'UŠTEDJET ĆEMO 400 MILIJUNA KUNA' / Tomašević otkrio: 'Predložit ćemo da se razvrgne stari sporazum za pročistač'

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u utorak je na redovnoj konferenciji za medije govorio o potencijalnim uštedama, gradskim zemljištima, ali i obnovi nakon potresa i Fondu solidarnosti

18.1.2022.
11:07
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Gradonačelnik Zagreba, Tomislav Tomašević, u predvorju Gradske uprave održao je redovnu konferenciju za medije.

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec u uvodu je kazala da će u javnu raspravu poslati prijedlog da bilo tko može uz prikupljanje određenog broja potpisa građana predložiti neku temu za Gradsku skupštinu. Rok za prikupljanje potpisa je 90 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Luka Korlaet je kazao da će ova gradska vlast biti posvećena obnovi i uređenju središta grada. Naveo je i da će se predložiti povlačenje odluke za osnivanje Bloka Kvatrić d.o.o. putem kojeg se planiralo pogodovati privatnom investitoru te će se predložiti pokretanje postupka likvidacije tog trgovačkog društva.

Sporazum o pročistaču

Tomašević je potom obrazložio odluku o drugačijem nastavku izgradnje pročistača otpadnih voda, budući da se radi o privatnom koncesionaru. "Idemo na skupštinu s prijedlogom da se razvrgne stari sporazum i da investitor bude Vodoopskrba i odvodnja, kako bi se cijela investicija prijavila na EU projekte i bila financirana iz EU fondova, a ne iz gradskog proračuna, čime ćemo uštedjeti 400 milijuna kuna", kazao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govorio je i o natječaju za direktora/direktoricu Zagrebačkog velesajma. "Izabrali smo novu Upravu Zagrebačkog holdinga, imamo novog predsjednika Uprave ZET-a i izabrali smo novu direktoricu Zagrebačkog velesajma, Renatu Sušu, inače stručnjakinju za upravljanje u nekretninskom biznisu i infrastrukturi", kazao je Tomašević, dodajući da je radila u Hypo banci i bila predsjednica Uprave HŽ infrastrukture.

Kazao je da će Zdenka Badovinac biti nova ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o azbestu, Korlaet je kazao da već imaju ugovor za zbrinjavanje te vrste otpada. "Imamo ugovor s tvrtkom i danas već kreće odvoz azbesta", kazao je Korlaet.

O gradskim zemljištima

Upitan o gradskim zemljištima, zamjenik Korlaet kazao je da je za Paromlin izrađen projekt koji je "skup" i koji ne može ići na teret gradskog proračuna. "Mislimo povući te novce iz EU sredstava", dodao je. "Za Gredelj imamo spreman program za natječaj koji treba malo doraditi. To je u visokoj fazi pripremljenosti. Što se tiče Zagrepčanke, u tijeku je valorizacija postojećih zgrada i nakon toga će se pristupiti zgradi projekta za natječaj. Plan je da bude donesen kroz godinu dana", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SPOMENUO I OTKAZE /

Tomašević kod Šprajca objasnio kako će Zagreb odvesti u plus: Otkrio što će sigurno poskupjeti, a što ide na bubanj

Image
SPOMENUO I OTKAZE /

Tomašević kod Šprajca objasnio kako će Zagreb odvesti u plus: Otkrio što će sigurno poskupjeti, a što ide na bubanj

Upitan o novim voditeljima službi, Tomašević je ponovio važnost javnog natječaja. "Ne radi se o novim pozicijama, nego o postojećim. Smatramo da je bitno napraviti javni natječaj kako bi se te ljude zamijenilo. Ako budu zaposleni vanjski ljudi na tim pozicijama, onda sigurno neće doći do povećanja tih pozicija. Ako odlučimo smanjiti taj broj, smatram da je bitno da to bude preko javnog natječaja", poručio je.

Govoreći o Holdingu kazao je da su već razgovarali sa Sindikatima i poručio da ne želi raditi "mikomenadžment" kakav je radio bivši gradonačelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekli smo da ćemo strateški s njima razgovarati s vremena na vrijeme, a ne onako kako je to radio bivši gradonačelnik. Sam proces upravljanja firmom obavlja uprava, a ne gradska vlast. Imamo situaciju u kojoj je bivši gradonačelnik davao suglasnost za zapošljavanje. Vjerujem da će se u procesu savjetovanja doći do novih rješenja. Nitko ne osporava da tamo ima viška ljudi. Svi shvaćaju, uključujući Sindikat, da je Holding u jednoj nezavidnoj situaciji, i da ima viška, da već drugu godinu zaredom posluje s gubitkom, a na naplate dolaze i obveznice. Moramo povećati prihode, ali smanjiti troškove nekim novim osnovnim modelima", kazao je Tomašević.

O Fondu solidarnosti

Govoreći o Fondu solidarnosti, Tomašević je kazao da se gradska vlast nada da će Vlada uspjeti produljiti taj rok. Kazao je da će Grad srećom moći povući dosta iz Fonda jer su neki projekti već završeni pa će se retroaktivno povući novac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mogu procijeniti status državnih projekata jer ih oni vode... Ne možemo znati što je realno do lipnja, a što nije. Nadali smo se i razgovarali o tome s državnim institucijama. Kad smo došli na vlast smo izgubili već šest mjeseci roka. Ponovit ću brojke jer smatram da su one bitne: kada smo došli, ugovorena sredstva bila su 137, a sada su 720 milijuna kuna", kazao je. "Dobra stvar je da smo ubrzali sve projekte, posebice obnove škola. Vjerujem da ćemo veliku većinu tih sredstava i potrošiti", dodao je.

Upitan o obnovi stana Zvonimira Frke-Petešića, dok istovremeno stoji obnova u Zagrebu jer njihovi vlasnici nemaju novca za obnovu, Tomašević je kazao da je prvi put čuo za taj slučaj. "Nadam se da nije bilo nikakve zlouporabe položaja, jer je to onda kaznena odgovornost, a ne samo nemoralna. Doista ne znam ništa, prvi put čujem za to", poručio je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korlaet je kazao da zna za taj slučaj, ali iz medija. "Ne bih komentirao jer nemam dovoljno informacija. Nadam se da se nije radila iznimka. Istražit ću", kazao je Korlaet.

Jedno od novinarskih pitanja odnosilo se i na Dinamov stadion. Tomašević je kazao da će potkraj siječnja biti sastanak vezan uz izgradnju stadiona te da razgovori s Dinamom idu dalje "kako bismo konačno u gradu imali stadion kako građani zaslužuju". Kazao je da se razgovara i o tome da gradnja stadiona ne padne na teret gradskog proračuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo