ministar zdravstva / Tko je Vili Beroš? Od nacionalnog heroja u borbi protiv korone do glavnog HDZ-ova aduta na izborima

Image
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Sam Beroš ne isključuje mogućnost da bi se mogao naći na HDZ-ovoj listi. Bit će, kaže, kako stranka odluči

18.5.2020.
9:44
Sandra Simunovic/PIXSELL
VOYO logo

Na samom kraju mandata Plenkovićeve vlade, Vili Beroš sjeo je u nezahvalnu fotelju ministra zdravstva. Dočekao ga je bolestan zdravstveni sustav: dugovi bolnica, liste čekanja, problem brojnih bolnica bolnica, uključujući Srebrnjak i vječnog Blata, prekovremeni sati i masovan odlazak liječnika i medicinskih sestara iz Hrvatske. 

Image
Foto: Darko Tomas/PIXSELL

No svi ti problemi pali su u drugi plan s pojavom koronavirusa koji nije zaobišao ni Hrvatsku. Vili Beroš otad na čelu je tima koji rukovodi zdravstvenom krizom. Gotovo svaki dan ulazi u naše domove i gotovo svima je drag gost jer zajedno sa svojim timom unosi smirenost. Postao je svojevrsni "narodni heroj" u ratu s koronavirusom i čovjek kojem se vjeruje. Poznaju ga čak i djeca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne volim da me proglašavaju junakom, ja radim svoj posao maksimalno odgovorno. 
Ključan je tim, ponavlja. Komplimenti ga opterećuju", rekao je jednom prilikom Beroš.

Upravo zbog pozitivnog imidža koji je izgradio u javnosti u vrlo kratko vrijeme, čime se Plenkovićevi ministri baš i ne mogu pohvaliti, Beroševo se ime počelo spominjati kao HDZ-ov glavni adut na predstojećim parlamentarnim izborima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ima li šanse? /

Vili Beroš o utrci za gradonačelnika Zagreba: 'Sve ovisi o potrebama HDZ-a, bit će kako stranka odluči'

Image
ima li šanse? /

Vili Beroš o utrci za gradonačelnika Zagreba: 'Sve ovisi o potrebama HDZ-a, bit će kako stranka odluči'

Beroš HDZ-ov adut tamo gdje se treba 'tući' sa SDP-om? 

Iako su u stranci već nagađa o imenima koja bi mogla popuniti prolazna mjesta na izbornim listama, čini se da predsjednik HDZ-a Andrej Plenković raspravu o tome još nije otvorio ni u najužem krugu.

Sam Plenković na zadnjim se parlamentarnim izborima kao novoizabrani šef stranke kandidirao u prvoj izbornoj jedinici, koja obuhvaća centar Zagreba pa se očekuju da će s iste pozicije i u ove izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Na toj ga je listi 2016. godine slijedio Gordan Jandroković, no kuloari ovoga puta nagađaju da bi se on mogao pojaviti na čelu liste u drugoj izbornoj jedinici, koju čine istok Zagreba, Koprivničko-križevačka i Bjelovarsko-bilogorska županija. Na tom mjestu neki, međutim, vide Vilija Beroša.

Nema razloga da HDZ ne iskoristi popularnost svog ministra, no neki smatraju kako bi Beroša trebalo staviti na vodeću poziciju u jedinicama u kojima se HDZ "tuče" sa SDP-om ili onima u kojima stranka stoji lošije od konkurencije, kako bi privukao što više glasova. U tom kontekstu neki govore i o mogućem Beroševu angažmanu u trećoj, tradicionalno SDP-ovoj izbornoj jedinici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sve ovisi o potrebama HDZ-a, bit će kako stranka odluči''

Sam Beroš zasad ne želi previše govoriti o glasinama da bi mogao biti na HDZ-ovoj listi.

''Moje političke ambicije su da kao ministar zdravstva i član ove Vlade činim sve kako bi javnozdravstveni sustav bio što učinkovitiji i pristupačniji hrvatskim građanima. Epidemija koronavirusa pokazala je da je naš zdravstveni sustav spreman nositi se sa svim izazovima, da imamo vrhunske stručnjake na mnogim poljima i da s malim organizacijskim pomacima možemo biti bolji i efikasniji'', rekao je Beroš nedavno. U intervjuu za RTL Danas nedavno je kazao kako želi biti "funkcionalan ministar" te kako se još nije razgovaralo o listama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema nekim izvorima, međutim, neće samo biti na listi za parlamentarne izbore. Stranka s Berošem navodno ima velike ambicije. Mnogi kažu kako HDZ dugo nije imamo pravog kandidata za gradonačelnika Zagreba i da bi baš on bio idealan.

"Član sam vladajuće stranke, a u politici je vrlo važan timski rad. I kao ministar dio sam jednog uspješnog tima. Želio bih da i na sljedećim parlamentarnim izborima dobijemo povjerenje birača da nastavimo voditi državnu politiku Hrvatske.  O izbornim listama odlučuje predsjednik i stranačka tijela pa će tako i eventualno moje mjesto na izborima ovisiti ne samo o mojim ambicijama već i potrebama HDZ-a i izbornoj strategiji. Vjerujem u uspjeh naše stranke na izborima, a onda ćemo slagati timove za nove pobjede", kazao je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kujundžićev pomoćnik od 2018.

Neurokirurg Vili Beroš na dužnost pomoćnika smijenjenog Milana Kujundžića došao je u siječnju 2018. godine.

"Znam da smo ograničeni financijskim poteškoćama i da je malo vremena do kraja mandata, no bez obzira na to pristupit ću ozbiljno svim problemima - rješavanju ljudskih potencijala u zdravstvu i lista čekanja, te uspostavi hitne helikopterske službe kako bi se zdravstveni sustav osuvremenio, a pacijenti dobili bolju uslugu koju zaslužuju", poručio je Beroš nakon imenovanja na novu dužnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao jednu od bitnih odrednica svoga djelovanja najavio je otvorenost Ministarstva zdravstva i dvostranu komunikaciju s hrvatskom javnošću. 

Uspješan neurokirurg

Beroš je prije stupanja na tu dužnost bio pročelnik Zavoda za endokranijalnu kirurgiju i kirurgiju dječje dobi Klinike za neurokirurgiju KBC-a Sestre Milosrdnice, a u toj je bolnici od 1998. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Vrlo vrijedan, vrlo posvećen, vrlo inteligentan, vrlo spretan kirurg i operater", kazao je Krešimir Rotim, predstojnik Klinike za neurokirurgiju.

''Ja ga znam još iz studentskih dana, približno smo ista generacija. Radi se o vrhunskom neurokirurgu. Vrlo lijepo govori, mogao bi biti televizijski voditelj. Elokventan je i ne zamuckuje kao ja", kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak o novom ministru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixsell

Uz posao u Vinogradskoj bolnici radio je i u Poliklinici Radiochirurgia, navedeno je na njegovoj internetskoj stranici.

U svom životopisu Beroš ističe da je od 2012. godine izvanredni sveučilišni profesor na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagreb, dopredsjednik Hrvatskog društva za cerebrovaskularnu i endovaskularnu neurokirurgiju te stalni sudski vještak iz područja medicine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rođen je u Splitu 1964. godine, a osnovnu i srednju školu pohađao je u Jelsi na otoku Hvaru, nakon čega upisuje Medicinski fakultet u Zagrebu. Oženjen je suprugom Jasminkom, s kojom ima dvoje djece, 19-godišnju Lauru koja studira pravo i sina Adriana, 17-godišnjeg gimnazijalca Adriana.

Image
Foto: Pixsell

Imovinska kartica

Po podacima iz imovinske kartice objavljene na stranicama Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, Beroš je zajedno sa suprugom vlasnik nekretnine u Rudešu površine 140 četvornih metara, čiju je vrijednost procijenio na više od milijun i pol kuna. U Beroševu vlasništvu je i nekretnina od 50 četvornih metara u Vrapču, a obje su nekretnine, među ostalim, plaćene kreditima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beroš i njegova supruga imaju dva kredita: 2016. podigli su 50.000 eura u Erste banci, dok od 2008. godine imaju kredit u Addiko banci od 75.550 eura.

U Jelsi Beroš je suvlasnik manjeg dijela stana i kuće s okućnicom, koje je dobio nasljeđivanjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Marko Dimić/Pixsell

U imovinskoj kartici ističe da na godišnjoj razini od drugih prihoda zaradi još 200.000 kuna, a supruga mu je zaposlena u Dječjem vrtiću Malešnica. Zajedno sa suprugom i dvoje djece ima štednju u iznosu od 25.000 eura.

Beroševa supruga vlasnica je automobila Audi A3 iz 2011. godine, vrijednog 75.000 kuna, sam Beroš vlasnik je Jeepa iz 2008. procijenjenog na 120.000 kuna, koji je kupio na kredit, a zajedno s trećim osobama vlasnik je glisera marke Fiart 23.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U imovinskoj kartici navodi još i da je vlasnik sata marke Breitling, vrijednog 35.000 kuna.

Zanimljivo je da Google pretrage imena Vilija Beroša koji je s rastom popularnosti postao izuzetno zanimljiv javnosti, vrlo često uključuju upite o njegovoj visini, eventualnom članstvu u masonima (o čemu za sada nema podataka), te o tome je li - Albanac, što nije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo