TOG' IMA SAMO KOD NAS: Iako su ga uhvatili 197 puta, blagajnik je nastavio raditi

Image
Foto: PIXSELL, Žarko Bašić

U HAC ONC-u su otkrili su čak 60 kradljivaca, no neće svih 60 blagajnika dobiti otkaz nakon što im je utvrđeno da su uzimali novac i druge nepravilnosti.

13.12.2015.
12:35
PIXSELL, Žarko Bašić
VOYO logo

Iz Uprave 24sata doznajemo da među njima ima onih koji su imali samo nekoliko kuna viška, ali i onih koji su već desetke puta bili prijavljeni za nepravilnosti u radu, ali nisu imali nikakve sankcije. Rekorder u tvrtki je imao 197 puta utvrđene nepravilnosti, viškove i uzimanje novca, ali još radi. Tko će dobiti otkaz, a tko opomene ili blaže sankcije, predložit će disciplinsko povjerenstvo.

Iz sindikata pak kažu da se blagajnik našao na listi i jer je u pet mjeseci imao 1,7 eura viška u blagajni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, prijavljen je blagajnik kojeg su kamere snimile da je iz džepa uzeo kovanice, dodao ih u vrećicu s novcem i ostatak vratio u džep.

"Taj problem blagajnika se forsira samo kako bi se prikrile ozbiljne nepravilnosti i kadroviranje i kršenje javne nabave koje radi Uprava", kaže Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je da će ići na sud ako Uprava bude otpuštala za sitne prekršaje.

"Prije pet godina su na isti način otpustili 22 ljudi. Svi su vraćeni na posao, a to je tvrtku koštalo skoro 120 milijuna kuna. Uprava bi trebala računati na to, i mi ćemo ih prijaviti da u slučaju gubitka spora ti ljudi budu odgovorni platiti tu odštetu, a ne da plaća HC-ONC", rekao je Stanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MILIJUNSKA ŠTETA: /

U HAC-u otkrivena organizirana krađa, otkaze bi moglo dobiti 200 ljudi

Image
MILIJUNSKA ŠTETA: /

U HAC-u otkrivena organizirana krađa, otkaze bi moglo dobiti 200 ljudi

Od 'samo' viška skupili se milijuni

Prošlo je šest godina od prvih velikih uhićenja u Hrvatskim autocestama. Kad su ona krenula, javnost je mislila da se jednom zasvagda raščistio kriminal u toj državnoj tvrtki.

Ta nada se pokazala potpuno promašenom. Unatoč silnim planovima restrukturiranja, prodaje, koncesioniranja, ništa se nije pomaknulo s mjesta. Jedina konstanta je da barem svaka dva mjeseca iz HAC-a i s njim povezanim tvrtkama iscuri neka afera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednja u nizu je upravo ova s blagajnicima.

Uprava sumnjiči 60 blagajnika da su uzimali novac od naplate cestarina na naplatnim postajama. Uprava tvrtke Hrvatske autoceste - naplata i održavanje u petak je potvrdila da su proveli kontrole i utvrdili nepravilnosti. Potvrdili su da su na udaru 60 radnika, ali su još ostali prilično zakopčani oko svih detalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sasvim drugačiju sliku pokazalo je interni izvještaj koji je procurio u medije. Prema njemu, interna kontrola u HAC-ONC-u sumnja da je riječ o organiziranom potkradanju tvrtke, u koju su uključeni i šefovi naplatnih postaja i smjena.

Sve je snimljeno

Kontrola je napravila taj izvještaj na temelju videonadzora blagajnika. Oni navode da čak i nisu poduzimane nikakve mjere protiv onih koji su ranije bili prijavljeni za potkradanje tvrtke pa smatraju kako je jasno da je riječ o čitavom nizu uključenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Videonadzorom su snimljeni kako mašu snopovima novčanica. Opisali su i neke modele kako se potkradalo. Kartice koje bilježe prijeđenu cestarinu su poništavane tako da se izazove pogreška u sustavu.

Tako je vozač platio pravu cijenu za višu kategoriju vozila, a sustav bi dobio informaciju da je prošla niža kategorija. Razliku bi spremali u džep.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, varali su i na tečajnim razlikama te navodno i trgali vrećice za novac. Znali su naplatiti i iznos u eurima umjesto u kunama. Uprava na čelu sa Slavicom Grđan nije htjela potvrditi takve detalje, nego su se zadržali na općoj konstataciji, pišu 24 sata.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo