To je reforma: Na ultrazvuk srca čekaju 306 dana!

15.11.2010.
10:14
VOYO logo

Prema podacima koje je predstavio dr. Mislav Klobučić, zamjenik voditelja odjela, stanje na bjelovarskoj internoj prilično je zabrinjavajuće, piše Večernji list.

Primjerice, na pretragu holter monitoring, 24-satno snimanje EKG-a, čeka se 210 dana i po tome je bjelovarska bolnica neslavni rekorder u Hrvatskoj. S ultrazvučnim pregledom srca stanje je još gore i čeka se čak 306 dana. Slabašna utjeha bjelovarskim pacijentima je činjenica da ima bolnica u kojima se na taj pregled čeka čak i duže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto su obećanja ministra Darka Milinovića u bjelovarskom slučaju ostala manje-više mrtvo slovo na papiru, Klobučić nudi prilično jasne odgovore koji, nažalost, ne bude optimizam da bi se stanje u dogledno vrijeme moglo poboljšati.

''Nažalost, s postojećim kadrom ne možemo riješiti nešto što se kumuliralo godinama'', ističe Klobučić, dodajući kao ključno objašnjenje poražavajući podatak da je Bjelovarsko-bilogorska županija gotovo na samom dnu u Hrvatskoj po broju specijalista internista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Prosjek u RH je 19,1 internist na 100.000 stanovnika, a kod nas je ta brojka dva i pol puta manja i iznosi samo 8,3, što je nedopustivo malo'', tvrdi ovaj mladi stručnjak. Dodaje kako se na internom odjelu kao najkompleksnijem pogonu sa 77 bolničkih kreveta, čak i uz kronični nedostatak specijalista dnevno u ambulantama obavi u prosjeku više od 40 pregleda.

''Obim posla koji trenutačno obavljamo ne bismo mogli ostvariti da uz nas 11 stalno zaposlenih specijalista internista, ne rade i troje umirovljenih kolega koji su uz ugovor o djelu pristali pomoći bolnici'', ističe Klobučić. No, nedostatak kadrova, tvrdi, nije jedini problem koji stvara duge liste čekanja. Naime, u dva tjedna posebne kontrole zamijetili su zanimljivu pojavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Čak 20 posto pacijenata ne dolazi na zakazane termine jer su pretrage napravili drugdje'', tvrdi Klobučić, a piše Večernji list.

Vezani članak:

arti-201002200093006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo