 10600 kuća i zgrada, a u izgradnji je aktivno još 1313 gradilišta. Čine sve, dodao je premijer, da što prije vrate stanovnike potresom pogođenih područja u njihove domove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer ima još 15 minuta, a lupanje još uvijek nije prestalo

12.48 - Premijeru je ostalo još 15 minuta govora, a izgleda da ćemo do kraja sjednice svjedočiti lupanju po klupama koje traje isto kao i Plenkovićev govor. Istog je intenziteta kao i na početku.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

O obiteljskom nasilju

12.45 - Andrej Plenković posjetio je kako su "DORH, USKOK i sudovi u svom radu samostalni i neovisni, lišeni bilo kakvog političkog pritiska Vlade".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predstavili smo i treći krug mjera za suzbijanje nasilja nad ženama, djecom i u obitelji kojim uvodimo, do sada najopsežnije, a i možda najznačajnije promjene. Predložene mjere još jednom potvrđuju, da za razliku od prethodnih Vlada čije se politika svodila na deklaratornu osudu nasilja mi imamo stvarnu političku volju promijeniti stvari: zaštititi žrtve i kažnjavati počinitelje. Zato i pooštravamo kaznenopravnu politiku. No. jasna poruka kako nasilje nije prihvatljivo mora dolaziti i kroz pravosudni sustav uključujući i kroz izricanje strožih sankcija za počinitelje ovih kaznenih i prekršajnih djela", kazao je premijer.

O problemu afričke svinjske kuge

12.40 - "Istok Hrvatske pogodila je epidemija afričke svinjske kuge, koja je poharala i druge zemlje. Suosjećamo s našim svinjogojcima i snažno ćemo ih podržati kako bi sanirali gubitke i oporavili proizvodnju. Izišli smo s paketom pomoći od 30 milijuna eura. Struka je potvrdila opravdanost mjera. Dosad je nažalost eutanazirano oko 2,5 posto ukupnog svinjskog fonda u Hrvatskoj, no bez mjera ograničenja, taj bi broj bio znatno veći", rekao je Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada od Hrvatske želi napraviti regionalno energetsko čvorište, dodao je, a iako su mnogi bili protiv terminala za ukapljeni plin na Krku svejedno su ga nakon 40 godina rasprava - napravili.

"A to nam je osiguralo stabilnost u krizi jer da nismo imali LNG Terminal, Hrvatska bi uvelike ovisila o ruskom plinu i bila u teškoj gospodarskoj situaciji i socijalnoj krizi, s rastućim javnim dugom, i danas ne bismo bili u europodručju. Pritom razvijamo zajedničku inicijativu s Bavarskom, Austrijom i Slovenijom o ulaganju u plinovod koji bi ih povezao s našim LNG terminalom", naglasio je premijer Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već pola sata traje govor, ali i lupanje; nova poruka HDZ-ovaca

12.36 - Od 60 minuta, premijeru je ostalo još 27. Cijelo vrijeme tijekom njegovog govora, Oporba lupa po klupama u Sabornici. Pokušavaju ometati premijera koji, bez obzira na to, nastavlja pričati o uspjesima i novim planovima.

Osvanula je još jedna poruka članova HDZ-a: "Oporba konačno na svom terenu - lupetaju"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Plenković o obrazovanju, a lupanje i dalje traje

12.32 - "U našem mandatu, i unatoč svim krizama, naš je kreditni rejting povećan za četiri stupnja, nadomak A razine, odnosno iznadprosječne investicijske razine. To je poruka povjerenja u politiku koju vodimo", kazao je Andrej Plenković.

Premijer je kao prioritet spomenuo i obrazovanje pa otkrio da su do kraja 2022. godine uložili 265 milijuna eura u izgradnju, ali i obnovu čak 498 vrtića. "Do 2026. želimo da najmanje devetero od desetero djece ima svoje mjesto u vrtiću te ćemo ulaganjima u izgradnju i opremanje vrtića osigurati dodatnih 39 tisuća mjesta", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lupanje, a i govor, traju već 20 minuta; osvanula poruka HDZ-ovog Ante Deura

12.28 - Premijer se već navikao na lupanje pa cijelo vrijeme govori ono što je naumio. Oporba i dalje nastavlja lupati istim intenzitetom uz osmijehe na licima. Plenković tako priča već više od 20 minuta iako se jako loše čuje.

"To jedino i znate, lupati", napisao je HDZ-ov Ante Deur na papiru i pokazao zastupnicima u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković o mirovinama

12.24 - Premijer se osvrnuo i na mirovine pa otkrio kako su prosječnu sveukupnu mirovinu podigli za 53 posto, te ona sada iznosi 548 eura. Najniže mirovine podigli su za 67 posto, to jest, za 140 eura tako da ona sada iznosi 348 eura.

"Danima smo slušali lažne tvrdnje o tome da je mirovina pala na 39 posto plaće. Netočno! Sveukupna mirovina dosegla je 47,1 posto prosječne plaće", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijera je jako teško čuti zbog neprestane buke u Saboru

12.16 - Premijer Plenković drži svoj govor u kojem predstavlja Izvješće o stanju države i nacije. Jako ga je teško čuti zbog neprestane buke u Saboru koja je započela prije nego što je Plenković počeo govoriti. Osvrnuo se na glavne projekte koji su provedeni u posljednjih sedam godina pa kazao da je "Hrvatska, uz Grčku jedina zemlja u svijetu koja je od početka rata u Ukrajini povećala kreditni rejting". Stopa nezaposlenosti je, dodao je, više nego prepolovljena, a stopa zaposlenosti se povećala.

"Stopa zaposlenosti porasla je sa 61,4 posto na rekordnih 71,2 posto. Istodobno, stopa nezaposlenosti je više nego prepolovljena, s 12,3 posto na 5,4 posto i najniža je od 1989.", otkrio je premijer Plenković.

Rasle su i plaće, kazao je, zbog čega je došlo i do porasta kupovne moći.

"Prosječna plaća porasla je u našem mandatu za 55 posto, sa 749 na 1163 eura, što je povećanje od 414 eura. A minimalna neto plaća porasla je u našem mandatu za čak 69 posto, s 331 na 560 eura. A ovaj tjedan na sjednici Vlade minimalnu plaću podići ćemo sa 700 na 840 eura bruto", kazao je premijer.

Govori o uspjesima Vlade, no jedva ga se čuje. Ne odustaje. Izvješće predstavlja već deset minuta, a oporba ga ništa ne sluša, već cijelo to vrijeme lupa po klupama.

Plenković ne odustaje, Grmoja viče iz sveg glasa

12.04 - Premijer predstavlja Izvješće o radu svoje Vlade, a zastupnici sve vrijeme lupaju po stolovima. Nitko ne odustaje, a Grmoja viče iz sveg glasa.

Premijer ne može održati govor

12.03 - Mostov Nikola Grmoja počeo je dobacivati premijeru, a on mu je odgovorio da je mali demokratčik. Pokušao je održati govor, no nije uspio. Premijer se na to samo smijao.

Pojavio se Plenković, buka u Sabornici

11.57 - Andrej Plenković je stigao u Sabor, a zastupnici su se pobunili. Premijer ih je uz osmijeh promatrao te s njima razgovarao, no nije bio u blizini mikrofona. Iz Sabornice se čuje veliki žamor, a zastupnici su počeli lupati po stolovima. Premijer se jedva čuo. "Vaša opstrukcija nema smisla. Ništa neće postići lupanjem po klupama."

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nova stanka do 11.50

11.40 - Nova stanka - trajat će do 11.50. "Hoćemo li u zatvoru čekati nastavak sjednice?", upitala je Selak Raspudić.

Habijan: 'Premijer ne mora ni biti ovdje'

11.37 - "Rasprava nije ni počela pa ne može ni biti povrede Poslovnika, odnosno, premijer ne mora ni biti ovdje", objasnio je Damir Habijan iz HDZ-a.

'Za Hrvatsku bi bilo najbolje da se nikada više ni ne vrati'

11.35 - Nezadovoljstvo u Saboru se širi jer premijera i dalje nema. Zastupnici smatraju da on treba biti tu kako bi saslušao što oporba ima za reći.

"Dobro je da se premijer nije pojavio jer sada javnost vidi da je ego Andreja Plenkovića veći od cijelog Sabora. Za Hrvatsku bi bilo najbolje da se nikada više ni ne vrati", kazala je Marija Selak Raspudić nakon što je ponovno zatražila povredu poslovnika.

Nezadovoljstvo u Saboru jer nema premijera

11.29 - I Sabina Glasovac prijavila je povredu poslovnika, kao i Krešo Beljak.

"Izvolite zatražiti od premijera da izvoli slušati u Saboru što se ima za reći, umjesto da govorimo u prazno. Mora čuti što imamo za reći", kazao je Beljak. Dobio je opomenu.

Nakon toga, Hrvoje Zekanović se upitao što će izvesti oporba. "Raspudić, Grbin i Benčić u ekipi", rekao je Zekanović. Dobio je drugu opomenu.

Selak Raspudić: 'Ovo je ispod svake razine. Gdje je premijer?'

11.26 - Marija Selak Raspudić zatražila je povredu poslovnika, a upitala je gdje je premijer Andrej Plenković.

"Je li konačno shvatio da je vrijeme za nove izbore? Ovo je ispod svake razine, kome gospodin Daus govori? Gdje je premijer? Ovo je Sabor!", kazala je Selak Raspudić i dobila opomenu.

Stanku tražio IDS, a zastupnici žele prisiliti Plenkovića da govori iza nacionalnih dnevnika

11.24 - Stanku je zatražio IDS, a Emil Daus u dvije je minute obrazložio iz kojeg je razloga njegov klub zatražio stanku. Domagoj Novokmet s N1 je na terenu, a otkrio je kako zastupnici žele prisiliti premijera da govori iza nacionalnih dnevnika.

Tko može zatražiti stanku?

11.22 - Desetominutnu stanku može zatražiti svaki klub, a ona se nakon toga treba obrazložiti. U Saboru je 14 klubova.

Zatražena je nova stanka

11.09 - Nova stanka trajat će do 11.15.

Grbin kritizirao Plenkovića, a Zekanović njega i Milanovića

11.08 - Peđa Grbin, predsjednik SDP-a, dvije je minute obrazlagao stanku i kritizirao premijera. Tada je Hrvoje Zekanović upozorio na povredu poslovnika, iako Grbin to nije učinio, nego je Zekanović zapravo iskoristio priliku da napadne Grbina i predsjednika Zorana Milanovića.

Uskoro počinje govor premijera

11.03 - Premijer će uskoro podnijeti godišnje izvješće o radu svoje Vlade, a najduže može govoriti sat vremena.

Nakon stanke će se obratiti Plenković

10.32 - Slobodni govori su završili, stanka traje do 11 sati, a nakon toga bi za govornicu trebao stati Andrej Plenković.

Ostvarili su se brojni programski ciljevi

10.24 - Premijer je nedavno kazao kako su posljednje godine bile zahtjevne, prožete brojnim krizama s kojima su se njegove vlade nosile na najbolji mogući način, piše HRT. No, ostvarili su se brojni programski ciljevi - Pelješki most, probijanje druge cijevi tunela Učka, otvorenje državne ceste koja spaja Zagrebačku obalu u Luci Rijeka s mrežom autocesta, koridor Vc i brojne druge. Osim toga, tijekom sedam godina Plenkovićeve vlasti došlo je i do rasta plaća i mirovina, porasta broja zaposlenih i pada broja nezaposlenih, rasta kreditnog rejtinga države, uspješne turističke sezone, besplatnih udžbenika i obroka za učenike osnovnih škola, uvođenja eura, ulaska u Schengen...

Zastupnici održavaju slobodne govore

10.19 - Dok se čeka dolazak Andreja Plenkovića, zastupnici održavaju slobodne govore za govornicom.

O čemu će premijer pričati?

10.17 - Pojedinosti izvješća u pravilu se saznaju tek na dan kada ih premijer podnosi. Ipak, kako javlja N1, može se očekivati da će se Plenković osvrnuti na svojih sedam premijerskih godina, na izazove s kojima se Vlada, ali i svijet nose od prošlogodišnjeg izvješća – inflaciju, rusku agresiju na Ukrajinu, sukob na Bliskom istoku, terorističke prijetnje u Europi...

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo