'Nije MMF babaroga koja kruži okolo pa da mi čekamo hoće li nas zgrabiti'

Pad kreditnog rejtinga znači i skuplje zaduživanje, rast kamata, obeshrabrene investitore, porast nezaposlenosti, ugašene firme, pad standarda građana.

15.12.2012.
15:16
VOYO logo

"Pad kreditnog rejtinga dokaz je nesposobnosti i nerada hrvatske Vlade", poruke su koje stižu iz HDZ-a. "Došli smo do trenutka istine, ovo je ocjena rada hrvatske Vlade, a ta ocjena je smeće. Ne treba nam MMF, treba nam nova, sposobna i kompetentna Vlada", riječi su kojima je šef HDZ-a Tomislav Karamarko komentirao pad kreditnog rejtinga.

'Status smeće je ocjena njihovog rada'

"Ovo je dokaz da je ova Vlada doista radila ad hoc, radila i improvizirala prilikom pokušaja da formulira neka rješenja. Kreditni rejting, odnosno status smeće je ocjena njihovog rada, to nije ocjena koju im mi dajemo. To je ocjena jedne meritorne kuće. Ta ocjena će sljedeće godine utjecati na sve ono što će se događati u Republici Hrvatskoj", rekao je Karamarko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Avanturizam će sada plaćati građani'

U HDZ-u kažu kako se dogodilo ono što su predvidjeli i na što su upozoravali te da će avanturizam Vlade sada platiti građani. Dodaju da pad kreditnog rejtinga znači i skuplje zaduživanje, rast kamata, obeshrabrene investitore, porast nezaposlenosti, ugašene firme, pad standarda građana i malu kupovnu moć.

'Sada treba napraviti istinski iskorak'

"Nažalost, pokazalo se ispravno ono o čemu duže govore vodeći ekonomisti, domaći i strani stručnjaci - nismo napravili dostatne reforme, nismo smanjili javnu potrošnju i javni sektor i kao rezultat imamo pad rejtinga. No sada treba pronaći mudrost, staviti svo znanje i razvojni potencijal hrvatskog društva u funkciju razvoja i stvoriti istinski iskorak. Treba dati podršku Vladi. HUP nudi svoju podršku da pronađemo put", riječi su kojima je smanjenje kreditnog rejtinga prokomentirao čelnik Ivica Mudrinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako bi Vlada uz podršku HUP-a trebala osmisliti paket kratkoročnih mjera, koje će imati značajan potencijal da stvore istinski iskorak u kratkom roku. Tim mjerama bi trebalo, kaže, vratiti povjerenje domaćem i stranom kapitalu i započeti ciklus ulaganja i zapošljavanja u što kraćem roku.

'Izostale strukturne reforme'

I predsjednik Ivo Josipović u subotu je kazao kako je za pad kreditnog rejtinga kriv izostanak strukturnih reformi. Smatra kako se naše gospodarstvo mora više okrenuti većoj proizvodnji, izvozu i zapošljavanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan može li ta odluka izazvati dolazak MMF-a u Hrvatsku, jer se u pregovorima sa sindikatima teško nešto mijenja, predsjednik Republike rekao je da MMF nije "neka babaroga koja kruži okolo pa sad čekamo hoće li nas zgrabiti ili ne". "Radi se o racionalnoj odluci. Ako procijenimo da nam se isplati i da možemo bolje s MMF-om nego bez njega, to je normalna poslovna i logična odluka. Ako ne procijenimo, onda ćemo i dalje biti bez MMF-a", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo