TODORIĆ KVALITETNO NASAMARIO HRVATSKU VLAST - BRITANSKA ODVJETNICA: / 'Do smrti bi mogao ostati ovdje kao slobodan čovjek'

Image
Foto: PIXELL/AFP
14.11.2017.
18:41
PIXELL/AFP
VOYO logo

Image
TODORIĆ SE NE MOŽE ODREĆI LUKSUZA: /

Četvrt u kojoj se sakrio poznata je po zabavi, kulturi, prestižu i bogatim facama

Image
TODORIĆ SE NE MOŽE ODREĆI LUKSUZA: /

Četvrt u kojoj se sakrio poznata je po zabavi, kulturi, prestižu i bogatim facama

U međuvremenu se Todorić, nakon tjedan dana pauze, javio putem svojeg bloga te ponovno iznio optužbe na račun ministrice gospodarstva Martine Dalić i izvanrednog povjerenika Vlade za Agrokor Ante Ramljaka.

Odvjetnica Gemma Lindfield, koja radi u jednoj od tri najutjecajnije odvjetničke tvrtke u Velikoj Britaniji, a bavi se ekstradicijskim pravom, kaže kako nije čudno što je Todorić za izbjegavanje hrvatskog pravosuđa odabrao London i Veliku Britaniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je objasnila, njihovo pravosuđe, za razliku od ostalih zemalja EU-a, mnogo detaljnije razmatra zahtjeve za izručenjem.

Todorić bi dovijeka mogao slobodno živjeti u Velikoj Britaniji

Odvjetnica je u razgovoru za HRT ustvrdila kako bi, ako Todorićeva obrana uspije dokazati da su optužnice rezultat političkog progona, on do kraja života mogao ostati u Velikoj Britaniji kao slobodan čovjek. Lindfeld dodaje i kako u toj zemlji mnogi najtraženiji bjegunci Europe traže utočište, bilo da žive tamo ili da ondje borave kraće vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju Todorića neće se poštivati rok od 60 dana koji je propisan za donošenje odluke prema europskom uhidbenom nalogu jer u britanskom pravosuđu nije kodificiran sporazum o takvom postupanju, objasnila je Lindfield.

Mogao bi tražiti politički azil

U engleskom zakonu ne postoji stavka da se proces mora zaključiti u roku od 60 dana od saslušanja. Odvjetnica sumnja da će sudac odluku donijeti nakon prvog saslušanja, na kojem se iznose dokazi i pravni argumenti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na sve pravne lijekove koji stoje na raspolaganju Todorićevim odvjetnicima, odluka o izručenju mogla bi biti donesena tek 2018. No, ako se Todorić prilikom obrane bude pozivao na politički progon, to bi doista moglo poslužiti kao dokaz za potencijalno traženje azila u Velikoj Britaniji, zaključila je odvjetnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo