TKO SU DOBITNICI I GUBITNICI PREMA ANKETAMA: / Most podbacio, Kolakušić i Ruža Tomašić pobjednici. Što je s HDZ-om?

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Rezultati izlaznih anketa za europske izbore, objavljeni u 19 sati, čim su zatvorena birališta, donijeli su dosta iznenađenja.

26.5.2019.
19:55
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Prema rezultatima izlaznih anketa, HDZ osvaja 23,43 posto glasova, SDP 18,38 posto, lista Mislava Kolakušića 8,20 posto, Suverenisti 6,43 posto, Živi zid 6,26 posto, Amsterdamska koalicija 5,59 posto, a Neovisni za Hrvatsku (NHR) 5,09 posto. Preračunato u mandate, HDZ je najprije osvajao četiri mandata, a prema najnovijim rezultatima izlaznih anketa ipak dobiva pet. SDP dobiva tri, a lista Mislava Kolakušića, Suverenisti, Živi zid i Amsterdamska koalicija po jedno, kao i NHR koji bi svoj mandat konzumirali u trenutku kada Ujedinjeno Kraljevstvo napusti Europsku uniju i Hrvatskoj "oslobodi" još jedno mjesto u Europskom parlamentu.

Zanimljivo je rezultate izlaznih anketa usporediti s posljednjim predizbornim anketama. Oni otkrivaju tko je podbacio na europskim izborima, čiji je rezultat u skladu s očekivanjima odnosno predizbornim anketama, a tko je iznenadio rezultatom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PODBACILI: MOST (HDZ ČEKA REZULTATE)

Podbacio je Most koji prema izlaznim anketama uopće nije uspio ni preći izborni prag, dok je u predizbornim anketama dobivao 7 posto (HRejting) odnosno 6,1 posto (Crobarometar) i mogao računati na jedan mandat.

U HDZ-u prema izlaznim anketama trenutno osvajaju 5 mandata što je bio njihov zacrtani cilj. No, taj mandat je granični i treba pričekati rezultate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

OČEKIVANO: SDP, ŽIVI ZID I AMSTERDAMSKA

U skladu s očekivanjima, odnosno predizbornim anketama rezultat je SDP-a. SDP u izlaznim anketama dobiva 18,38 posto, dok je u predizbornim anketama dobivao 20,1 posto (Crobarometar) odnosno 18 posto (HRejting). Prema obje te ankete SDP odsvaja tri mandata u Europskom parlamentu, a toliko b trebao osvojiti i prema izlaznoj anketi.

Živi zid također je u izlaznim anketama ostvario rezultat približan onima iz dviju spomenutih predizbornih anketa. U izlaznim anketama Živi zid ima 6,26 posto glasova, a u predizbornim anketama dobivao je 7,4 posto (Crobarometar) te 8 posto (HRejting), ali i prema njima i prema večerašnjoj izlaznoj anketi osvaja jedan euromandat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slično je i s Amsterdamskom koalicijom koja je u izlaznima anketama dobila 5,59 posto glasova i osvojila jedan mandat, dok je u predizbornim anketama dobivala 6,2 (Crobarometar) odnosno 6,9 psoto (HRejting), takošer s jednim osvojenim mandatom.

IZNENAĐENJA: KOLAKUŠIĆ, SUVERENISTI, ESIH

Njaveće iznenađenje svakako je lista bivšeg suca Mislava Kolakušića koja prema izlaznim anketama dobiva 8,20 posto glasova i osvaja jedan mandat. U predizbornoj anketi Crobarometru Kolakušićeva lista dobila je tri posto manje - 5,1 posto glasova, a u anketi HRejting nije čak ni prešla izborni prag.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznenadili su i Suverenisti koji su u predizbornoj anketi HRejting bili ispod izbornog praga s oko 4 posto podrške, dok su u zadnjem Crobarometru prije izbora bili ispod 3 posto. Prema izlaznim anketama Suverenisti, lista koju predvodi dosadašnja europarlamentarka Ruža Tomašić osvajaju 6,43 posto glasova i jedan mandat.

Iznenađenje su i Neovisni za Hrvatsku (NHR) Brune Esih u koaliciji s HSP-om koji su najbliži osvajanju 12 mandata. NHR prema izlazubnim anketama dobiva 5.09 posto glasova i jedan mandat. U predizbornim anketama nisu prelazili prag - u anketi Crobarometar dobili su 4,6 posto glasova, a u HRejtingu manje od 4 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo