HEP KAŽE DA JE KRIV GRAD / Tople vode u Zagrebu i dalje nema, ljuti i studenti: 'Kako da ju zagrijem, kuhala ne smijemo imati, kuhinje se raspadaju'

Image
Foto: Robert Anic/Davor Puklavec/PIXSELL

U Zagrebu već četvrti dan nema tople vode. Upitali smo HEP kad bi se situacija mogla riješiti, a neke je studente ova situacija iznenadila. 'Nisam za vikend bila u Zagrebu pa me 'hladan tuš' dočekao tek kad sam se vratila u nedjelju navečer', kaže nam studentica Janja

15.5.2023.
15:05
Robert Anic/Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Kiša i nešto hladnije vrijeme u svibnju nije toliko česta pojava, a dio građana u Zagrebu danas je već četvrti dan bez vode.

Kako nam kažu iz HEP-a, u petak poslijepodne došlo je do propuštanja cijevi tvrtke Grada Zagreba Vodovoda i odvodnje d.o.o., a sve zbog izljeva velike količine vode iz magistralne cijevi gradskog vodovoda u pogonske prostorije ELTO Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručuju da su odmah po propuštanju cijevi, u 14:22h zatražili hitnu intervenciju te su vatrogasci stigli sedam minuta od poziva HEP Proizvodnje.

Ipak, "radnici Vodoopskrbe i odvodnje Grada Zagreba zatvorili su magistralnu cijev tek u 15.30 sati, zbog čega je došlo do isticanja ogromne količine vode koja je poplavila pogon Elektrane Toplane", kažu iz HEP-a za Danas.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: HEP

I tako su građani u 12 naselja ostali bez tople vode, a među njima i studenti triju studentskih domova.

"Bez tople vode mi je u najmanju ruku užasno. Mentalno se cijeli dan pripremam za tuširanje jer voda nije mlačna, nego je ledena. Slažem se sa studentima koji kažu da je potrebno razviti tehnike disanja prije, a posebno za vrijeme tuširanja", govori nam student Hrvoje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje da su ga razljutili komentari na društvenim mrežama u kojima piše da "svi mogu zagrijati dva lonca vode za kupanje i da ne treba cmizdriti".

Image
SUKOBLJENE STRANE /

Ispovijest osječkog studenta: 'Podignuli su nam cijenu, a nemamo toplu vodu, frižider...' Oglasila se i Uprava

Image
SUKOBLJENE STRANE /

Ispovijest osječkog studenta: 'Podignuli su nam cijenu, a nemamo toplu vodu, frižider...' Oglasila se i Uprava

"Zbilja ne znam gdje da u studentskom domu zagrijem dva lonca vode za kupanje. U čajnoj kuhinji koja je u raspadu na rešou? Ili u kuhalu za vodu koje ne smijem imati u sobi prema pravilniku. Žao mi je svih studenata, posebice onih duge kose jer ne mogu ni zamisliti kako peru kosu", poručuje Hrvoje koji živi u Studentskom domu "Stjepan Radić".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki studenti kažu da se tuširaju kod prijatelja koji su u stanovima, a koje ovaj kvar na sreću nije zadesio. Studentica Dora, pak ima prijedlog za odgovorne:

"Ako ne završimo na pulmologiji, bilo bi dobro da dobijemo plaćeno barem tjedan dana u toplicama na račun Grada Zagreba ili studentskog doma."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ista je situacija i u Studentskom domu Cvjetno Naselje, ali i na "Šari" u domu "Dr. Ante Starčević". Janju koja živi na Cvjetnom ova je vijest iznenadila.

"Nisam za vikend bila u Zagrebu pa me 'hladan tuš' dočekao tek kad sam se vratila u nedjelju navečer. Smatram da nije u redu od Uprave doma ili Domskog odbora što nisu barem stavili obavijest i okvirne datume do kad će ovo trajati, bez obzira na to što ovaj put to nije njihova krivica. Grijanje i nije toliki problem, malo se toplije obučeš, ali toplu vodu trebamo. Nismo svi zainteresirani za novu, popularnu metodu razbuđivanja hladnim tušem", poručila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz HEP-a poručuju da je nastala velika šteta te je došlo do značajnijih kvarova na više sustava. Kažu da su vatrogasci u petak do ponoći pumpama izvlačili vodu iz postrojenja.

"Točan opseg i iznos štete još se uvijek utvrđuju. Da je magistralni cjevovod zatvoren na vrijeme, do takvog razmjera štete pa ni do prekida opskrbe toplinskom energijom, ne bi došlo. HEP Proizvodnja je odmah stavila na raspolaganje sve svoje resurse za popravak kvarova. Još u subotu opskrba tehnološkom parom vraćena je svim potrošačima, a prioritetno zdravstvenim ustanovama", kažu pa dodaju ono što sve građane, ali i studente zanima:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sredinom ovog tjedna očekuje se potpuna uspostava isporuke tople vode za građane u zapadnom dijelu Zagreba." To bi značilo da će studenti još dva dana preživjeti na tzv. "Wim Hof metodi".

Grad Zagreb upitali smo o cijeloj ovoj situaciji i što kažu na HEP-ovo prebacivanje krivice na njih. Do objavljivanja ovog teksta nisu odgovorili na naš upit, ali ćemo isti po primitku objaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: HEP

Dodajmo da dolaskom sredine tjedna i tople vode u zagrebačka naselja, ne staju problemi. Kako nam kažu iz HEP-a, oni od danas nastavljaju s provođenjem radova u sklopu projekta "Revitalizacija vrelovodne mreže na području grada Zagreba".

Objašnjavaju da je do sada revitalizirano gotovo 30 kilometara vrelovodne mreže, ali preostaje još zamijeniti oko 40 kilometara trase, odnosno gotovo 80 kilometara vrelovoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To se od ukupno 12 naselja u zapadnom dijelu Zagreba, odnosi na kupce u naseljima Gajevo, Staglišće i Jarun, koji opskrbu toplom vodom neće moći dobiti nakon što se sanira spomenuti kvar u postrojenju ELTO Zagreb. HEP Toplinarstvo će radove nastojati organizirati na način da se radovi završe prije planiranih rokova te građane moli za strpljenje i razumijevanje", stoji u odgovoru.

Na njihovim stranicama možete vidjeti gdje to sve u nastavku svibnja i lipnja neće biti tople vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo