Tko ne riješi status - odjava i kazna od 500 do 5.000 kuna

Određene grupe građana do 29. prosinca moraju ponovno prijaviti svoje prebivalište. Tko ovu svoju obvezu ne ispuni zakon je predvidio kaznu u iznosu od 500 do 5.000 kuna.

23.12.2014.
10:53
VOYO logo

Vlasta Gambiraža, voditeljica službe za upravne poslove u PU osječko-baranjskoj, kaže da su već prilično velike gužve na šalterima, a očekuje ih se i više. Pojasnila je tko se sve mora javiti.

"Određene grupe građana do 29. prosinca moraju ponovno prijaviti svoje prebivalište. U tu kategoriju pripadaju svi oni koji su na dan 29. prosinca 2012. godine imali osobnu iskaznicu kojoj je istekao rok važenja više od 15 dana. U drugoj grupi su svi oni koji nikada nisu ishodili osobnu iskaznicu, a na dan 29. prosinca 2012. bili su stariji od 16 godina i imali su prebivalište u Hrvatskoj. Treća grupa građana su oni koji imaju prijavljeno prebivalište na adresama koje nisu evidentirane u registru prostornih jedinica iz katastra i na svojim osobnim iskaznicama imaju tzv. nepostojeće adrese. To su adrese s oznakom nula, ili bez broja (BB)", objasnla je Gambiraža u razgovoru za Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko ovu svoju obvezu ne ispuni zakon je predvidio kaznu u iznosu od 500 do 5000 kuna. Isto tako, svima njima fizički se poništavaju osobne iskaznice, a ako policija do njih i ne dođe bit će evidentirani kao odjavljene osobe.

Odjava iz evidencije

Ako svi ti građani ne ispune ovu obvezu, prema službenoj dužnosti bit će odjavljeni iz evidencije prebivališta, odnosno policijska uprava i postaje odjavit će njihovo prebivalište iz zbirke podataka o prebivalištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugu kategoriju građana pripadaju hrvatski državljani koji su također do 29. prosinca ove godine u obvezi odjaviti prebivalište iz Hrvatske, bilo da je riječ o trajnoj ili privremenoj odjavi. To su svi oni koji se trajno nastanjuju u nekoj drugoj državi ili privremeno borave u drugoj državi, bilo zbog posla, obrazovanja, liječenja i slično.

http://www.glas-slavonije.hr/256432/1/Tko-ne-rijesi-status---odjava-i-kazna-od-500-do-5000-kuna

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo