'NEKA RADI SVOJ POSAO' / Ćorić prozvao Tomaševića zbog previsokih računa za plin: 'Nedopustivo je da vrtić ili pučka kuhinja dobije četiri puta veći račun'

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Ministar gospodarstva, energetike i održivog razvoja Tomislav Ćorić kritizirao je Tomislava Tomaševića jer optužuje HDZ-ova direktora za poskupljenje plina i dodaje da je i on trebao reagirati na vrijeme

27.1.2022.
16:05
Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što su u javnosti procurili računi Pučke kuhinje na zagrebačkom Svetom Duhu iz kojih je vidljivo kako je u svega godinu dana plin poskupio za više od četiri puta, reagirao je i ministar gospodarstva, energetike i održivog razvoja Tomislav Ćorić. Istaknuo je da će kompenzacijskim mjerama Vlade biti obuhvaćeni i poduzetnici, a ne samo građani.

Na sjednici Gradske skupštine je HDZ-ov Mislav Herman pozvao gradonačelnika Tomislava Tomaševića da napiše izvješće o stanju u Gradskoj plinari, na što mu je ovaj poručio kako će to učiniti sa zadovoljstvom kako bi pokazao odgovornost bivšeg direktora iz redova HDZ-a, Igora Pirije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TKO JE DIGAO RAČUNE? /

Herman tražio Tomaševića da podnese izvješće o poskupljenju plina, on s oduševljenjem odgovorio: 'HDZ-ovac je kriv'

Image
TKO JE DIGAO RAČUNE? /

Herman tražio Tomaševića da podnese izvješće o poskupljenju plina, on s oduševljenjem odgovorio: 'HDZ-ovac je kriv'

“Bivši direktor Plinare nije član HDZ-a. U jednom trenutku Plinaru i Holding je preuzela nova gradska vlast. Ti ljudi obavljaju svoj posao. Kako? Eto tako da sad dolaze tri ili četiri puta veći računi nego što su ugovoreni. To se ne smije događati. Tko je odgovoran za to? Gradonačelnik i njegov tim. Neka sad iznađu novac. Sad se radi posao, nekad se radio cirkus. Sad su izbori dobiveni, neka radi posao”, prenosi ministrove riječi N1.

Tomaševićeva odgovornost

Ćorić je nakon sjednice Vlade poručio Tomaševiću da je Plinara njegova odgovornost. “Ono što ću jasno poručiti Tomaševiću i ekipi koja vodi Holding, preuzeli su odgovornost i za Plinaru, neovisno tko je bio na čelu Plinare dotada. Tog trenutka je netko trebao reći da nedostaje 600 gb plina. Tog trenutka je cijena plina bila nekoliko puta niža nego danas. Tog trenutka je gradonačelnik trebao reagirati. Je li mene itko pitao što se događalo s INA-om 2003.? Svi me pitaju što se događa danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomašević i Možemo su preuzeli odgovornost za Zagreb i svi koji su dobili više račune to ne zaslužuju. A i pravno je upitno. To su problemi s kojima se suočavate kad obnašate vlast, ti problemi su svakodnevni i nema tu upiranja prsta u nekog, tko je bio nekad. Ne dopuštam da se na takav način svodi odgovornost na nekog drugog. Svako poduzeće koje je ugovorilo dostavu plina krajnjim korisnicima je trebalo na vrijeme planirati svoje potrebe", rekao je Ćorić.

Osvrnuo se i na račun Pučke kuhinje koji je veći od 25.000 kuna. “Poručujem Tomaševiću da radi svoj posao. Nedopustivo je da vrtić, pučka kuhinja ili bilo tko, dobije račun koji je četiri puta veći. Grad Zagreb je vlasnik Gradske plinare i neka riješi problem. Neka storniraju račune i izdaju ih prema ugovorima i neka nabave plin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što nisu kupili plin? Je li im ministar trebao kupiti plin? Jesam li ja trebao kupiti plin? HDZ? Ne. To je trebao učiniti Grad Zagreb. Brinemo o čitavom nizu čimbenika koji su egzogeno zadani. Vlada preuzima svoj dio odgovornosti za probleme s kojim se suočavamo. Ova situacija je propust onoga tko je to trebao riješiti”, jasan je bio Ćorić.

Alternativa su obnovljivi izvori

Ministar tvrdi da su brojni čimbenici doveli do nestašice, a potom i poskupljenja plina. Alternativa je, po njegovu mišljenju prelazak na obnovljive izvore energije, pa čak i na LNG, odnosno ukapljeni plin. "Još jednom ću se vratiti, tranzicija nije laka, nije jednostavna. Alternativa na razini Europe ne postoji, ne postoji u cijelom svijetu”, kaže on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje hoće li Vlada ići na smanjenje PDV-a na plin, Ćorić je poručio da je “predsjednik Vlade jučer jasno naglasio kako je porez na dodanu vrijednost jedan od alata”.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo