ŠIRI SE MREŽA / Tomašević otkrio da do kraja godine čeka dozvolu za novu tramvajsku trasu: Poznato i koje će dijelove Zagreba spajati

Image

Osim novih tramvaja i linija, Tomašević je najavio i nove biciklističke magistrale, širenje pješačke mreže ali i promjenu naplate odvoza otpada

22.4.2022.
22:11
VOYO logo

Povodom Dana planeta Zemlje, gradonačelnik Zagreba najavio je projekte kojima će zagreb postati zeleniji. "Danas obilježavamo Dan planeta Zemlje. Naša gradska uprava ima viziju ekološkog i održivog Zagreba, a vjerujemo da i vi želite zelen, čist i održiv grad.", napisao je na početku objave u kojoj je najavio projekte koji će biti realizirani do kraja ove godine i do kraja mandata, od naplate otpada i solarnih panela, do novih trasa za bicikliste.

Među ostalim, istaknuo je kako se do kraja ove godine očekuje i dozvola za trasu tramvajske pruge po Heinzlovoj, od Zvonimirove do Vukovarske, te kako će nabaviti 60 novih tramvaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NOVE IZMJENE /

Tomislav Tomašević o smanjenju ZET-ovih linija: 'Prisiljeni smo na to, vidjet ćemo što će dalje biti s cijenama javnog prijevoza'

Image
NOVE IZMJENE /

Tomislav Tomašević o smanjenju ZET-ovih linija: 'Prisiljeni smo na to, vidjet ćemo što će dalje biti s cijenama javnog prijevoza'

Objavu prenosimo u cjelosti:

Naplata otpada prema stvarnoj količini

Zagreb je jedini od velikih gradova u Hrvatskoj koji će primijeniti sustav naplate odvoza miješanog komunalnog otpada prema stvarnoj količini kako bi se i ekonomski stimuliralo građane da što više odvajaju za recikliranje i kompostiranje, kako bi se smanjio udio otpada koji se odlaže i kako bi se Jakuševec napokon zatvorio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi autobusi, tramvaju i stabla

Naš je plan do kraja mandata u Zagrebu zasaditi 20.000 novih stabala. U prvoj godini ih je posađeno više od 7.000. Grad Zagreb će, u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture te uz pomoć EU fondova, do kraja godine nabaviti oko 60 novih autobusa i pokrenuti proces nabave 20 novih tramvaja. Do kraja mandata očekujemo da će zagrebačkim cestama prometovati čak 60 novih tramvaja.

Nova tramvajska trasa

Mogu najaviti da kreće i proširenje tramvajskih pruga. U Zagrebu u posljednjih 20 godina nije postavljen niti jedan metar novih tramvajskih pruga. Do kraja 2022. godine očekujemo da će biti izdane dozvole za trasu po Heinzelovoj ulici, od Zvonimirove do Vukovarske, a potom će voziti sve do okretišta u Savišću. To je također projekt koji će se, u suradnji s Ministarstvom financirati uz pomoć EU fondova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Širenje pješačke zone

Osim ulaganja u javni prijevoz, ulagat ćemo u pješačku i biciklističku infrastrukturu. Kroz nekoliko mjeseci ćemo proširiti pješačke zone u samom središtu grada, i to na način da će Stara Vlaška postati dio pješačke zone, a sljedeće godine ćemo raditi na tome da dio Masarykove pretvorimo u pješačku zonu, posebice dio od Gundulićeve do parka Zrinjevac.

Dvije biciklističke magistrale

Što se tiče strateških ciljeva za poboljšanje biciklističke infrastrukture, postavit ćemo preko tisuću novih parkirnih mjesta za bicikle do kraja godine, i tako svake godine u mandatu, izgradit ćemo biciklističku stazu uz nasip Save, istočnu biciklističku magistralu uz Branimirovu ispod željezničke pruge te izgradnju biciklističke magistrale „Centar“ koja će se dvosmjerno potezati od Trga Francuske Republike sve do Kvatrića, a prva faza izgradnje će započeti uskoro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obnova vodoopskrbne mreže

Poboljšat ćemo vodoopskrbnu mrežu tako da se gubici vode smanje na minimum, uz ulaganje od oko 260 milijuna kuna u ovoj godini, te ukupno skoro 2 milijarde kuna do 2028. godine iz EU fondova. Uz to, dodatno ćemo ulagati sredstva iz gradskog proračuna te iz prihoda Zagrebačkog holdinga.

Solarne ploče

Gradska skupština dala je suglasnost za program solarizacije zagrebačkih krovova, s ciljem da do kraja mandata javne, poslovne i privatne zgrade u Zagrebu imaju 50 MW solarnih kapaciteta na krovovima. Plan je maksimalno iskoristiti EU sredstva, a do sada je već osigurano 7,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Norveškog fonda. Građanima će uskoro biti dostupan i informativni centar o investiranju u solarizaciju kuća i zgrada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki od ovih projekata će se realizirati već ove godine, a drugi do kraja mandata. Intenzivno radimo na tome da se Zagreb pridruži drugim europskim metropolama u zelenim trendovima, da bude zelen i održiv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo