Teške riječi: 'To je nova blamaža kompletne Milanovićeve Vlade'

5.7.2014.
17:38
VOYO logo

HDZ je tijekom saborske rasprave upozoravao da će se, ako se takav zakon kakav je predložen od Vlade donese, dogoditi upravo to, rekao je i dodao da je to zakon koji regulira vrlo osjetljivo područje obitelji i obiteljskih odnosa i uvijek se mora donositi konsenzusom. "Nasilno donoseći takav zakon će se postići zapravo suprotno onome što je intencija svakog takvog zakona", rekao je i dodao je da je HDZ, kada to nije bilo prihvaćeno od vladajućih tijekom saborske rasprave, podnio i amandman kojim su nastojali izbjeći ovo što se sada dogodilo, a taj amandman je trebao regulirati stupanje na snagu ovog zakon tek sa 1. siječnjem 2016. godine.

Bahato ponašanje Vlade

"Nažalost, Vlada je bahato to opet odbila i po običaju imajući većinu u Saboru, izglasovala takav zakon koji je sada poništen odlukom Ustavnog suda ali koji bi doveo do toga da su u Hrvatskoj od 28. lipnja do 1. rujna na snazi dva zakona, istog naziva, koji reguliraju isto područje - Zakon iz 2003. koji prestaje važiti 1. rujna i Zakon iz 2014. koji je na snagu stupio 28. lipnja", ustvrdio je Reiner. Niti u jednoj uređenoj zemlji ne mogu postojati dva ista zakona istog naziva koja na potpuno različiti način reguliraju određene aspekte, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik HDZ-ova Odbora za obitelj i mladež Stjepan Adanić je rekao kako je to "nova blamaža ne samo nadležnog Ministarstva socijalne politike i mladih i ministrice koja vodi to ministarstvo, nego i kompletne Milanovićeve Vlade".

Ustvrdio je da je Ustavni sud morao donijeti ovakvu mjeru da zaštiti zakonitosti u RH, te napomenuo da je Ustavni sud u svom izvješću rekao da će ostale članke Obiteljskog zakona rješavati kasnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još će biti svega

Reiner je upozorio da će se vrlo vjerojatno dogoditi još jedna blamaža jer će sljedećeg tjedna u Saboru biti drugo čitanje Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola.

"Ako je u tom zakonu protivno ustavnoj odredbi izjednačen de facto, iako ne de jure, brak s istospolnom zajednicom, u tom zakonu se u nizu članaka referira na Obiteljski zakon i poziva da se određene stvari rješavaju na isti način kao što je to riješeno u Obiteljskom zakonu. Prema tome, budući da je Ustavni sud sada proglasio nezakonitim, neustavnim odredbe Obiteljskog zakona, možete zamisliti kakav će tek pravni kaos nastupiti ako prema željama vladajućih stupi na snagu zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola, koji se u cijelom nizu članaka poziva na Obiteljski zakon koji zapravo ne postoji", kazao je i dodao kako se boji da će doći do još jedne velike blamaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustavni sud je od Hrvatskog sabora zatražio da odmah uskladi dva članka Obiteljskog zakona jer je utvrdio da oni, promatrani zajedno, ne zadovoljavaju zahtjevu vladavine prava. Zaključio je da članci 562. i 563., odnosno prijelazna i završna odredba mogu se tumačiti tako da su u Hrvatskoj od 28. lipnja do 1. rujna na snazi dva zakona istog naziva - zakon iz 2003. koji prestaje važiti 1. rujna i zakon iz 2014. koji je na snagu stupio 28. lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo