TOPLINSKI UDAR U HRVATSKOJ! Danas i sutra pakao s ekstremnim temperaturama: / 'Ne izlazite van između 10 i 17h!'

Image

Vrhunac toplinskog udara prognoziran je za ponedjeljak i utorak, najtoplije je na obalnom pojasu.

11.7.2016.
8:52
VOYO logo

Na stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) stoji upozorenje od vrućine za današnji i sutrašnji dan. Već u osam sati izmjereno je 27 stupnjeva u Puli, Poreču, Rijeci, Splitu, Dubovniku, na Mljetu temperatura je jutros bila 28 stupnjeva. Za dubrovačku, splitsku i riječku regiju na stranicama DMNZ-a stoji upozorenje, označeno narančastim indeksom: Vrijeme je opasno. Šteta i ljudske žrtve su moguće. Budite oprezni i redovno se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima. Budite svjesni rizika koji je neizbježan.

Image
Foto: DHMZ

Prognoza za danas kazuje da će biti pretežno sunčano i vruće. Poslijepodne je u unutrašnosti vrlo mala vjerojatnost za kratkotrajni lokalni pljusak ili grmljavinu, uglavnom u gorju te unutrašnjosti Dalmacije. Vjetar većinom slab, mjestimice umjeren južni i jugoistočni, a na Jadranu zapadni i jugozapadni. Najviša dnevna temperatura od 30 do 35 °C, u gorju ponegdje malo niža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavni zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar objavio je preporuke za zaštitu od velikih vrućina po njihovoj preporuci treba izbjegavati izlazak po najtoplijem dijelu dana, a to je između 10 i 17 sati - osobito osobito djeca, trudnice, starije osobe i srčani bolesnici te bolesnici oboljeli od šećerne bolesti. Preporučaju redovito korištenje kreme sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja. Nošenje lagane, široke i svijetle odjeće od prirodnih materijala. Ako idete van stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale. Pijte redovito i izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera, stoji u preporuci zavoda.

Image
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo