uvozni kruh / Tolušić pozvao na bojkot zbog uvoza kruha i peciva, a mi i u njegovom Konzumu otkrili kruh iz Slovenije

Hrvatska stvarno ima problem s uvozom kruha. Tako samo kruh uvozimo iz Francuske, Njemačke Austrije, Mađarske, ali za taj problem optuživati Lidl, Kaufland i ostale je i politički primitivno i ekonomski nepismeno

13.7.2017.
22:40
VOYO logo

RTL-ova reporterka Kristina Čirjak je i u Konzumu, dakle u trgovačkom lancu kojim upravlja država koju predstavlja ministar Tolušić pronašla -  kruh iz Slovenije.  Na policama gotovo svih trgovačkih lanaca uvozni kruh.

Posjetili smo Kaufland, Lidl i Konzum i u njima kupili kruh iz Slovenije, dvije vrste kruha iz Njemačke, kruh iz Austrije, pletenicu iz Mađarske i francuz iz Francuske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenski kruh u Konuzmu mu ne smeta, ali ministar Tolušić se obrušio na Lidl i Kaufland: "90% proizvoda (u ovom slučaju se radi o Kauflandu, ali isto je i u Lidlu i drugim lancima) ne dolaze iz Hrvatske".

Kaufland je odmah odgovorio da na svojim policama ima više od 60 posto domaćih proizvoda, Lidl kaže: više od 50 posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trgovački lanci uvoze zamrznute proizvode, u Hrvatskoj ih samo peku. Da jedu kruh iz Mađarske, Njemačke ili Austrije većini kupaca nikad nije ni palo napamet.

"Ja uopće ne znam da li ima razloga da mi uvozimo kruh da ne možemo proizvesti. To mi je bio prvi glas da stvarno uvozimo kruh", kaže Velislav iz Zagreba. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je to bezveze. Ja sam cijeli život kruh uspio pronaći kod nas prema tome...", smatra Petar iz Zagreba. Pravo je pitanje ima li uopće potrebe za uvozom kruha u zemlji u kojoj se pekare nalaze na svakom koraku.

Gospodin Miroslav je četvrta genercija pekara u obitelji - najvjerojatnije i posljednja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Malih ostaje sve manje i manje. Prevladavaju veći. Shopping centri preuzeli su veliki dio posla. Koja je kvalaliteta i to, ja u to ne ulazim. A da se živjeti, to je trud, rad i muka. I treba vremena i da bi nešto stekli", kaže pekar Miroslav Trajaković.

Za proizvodnju kruha potrebna su mu dva sata bez obzira na količinu. A dok mali propadaju - Hrvatska iz godinu u godinu uvozi sve više kruha. Lani : 760 milijuna kuna pekarskih proizvoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pekare su godinama imale problem s trgovačkim lancima kao što je povrat kruha. On je iznosio do 15 posto. Hrvatsko pekarstvo suočeno je bilo i s problemom neplaćanja", kaže Dražen Miloloža iz Hrvatske gospodarske komore.

Pekari nemaju puno izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedini način na koji naša domaća proizvodnja može odoljeti uvozu pekarskih proizvoda je podizanje konkurentnosti u smislu podizanja kvalitete kako domaćih žitarica od one primarne proizvodnje do finalnog proizvoda", kaže Nada Barišić, Žito zajednica. 

A naši pekari dosad su od uvoza bili zaštićeni visokim carinama i prelevmanima. S ulaskom u Europsku   uniju ostali su bez te zaštite a država osim poziva na bojkot zasad ništa drugo nije smislila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo