To nisam ja, to je moj PowerPoint

Idući potez odvažne premijerke, koji zasigurno treba očekivati, interna je istraga u Vladinoj IT službi radi utvrđivanja odgovornosti za grešku u PowerPointu.

1.6.2010.
11:59
VOYO logo

Rok za podmirenje svih dugova države nije bio 1. lipnja. Bila je to greška u PowerPointu. U ovim dvjema kratkim rečenicama sažet je sav jad i sva bijeda hrvatske politike. Vjerojatno nije postojao efikasniji način da predsjednica Vlade Jadranka Kosor sve građane Hrvatske proglasi retardiranima, jer kada se za odustajanje od roka za rješavanje tako važnog problema ponudi tako glupo objašnjenje, zaključak ne može biti drugačiji. Kosor sada kaže da je ona još u travnju, kada je osobno pred pedesetak novinara, uz direktne prijenose, predstavljala mjere oporavka, govorila o tome kako je rok postavljen pomalo ambiciozno. No, zaboravila je da ni tada, kada je 1. lipnja uredno pročitala, kao ni nakon salve pitanja o tome na koji način kani otplatiti silne milijune kuna nagomilanih dugova, ni u jednom trenutku nije rekla kako se u prezentaciji potkrala tako velika greška. Naprotiv. Tada je rekla da rok nije baš realan, ali da ona ostaje pri tom. Novinari su tako s Markova trga otišli s PowerPoint prezentacijom pod miškom u kojoj stoji, pokazat će kasnije, kardinalno pogrešna rečenica: "Promptno smanjenje opće nelikvidnosti jednokratnim podmirenjem svih dospjelih dugovanja iz domene utjecaje Vlade, s rokom do 1. lipnja 2010. korištenjem svih oblika financiranja i monetizacije dospjelih dugovanja." Ni nakon što su svi mediji izvijestili o "ambicioznom roku", iz Vlade nije odaslana oštra depeša u kojem se ispravlja ta greška. Podsjetimo, riječ je o onoj istoj Vladi koja je početkom tog travnja demantirala prvoaprilsku šalu net.hr-a?! Jadranki Kosor trebalo je, dakle, više od mjesec dana da osmisli opravdanje koje doista vrijeđa prosječnu inteligenciju. "Rekla sam da se makne taj datum jer nam za to treba više vremena, ali onaj tko je unosio podatke napravio je pogrešku i taj je datum ostao", ispalila je Jaca i ostala živa.

Idući potez odvažne premijerke, koji zasigurno treba očekivati, interna je istraga u Vladinoj IT službi radi utvrđivanja odgovornosti za grešku u PowerPointu. Budući da Kosor ne može biti odgovorna ni za jednu pogrešku u ovoj zemlji, pa tako ni za to što je više od mjesec dana mudro šutjela, mora se utvrditi tko je zaribao i je li na djelu bila urota širih razmjera, ili je riječ o previdu koji će se rješavati na nekom službeničkom disciplinskom sudu. Nakon otkrića ovako kardinalne pogreške, legitimno je zapitati se gdje li je još sve vragolan s tipkovnicom pod prstićima pogriješio u tom PowerPointu? Je li nam premijerka zaboravila reći da je omaškom "preambiciozno" postavljen rok i za ukidanje drugog dijela harača? Što je tek s rješavanjem svih sudskih postupaka starijih od tri godine, točkom čiji je rok izvedbe "odmah"? A ograničenjem deficita proračuna, smanjenjem broja općina i gradova, uklanjanjem prepreka za izravna ulaganja ...? Ako se i u tim rokovima potkrala pogreška, Kosor će na nju sigurno upozoriti na vrijeme. Onda kada počne izigravati obećano. Gora od premijerkinog vrijeđanja zdravog razuma bit će vjerojatno reakcija na taj njezin pokušaj. Osim što će se javnost nekoliko dana "zabavljati" suludim objašnjenjem, konkretnih posljedica neće biti. Upravo zato predsjednica Vlade, čije poteze odobrava svega 27 posto građana, može bez imalo krzmanja reći da su izbori na zatvorenoj sjednici njezine stranke spomenuti samo u jednoj rečenici – oni će biti iduće godine i u redovnom roku. Tako komotnu poziciju, osim posvemašnje apatije građana, HDZ-u je osigurao glavni politički takmac SDP na čelu sa Zoranom Milanovićem. Upravo će on, nečinjenjem i izostankom bilo kakvog poziva na otpor Vladi, koja sasvim jasno vodi zemlju krajnje diletantski, biti zaslužan za to da će Kosor izgurati mandat do samog kraja. Jasno je da u krajnje ozbiljnoj situaciji u kojoj se trenutno nalazi Hrvatska nije lako preuzeti kormilo države, ali ne bi li to trebao biti osnovni smisao postojanja oporbe. No, umjesto da se upiru dokazati kako znaju bolje i izgaraju od želje da dolaskom na vlast to i pokažu, u najjačoj oporbenoj stranci su se zabarikadirali i čekaju da se aktualna vlast uruši sama od sebe. Što kasnije, to bolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču