peruanski narkokartel? / Tko je ukrao zlato i eure iz sefa u sjedištu kriminalističke policije u Heinzlovoj?

Dvojica osumnjičenika su jučer puštena, a ostatak u Remetincu čeka nastavak istrage o međunarodnom pranju novca povezanom s peruanskim narkokartelom

10.4.2016.
19:09
VOYO logo

Iznajmljena rezidencija japanskog veleposlanika u zagrebačkim Remetama, iako neizravno, našla se u aferi s pranjem 638 milijuna kuna. Naime, vlasnik te kuće, koja se s okućnicom proteže na više od 3.300 kvadrata je Ante Galo, jedan od 15 osumnjičenih za najveću pojedinačnu operaciju pranja novca u hrvatskoj povijesti.

Navodno je upravo Galo skupljao sav novac, svih 630 opranih milijuna kuna, koji je iz Italije stizao za nepostojeće zlato i onda ga raspoređivao ostalim. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispitivanja su počela, a sumnja se da da je u sve uključen moćan peruanski narkokartel. Navodno je policijskim istražiteljima krajem prošle godine prvi o tome progovorio Igor Mikola, koji je tada izručen iz Perua, a sada služi kaznu u Lepoglavi.

No osumnjičeni trebali bi otkriti cijeli proces pranja novca. Upravo zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke, bijega i ponavljanja djela, svima je određen jednomjesečni pritvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovdje u zatvoru u Remetincu su svi osumnjičenici, nakon što su jučer uhvačeni Antonio i Pejo Ivić na graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu. Njihovi odvjetnici tumače da nisu bili u bijegu.

Oni još nisu ispitani, a upravo je njima zapljenjeno onih famoznih 280.000 eura i dva kilograma zlatna, sve što je prije tjedan dana ukradeno iz sjedišta kriminalističke policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zna se da je provalnik za krađu koristio požarne stepenice, ali ne i tko je dokaze ukrao. Sumnja se da je peruanski kartel zaprijetio hrvatskim osumnjičenicima da riješe situaciju s, doduše malim djelom, opranog novca koji bi ih mogao odati.

S tim ili bez toga, istražitelji su ušli u trag novca, a na tom putu možda otkriju i krivca koji je opljačkao samu policiju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo