stižu u vruće fotelje / Tko su novi ministri i što posjeduju? Diplomat i Granićev rođak, mirovinac, a vole i pjevati

Image
Foto: /PIXSELL

Neki od kandidata potpuno su nepoznati široj javnosti, ali i samim HDZ-ovcima

18.7.2019.
9:10
/PIXSELL
VOYO logo

U velikoj Plenkovićevo rekonstrukciji Vlade iz Banskij dvora odlaze Tomislav Tolušić, Gabrijela Žalac, Nada Murganić, Lovro Kuščević i Goran Marić koji su sami dali ostavke te Marija Pejčinović Burić, koja odlazi na dužnost tajnice Vijeća Europe.

Image

Dobitnici Plenkovićeve kadrovske križaljke: Pogledajte tko su novi ministri

Image

Dobitnici Plenkovićeve kadrovske križaljke: Pogledajte tko su novi ministri


Umjesto njih u Vladu stižu Marija Vučković, buduća ministrica poljoprivrede, Vesna Bedeković za ministricu za demografije, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Mario Banožić, koji umjesto Marića preuzima resor državne imovine te Gordan Grlić Radman, novi ministar vanjskih poslova. Josip Aladrović postaje ministar mirovinskog sustava jer Marko Pavić, aktualni ministar u tom resoru, odlazi na mjesto smjenjene Žalac. Od ranije se zna da će bivšeg ministra uprave Kuščevića zamijeniti Ivan Malenica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo su najzanimljiviji detalji iz životopisa kandidata za nove ministre Plenkovićeve Vlade:

Marija Vučković, koja bi trebala voditi resor poljoprivrede, aktualna je državna tajnica u tom ministarstvu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rođena je 1974. godine u Pločama gdje je završila osnovnu redovnu i glazbenu, te srednju školu, a diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Radila je u Luci Ploče, Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, Dubrovačko-neretvanskoj županiji kao zamjenica župana, a bila je i pomoćnica ministra regionalnog razvoja i fondova EU-a. U njezinoj biografiji stoji i da je ovlašteni investicijski savjetnik te sudski tumač za financije i računovodstvo. Radila je i kao predavač na stručnim studijima Sveučilišta u Dubrovniku. Povremeno pjeva u ženskoj klapi Arija iz Opuzena, a predsjednica je i HDZ-a u Pločama. 

U posljednjem izvješću o njezinu imovinskom stanju stoji da su joj mjesečna primanja 17.150,40 kn. Otplaćuje dva kredita s mjesečnim anuitetom od oko 4000 kuna, te drugi u iznosu od 2585 kuna. Posjeduje stan od 69 m2 u Pločama. Suvlasnica je voćnjaka u Opuzenu. Vlasnica je dionica u Atlantskim plovidbama, Luci Ploče i Hrvatskom telekomu. Od ušteđevine je prijavila 4000 kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vesna Bedeković koja bi trebala zamijeniti Nadu Murganić saborska je zastupnica HDZ-a. U visoku politiku ušla je relativno nedavno, a u Sabor na mjesto Tomislava Tolušića iako je na listi ostvojila svega 0,83 posto glasova. Predstavljajući se biračima u kampanji za parlamentarne izbore, kazala je da svaki put, kad stane pred mikrofon, dođe joj da zapjeva. 

Rođena je 1966. godine u Bjelovaru. Diplomirala je na osječkom Pedagoškom fakultetu, a magistrirala i doktorirala na Odsjeku za pedagogiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta. U prosvjeti je, na raznim radnim mjestima provela više od 30 godina, u školama u Kloštru Podravskom i Pitomači, a predavač je i na Sveučilištu u Mostaru. Od 2005. do 2009. bila je pročelnica odjela za prosvjetu i odjela za društvene djelatnosti Virovitičko-podravske županije. Bila je i predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu te sudjelovala i u radu Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U imovinskoj kartici prijavila je neto primanja od 18.930,44 kuna. Otplaćuje dva kredita, za jedan izdvaja 4652,22 mjesečno, a za drugi  643,51 kn. Suvlasnica je kuće s okućnicom u Pitomači, vikendice u mjestu Aršanj te još nekoliko nekretnina. 

Mario Banožić preuzima resor državne imovine. Rođen je 1979. u Vinjovcima, a diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Osijeku smjer marketing-management.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Član je vinkovačkog HDZ-a, a od 2017. radi kao predstojnik Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Prije toga je bio pročelnik za kulturu i turizam Grada Vinkovaca. Član je također Središnjeg odbora stranke i član Središnjeg odbora Akademske zajednice HDZ-a "Ante Starčević". Radio je i kao asistent na Veleučilištu Lavoslav Ružička. Predsjednik je udruge Cromar - Hrvatske udruge za marketing, član je Izvršnog odbora Lovačkog društva Sloga Vinkovci, te je član Lovačkog društva Vinkovci.

U imovinskoj kartici prijavio je mjesečna primanja od 15.500 kuna. Prijavio je i ukupno 20.000 kuna primanja od edukacijske djelatnosti. Otplaćuje dva kredita, jedan 960 kuna mjesečno te drugi 1920 eura mjesečno. Vlasnik je stana u Vinkovcima od 82 m2. Uštedio je 7000 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gordan Grlić Radman dolazi na čelo Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija. Trenutačno je na dužnosti veleposlanika RH u Njemačkoj i to od 2017. Iskusni je diplomat, govori nekoliko stranih jezika, a zanimljivo je da je i rođak bivšeg ministra vanjskih poslova Mate Granića

Goran Grlić Radman rođen je 1958. godine u Prisoju kod Tomislavgrada. U diplomaciju je ušao početkom 90-ih, a iskustvo je stjecao u hrvatskim veleposlanstvima u Sofiji i Budimpešti, a bio je i veleposlanik u Mađarskoj. U Bernu je završio dvogodišnju menadžersku školu, a na Fakultetu političkih znanosti doktorirao je 2007. godine.
Suosnivač je nevladine udruge Croatian Swiss Business Consult sa Davorom Pavunom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josip Aladrović preuzima resor Gabrijele Žalac, a u ministarstvo dolazi s pozicije ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) na kojoj je od travnja 2017. Sudjelovao je u izradi mirovinske reforme. 

Ovaj HDZ-ovac rođen je 1985. godine, osnovnu školu završio u Pleternici, gimnaziju u Požegi, a studij je nastavio u Zagrebu. Radi se, inače, o sinu nekadašnjeg požeško-slavonskog župana Marijana Aladrovića.

Prema podacima iz imovinske kartice, Aladrović kao šef mirovinskog zarađuje 14.300 kuna i posjeduje stan od 50 kvadrata u Zagrebu. Stan otplaćuje kreditom koji je podigao 2017. godine, a mjesečno za njega izdvaja 5668 kuna. Njegova supruga posjeduje automobil Smart Fortwo iz 2015. godine, zbog kojeg se našao pod lupom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Aladrović je i vlasnik OPG-a, a prijavio je štednju od 10.000 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već od ranije je poznato da će Lovru Kuščevića u Ministarstvu uprave nasljediti Ivan Malenica

FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo