TKO JE SVE U STRANCI S IMENOM I PREZIMENOM? / Šef je bivši Mostov ministar, a tu su dr. Boro Nogalo, Dalija Orešković...

Image

Snaga je u stručnim, običnim ljudima koji kod nas čine programska tijela, kazao je predsjednik stranke Ivan Kovačić, inače bivši član Mosta i bivši potpredsjednik Vlade i ministar uprave

24.5.2020.
14:43
VOYO logo

Stranka s Imenom i Prezimenom predstavila je u nedjelju dio svojih članova, koji su naveli kako bi u zdravstvu ubrzali liste čekanja, smanjili broj jedinica lokalne samouprave i suzbili korupciju prevencijom. Prvi se novinarima na Europskom trgu obratio predsjednik stranke Ivan Kovačić, koji je naglasio da predsjednik i Predsjedništvo stranke imaju samo formalnu narav, te da u njihovoj stranci glavnu riječ vode programska tijela i njihovi članovi.

"Snaga je u stručnim, običnim ljudima koji kod nas čine programska tijela", kazao je Kovačić, inače bivši član Mosta i bivši potpredsjednik Vlade i ministar uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Član odbora za zdravstvo Ivo Žuvela naglasio je kako je autor jednog nacrta za zdravstvo, gdje bi sistematski pregledi postali obavezni, a time se suzbio velik broj bolovanja radnika i poboljšalo zdravlje.

"Preduvjet za bilo kakav korak jest da politika izađe iz zdravstva. Konkretan prijedlog je da u javnim službama obvezni sistematski pregled ide po dekretu ministra. Za realan sektor postoji sistem stimulacija, dakle svakom poslodavcu koji svom zaposleniku osigura slobodan dan i sistematski pregled, da se za tog zaposlenika skida doprinos sa 16,5 na recimo 12 posto", istaknuo je Žuvela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nogalo: Zdravstvo je 'u banani'

Član stranke i voditelj odbora za zdravstvo Boro Nogalo kazao je kako je zdravstvo "u banani", kao i čovjek koji je ozbiljno bolestan te se bori s dugim listama čekanja na preglede.

Image

24.05.2020., Europski trg, Zagreb - Konferencija za novinare stranke s Imenom i Prezimenom. Na konferenciji su predstavili politiku stranke za zdravstvo. Boro Nogalo. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Ustvrdio je da u našem zdravstvenom sustavu samo određena elita, poznate osobe ili bogati građani dolaze na brzu dijagnozu ili obradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Običan čovjek je osuđen na privatni sustav. Privatni i javni sustav su na lošim koncepcijama organizirani. Nijedan ravnatelj ili voditelj bolnice ne bi mogao raditi u privatnom sustavu. Jer on onda nije zainteresiran da razvija javsni sustav, nego ga blokira s listama i pacijenti se kanaliziraju privatno gdje moraju plaćati", ustvrdio je Nogalo.

Kaže kako se zdravstvo mora dodatno decentralizirati te kako je dug veći no ikad, čak 8,5 milijardi kuna, a liste čekanja bi smanjio slanjem mladih liječnika s fakulteta na specijalizaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budimir: Županije ne služe ničemu nego uhljebljavanju HDZ-ovih i SDP-ovih političara

Koordinator programskog savjeta Josip Budimir naglasio je da bi u reformi teritorijalnog preustroja Hrvatske željeli za peta puta smanjiti broj jedinica lokalne samouprave, s postojećih 555 na 111. "Županije ne služe ničemu nego uhljebljavanju HDZ-ovih i SDP-ovih političara", ustvrdio je Budimir.

Na pitanje o pobačaju Budimir je kazao kako je njihova stranka načelno protiv zabrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

24.05.2020., Europski trg, Zagreb - Konferencija za novinare stranke s Imenom i Prezimenom. Na konferenciji su predstavili politiku stranke za zdravstvo. Josip Budimir. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

"Smatramo da se represivni aparat države treba ograničiti što je moguće više. Pitanje zabrane pobačaja, mi smo apsolutno protiv, zabranom se samo može ugroziti zdravlje ljudi", poručio je Budimir. O zabrani isticanja slogana "Za dom spremni", kazao je kako su protiv uporabe tog znakovlja i pozdrava.

"Način na koji ćemo to postići jest da bez zabrane to postignemo, a kod onog tko pozdravlja na takav način proizazovemo osjećaj stida i sramote. Jer takav čovjek niti poznaje povijesti, niti želi pogledati istini u oči. To je civilizacijsko pitanje, pitanje opće kulture neke nacije, a ne pitanje represivnog aparata", istaknuo je Budimir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je kako na dosadašnjoj političkoj sceni nažalost nema puno prirodnih partnera s kojima bi oni mogli koalirati, ali samo ako će ta suradnja biti u interesu države i naroda. "Mi se nećemo ustručavati sudjelovati u tome", dodaje.

Image

24.05.2020., Europski trg, Zagreb - Konferencija za novinare stranke s Imenom i Prezimenom. Na konferenciji su predstavili politiku stranke za zdravstvo. Dalija Oreskovic. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Voditeljica odbora za upravu i pravosuđe Dalija Orešković naglasila je probleme u pravosudnom sustavu, a najavila je da u svojoj strategiji suzbijanja korupcije ima teritorijalni preustroj, kao i izmjenu izbornog zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo