'To je apsurdna sprdačina!'

Na tribini 'Novinarska srijeda' u HND-u razgovaralo se o ukidanju većeg broja regionalnih dopisništava HRT-a, koja su najavljena u sklopu restrukturiranja tog javnog servisa.

18.4.2014.
11:55
VOYO logo

Ivo Bušić, urednik dopisništava HTV-a od 1980. do 1997. godine, istaknuo je tom prilikom da je uloga HRT-a drugačija od uloge RTL-a ili Nove TV.

"HRT je javna televizija za koju ljudi plaćaju pristojbu i svi imaju jednako pravo na jednaku zastupljenost. Ako se doista ostvari odluka o ukidanju regionalnih dopisništava, ne vidim da će se moći zadržati ovu razinu programa i efikasno pokriti područje cijele Hrvatske. Uvjeti su teški, nije jednostavno, HRT je u financijskim teškoćama, ali imam osjećaj da se krenulo od najslabijih karika na prostorima gdje je politički otpor najslabiji, a da nema cjelovite analize ušteda. Viška zaposlenih na HRT-u sigurno ima, ali nitko nije napravio jasnu analizu. I ova ideja o video novinarima, može biti da će neki i to naučiti, ali to je profesija - biti snimatelj, biti reporter. Kvaliteta će pasti, imamo četiri programa i bojim se da ne ispadne prema onoj da se s 'prljavom vodom, baci i dijete'. Ja sam u mirovini i možda vidim crni scenarij, ali nadam se da će pobijediti razum", kazao je Bušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Superman' bi trebao raditi za tri platforme

Tomislav Tolušić, predsjednik Hrvatske zajednice županija, čiji su članovi u siječnju bili na sastanku s ravnateljem HRT-a Goranom Radmanom, kazao je da nisu dobili odgovore na mnoga pitanja. Kazao je da žitelji Virovitičko-podravske županije HRT-u plaćaju pristojbu od 21 milijun kuna, te da dopisništvo proizvede mjesečno 40 do 45 minuta programa.

"Jedan superman bi od 1. srpnja trebao biti ne samo novinar nego i snimatelj, te proizvoditi za sve platforme: tv, radio i web", ogorčeno je pobrojao Tolušić. "Istovremeno, postoji apsurdna sprdačina, kad tako moram reći, da na Prisavlju postoje osobe plaćene da vas vode hodnicima i za to ima novca?", kazao je Tolušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na tribini nije sudjelovao nitko s HRT-a, jer je Ivanka Lučev, rukovoditeljica Radne jedinice - HRT centri, imala smrtni slučaj u obitelji, a Renato Kunić, šef dopisničke mreže HRT-a, odbio je doći, izvijestio je GONG. http://gong.hr/hr/dobra-vladavina/mediji/setaci-hodnicima-prisavlja-placeni-a-za-dopisnis-2/

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo