PROBLEM MANJKA DJEČJIH VRTIĆA / Tomašević: 'Grad mora financirati izgradnju vrtića, ali još uvijek plaćamo punu naknadu za roditelje-odgojitelje'

Image
Foto: Zeljko Hladika/Pixsell

Gradonačelnik sa zamjenicima obići će danas u 11 sati nove nastambe zagrebačkog Zoološkog vrta

14.6.2022.
10:24
Zeljko Hladika/Pixsell
VOYO logo

Tomašević je istaknuo da grad sutra raspisuje novi natječaj za pročelnika najvećeg Ureda za obnovu i izgradnju obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet koji broji 700 ljudi što čini četvrtinu svih zaposlenih u Gradskoj upravi. Spomenuo je i da je grad u završnoj fazi izbora novog ravnatelja Ureda za prostorno uređenje, tako da će uskoro objaviti ime odabranog kandidata.

Na pitanje novinara kakva je situacija s otpadom, budući da se rok 1. srpnja bliži, a vrećica i bokseva još nema, gradonačelnik je najavio da će više o tome govoriti na konferenciji za medije idućeg tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O izgradnji vrtića

Gradonačelnik je komentirao i katastrofalnu situaciju s gradskim vrtićima.

"U zadnjih pet godina petnaest puta više je uloženo u mjeru roditelj-odgojitelj nego što je uloženo u izgradnju novih gradskih vrtića. Iz EU fondova moći ćemo povući samo dio sredstava za izgradnju novih vrtića, to će biti sigurno manje od pola iznosa koji je potreban za izgradnju novih vrtića, a ostatak ćemo morat naći način da financiramo iz gradskog proračuna, imajući i dalje u vidu da moramo plaćati punu naknadu za roditelja-odgojitelja, jer i dalje nemamo odluku Visokog upravnog suda" rekao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je kako se nada da će odluka biti donesena uskoro jer se tek tada može razgovarati o rebalansu proračuna.

'Ni ugostitelj ne može dobiti prostor u gradu ako ima dug, pa ne može bi Cibona'

Na pitanje novinara, zašto prvaci Hrvatske, Cibona, nemaju koncesiju u dvorani, gradonačelnik je istaknuo kako Cibona nema problem s gradom prema kojem duguje manje od 10 posto svojih ukupnih 40 milijuna kuna duga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bez obzira na dug i nenamjensko trošenje novca, mi smo izašli u susret i nismo pokretali nikakve naplate i ovrhe, kako bi Cibona stala na noge i nova uprava dobila priliku. Zajedno sa Sporrtskim savezom Grada Zagreba i s drugim košarkaškim klubovima koji koriste dvoranu našlo se rješenje da, unatoč tome što Cibona nije pokrila dug prema Sportskom savezu, koristi dvoranu, što nije bilo lako. Sada nakon svega vidimo da nova uprava odlazi. Nekorektno je stavljati sve na nas - naslijedili smo dugove i nismo išli na naplatu. Odgovornost je na upravi koja je dovela Cibonu u ovu situaciju, ali i na gradskoj vlasti koja je to dozvolila", kazao je Tomašević te istaknuo da je grad otvoren za investitore koji žele uložiti u Cibonu i otplatiti dug.

Naglasio je da je grad i dalje voljan dati poček na otplatu duga, ali i upozorio da nije moguće dobiti dvoranu vrijednu desetke milijuna kuna u koncesiju dok taj dug, od milijun-dva kuna, nije otplaćen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nijedan ugostitelj ne može zakupiti poslovni prostor u gradu, a da ima bilo kakve dugove prema gradu. Mi nismo očekivali da Cibona odmah plati, ali ne možemo prema propisima dati bilo kakvu koncesiju. S time da i koncesija mora ići na natječaj, to ne može biti direktan dogovor između grada i bilo kojeg kluba", pojasnio je Tomašević.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević sa zamjenicima Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom obići će danas u 11 sati nove nastambe zagrebačkog Zoološkog vrta izgrađene u sklopu projekta "Gradski prozori u prirodu - unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon obilaska, gradonačelnik i njegovi zamjenici održat će redovnu konferenciju za medije.  

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo