KAKVA JE SAD PROCEDURA VEZANA ZA TODORIĆA? / 'Ako se ne odazove pozivu, smatrat ćemo da je u bijegu'

Image
Foto: Foto: Screenshot Youtube
18.10.2017.
22:01
Foto: Screenshot Youtube
VOYO logo

Todorićevi odvjetnici u roku od tri dana mogu podnijeti žalbu na odluku o istražnom zatvoru za njega.

Njega se u ovom trenutku sumnjiči se za milijardu kuna nezakonite dobiti. Iz perspektive tužiteljstva on još nije bjegunac, a smatraju kako imaju dovoljno dokumentaciju protiv njega. S druge strane, sedam tužiteljica koje rade na slučaju Agrokor rekle su da smatraju da imaju dostatnu dokumentaciju protiv Todorića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužiteljica Ljubičić: 'Sve je sada u rukama suda'

O slučaju Agrokor oglasila se i glavna zagrebačka tužiteljica Sani Ljubičić. Odluka suda ju, kaže, ne iznenađuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Kada vidimo argumentaciju u obrazloženju, uložit ćemo žalbu', rekla je Ljubičić.

Na pitanje kako to da nisu određene ni mjere opreza za 14 osumnjičenih koji su pušteni na slobodu, Ljubičić kaže da je dokumentacija u spisu ta koja govori puno i da je to argumentacija suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje što sve to sada znači za Ivicu Todorića, Ljubičić odgovara da je to sada u rukama suda koji je odredio istražni zatvor te da procedure sada dalje idu sukladno tome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnila je i proceduru koja slijedi.

'Procedure su različite ovisno o tome o kojem pravnom okviru govorimo. Ukratko, ovisno o situaciji, izdaje se ili europski uhidbeni nalog ili tjeralica, ovisno o tome kakvim se informacijama raspolaže i gdje se osobe nalaze', rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procedura za Antu Todorića bit će odlučena kad se on vrati u zemlju

Ističe da se sudski nalog mora odmah poštivati te da se ne mora se čekati pravomoćnost rješenja o istražnom zatvoru protiv Todorića. Ukratko, u slučaju da se Ivica Todorić sutra vrati u Hrvatsku, odmah bi bio prepraćen u Remetinec, unatoč tome što odluka o istražnom zatvoru još nije pravomoćna.

'Tjeralice se raspisuju sukladno zakonu u trenutku kada se steknu zakonski uvjeti za to', rekla je Ljubičić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Da bismo tvrdili da je Ivica Todorić u bijegu prema podacima kojima u ovom trenutku raspolažemo, mora se ne odazvati ovom pozivu. U ovom trenutku određen je istražni zatvor po zakonskoj osnovi zbog utjecaja na svjedoke', objasnila je tužiteljica.

'Da je tužiteljstvo u ovom trenutku smatralo da je Ivica Todorić u bijegu, tada bi istražni zatvor bio predložen po toj zakonskoj osnovi. Obzirom na informacije kojima u ovom trenutku raspolažemo, u kratkom roku će se doći do relevantne dokumentacije i svega što će tada odgovoriti na to pitanje', kaže Ljubičić i dodaje da nije rekla da ona ne smatra da je Todorić u bijegu, nego da dokumentacija pokazuje da u ovom trenutku razlozi koji postoje su razlozi utjecaja na svjedoke koji će se ispitati u istrazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je riječ o Anti Todoriću, njegovi odvjetnici kažu da će se vratiti u Hrvatsku, a procedura za njega bit će odlučena u trenutku kada se vrati u zemlju, nakon razmatranja pravnog okvira.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo