GODINA IZBORA / Škoro osnovao stranku, počelo grupiranje! Tko će s kime koalirati nakon izbora?

Do parlamentarnih izbora još je sasvim dovoljno vremena da se karte poslože

2.3.2020.
16:20
VOYO logo

Ova je godina u hrvatskoj politici godina izbora. Počela je izborom novog predsjednika, sljedeći na redu su izbori u HDZ-u, a kruna svega bit će parlamentarni.

Rezultat svih utjecat će na ishod onih sljedećih pa je zato važno znati tko na koga računa i tko kome čuva leđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nazovimo je parlamentarnom križaljkom, a svim se strankama pomalo vraća na vrh liste prioriteta. Najnovija stranka, odnosno Pokret Miroslava Škore na sljedećim bi izborima mogao odigrati važnu ulogu. Posljednje istraživanje stavlja ga na treće mjesto, a u njemu potencijal za koaliranje vide Suverenisti, Zlatko Hasanbegović i Most.

"Što se tiče koaliranja nakon izbora, o tome ne razmišljamo jer smo svjesni da je i s HDZ-om i sa SDP-om vrlo teško mijenjati stvari u Hrvatskoj i smatramo da je potrebna nova snaga koja će poremetiti nove odnose i donijeti stvarne promjene", rekao je Nikola Grmoja (Most).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već tu slagalica postaje zanimljiva jer bi i HDZ-u Škoro mogao trebati, a s njima pak Most kao ni Hasanbegović sigurno neće.

HNS na izbore ide samostalno

"Za sad postoji HDZ u Saboru i lijevo liberalne stranke koje podržavaju HDZ u Saboru, ostavština Kukuriku koalicije, gospođa Opačić, gospodin Čačić i Vrdoljak. Mi s njima nećemo koalirati", rekao je Miro Kovač (HDZ).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni ta se suradnja izgleda neće ponoviti. Vrdoljak objašnjava: HNS na izbore ide samostalno.

"Ne dao Bog da otvorim tekicu i kažem tko je sve zvao u vrijeme kada se Hrvatska ozbiljno politički uzdrmavala. I nijedan taj poziv nije bio presudan za odluku HNS-a", rekao je Ivan Vrdoljak (HNS).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP, kojeg posljednje ankete stavljaju na prvo mjesto, već je oformio koaliciju s HSS-om i HSU-om, ali tu neće stati. Hoće li to biti veliki predizborni blok ili pak dva koja računaju jedan na drugoga nakon izbora, još trebaju odlučiti.

Do sada smo vidjeli svašta

"S našeg političkog spektra, znači ljevice i centra, to su stranke kao što je GLAS, kao što su neki nezavisni zastupnici, ali nema suradnje sa strankama koje su izdale svoje birače kao što je to HNS", rekao je Gordan Maras (SDP).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To ne može biti samo politička trgovina", objašnjava Mrak-Taritaš, "oni koji su jednom koalirali na desnoj strani, lijevu mogu zaboraviti".

"Mi točno znamo tko je tko. Hrvatska ima četiri milijuna stanovnika, mi imamo puno stranaka, ali ipak uski krug ljudi. Vidite po nekim glasanjima u Saboru tko je gdje, nema tu više vjerovanja časnoj pionirskoj i javnih bilježnika, mi znamo tko vodi kakvu politiku", kazala je Anka Mrak-Taritaš (GLAS).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HSLS pak objašnjava - oni će s bilo kim, uz jedan uvjet. Morat će promijeniti Zakon o lokalnim samoupravama i u njega uvrstiti projekt transparentnosti.

"Sve stranke koje ne dijele naše stavove ne dolaze u obzir. Pa nitko neće reći da ne podržava transparentnost i da je za korupciju? Ali mi smo vidjeli da nisu sve stranke za ovo, mnoge stranke pričaju, a ja mislim da smo mi u HSLS-u što se tiče Bjelovara" rekao je predsjednik HSLS-a Dario Hrebak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sada smo vidjeli svašta. I one koji se nisu držali dogovora i one koji su se precijenili, ali i neke koji su iznenadili. Do parlamentarnih izbora  još je sasvim dovoljno vremena da se karte poslože.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo