'OVO SE NE SMIJE DOGAĐATI' / Tomašević na Jakuševcu nakon odrona: 'Mora se utvrditi odgovornost, a kada se utvrdi, bit će posljedica'

Image
Foto: Screenshot/Video/Dubravka Mihajlovski

Tomašević tvrdi kako novi odron nema veze s prijašnjim koji se dogodio 11. studenoga. Grad će naručiti i mobilne mjerače kvalitete zraka

4.12.2023.
9:15
Screenshot/Video/Dubravka Mihajlovski
VOYO logo

Jutros oko 6.40 došlo je do odrona smeća na deponiju Jakuševec. Iz policije su potvrdili kako je ozlijeđeno dvoje ljudi. Gradonačelnik Tomislav Tomašević odmah je došao na mjesto nesreće.

"Još se utvrđuje kakve veze ima novi odron sa starim. Inspekcije utvrđuju što se dogodilo. Za odron koji je bio 11. studenoga nisu pronađene nikakve nepravilnosti upravljanjem odlagalištem. Još su neki izvidi u tijeku pa ćemo znati više kad te analize završe", rekao je Tomašević uz negodovanje okupljenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovakve stvari ne smiju se događati. Napravit ćemo sve što relevantne institucije utvrde da trebamo raditi. Mjerne postaje ne pokazuju da je došlo do prekoračenja mjera, rekao je zagrebački gradonačelnik i naglasio kako su 20 godina upozoravali na problem.

"Želimo biti sigurni te smo naručili novo mjerenje, doći će iz Štampara s mobilnim uređajem i napravit će se mjerenje", rekao je Tomašević i potvrdio da je u odronu troje ozlijeđenih, jedan od njih teže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da postoji mogućnost sankcija zbog onoga što se dogodilo.

Image
ODRON OTPADA /

Tomašević otkrio što su pokazala mjerenja o plinovima u zraku i jesu li opasni za građane

Image
ODRON OTPADA /

Tomašević otkrio što su pokazala mjerenja o plinovima u zraku i jesu li opasni za građane

Zatražio i sastanak s Vladom

"Odgovornost se mora utvrditi. Nama je to ključno kako se ovo ne bi dogodilo. Kada se utvrdi odgovornost, bit će za to i sankcije. Razgovaramo sa sindikatom i razgovarat ćemo i dalje. Privatna poduzeća od 2018. u ovom sastavu održavaju Jakuševec, ali inspekcija treba odrediti tko je odgovoran", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje osjeća li se odgovornim rekao je kako se mora utvrditi odgovornost, a kada se utvrdi odgovornost, bit će posljedica", rekao je Tomašević i dodao ako se utvrdi da je odgovornost gradske firme, privatne, bilo koga, mora biti sankcija. Odlaganje je suspendirano i bit će onako kako kažu nadležne državne institucije.

"Mi ćemo kao grad Zagreb angažirati sudskog vještaka kako bi utvrdilo što se dogodilo", rekao je i dodao kako ne može komentirati stanje radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Zagreba je zatražio i hitan sastanak s Vladom kako bi se razgovaralo o zatvaranju Jakuševca.

"Dvadeset godina su bila obećanja da se odlagalište zatvoriti, to se nije napravilo. Mi radimo sve što možemo da ga što hitnije zatvorimo. Ali, to isto nije samo odgovornost Grada nego i države. Inzistiramo da što hitnije nađemo zajedničko rješenje da se odlagalište zatvori i da otvorimo novi centar u Resniku", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Stanovnici Jakuševca ogorčeni zbog smeća: 'Nema kuće u Jakuševcu koja nema nekog onkološkog bolesnika'

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo