TKO JE PREMIJEROV NOVI SAVJETNIK? / Orešković je za desnu ruku postavio čovjeka čiji rad HDZ godinama napada

Image
7.3.2016.
14:08
VOYO logo

Premijer Tihomir Orešković u ponedjeljak je izjavio da ne vidi "nikakvih problema" u činjenici što je imenovao Jakšu Puljiza za koordinatora rada svih ministarstava, ističući da je riječ o stručnjaku. Podsjetimo, HDZ nije dobro reagirao na imenovanje Puljiza, prvenstveno zbog toga što je bio zamjenik ministra Grčića, ali i zbog toga što je njegovim izborom premijer pokazao da misli postavljati ljude koje želi. HDZ sada govori, kako piše Večernji list, da mu jedino smeta što mu nije jasna uloga koju će koordinator ili Chief Integration Officer, kako se izrazio premijer, imati.

"Ja sam prije dva tjedna javno rekao da imam CIO (Chief Integration Officer) i tu ne vidim nikakav problem. Čovjek je stručnjak, doktor filozofije, zna svoj posao i tu je važno da možemo koordinirati ministarstva i da krenemo raditi. Tu ne vidim nikakvih problema sa svoje strane", rekao je Orešković dolazeći na samit čelnika EU-a i Turske u Bruxellesu u ponedjeljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da je prošli tjedan, "čak i subotu radio s Puljizom i ministrom financija Zdravkom Marićem na jednom dokumentu koji je poslan Europskoj komisiji", prenosi HINA.

Image
OREŠKOVIĆ NE VIDI PROBLEM: /

'Puljiz je stručnjak i zna svoj posao'

Image
OREŠKOVIĆ NE VIDI PROBLEM: /

'Puljiz je stručnjak i zna svoj posao'

SDP-ov suradnik

Jakša Puljiz nestranački je kadar, no blisko je surađivao sa SDP-om. Neslužbeno se doznaje da je i prije nego je SDP s Kukuriku koalicijom došao na vlast 2011. godine, Puljiz bio jedan od važnijih suradnika na izradi plana 21, platforme koja je Kukuriku dovela na vlast. Plan 21 je godinama bio meta žestokih HDZ-ovih napada, a na kraju je i sam Zoran Milanović izjavio daje on više figurativan, pa je na koncu i ostao uglavnom neispunjen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova doveo ga je Branko Grčić, gdje ga je kao svog zamjenika zadužio za korištenje europskih fondova, područje u kojem je, što je HDZ stalno naglašavao, vlada Zorana Milanovića katastrofalno podbacila.

Neiskorištene stotine milijuna

Image

Ministar financija Zdravko Marić nedavno je najavio da bi Hrvatska ove godine trebala iz EU fondova povući čak 78,5 posto više sredstava nego lani. Hrvatska je, kako su stalno uoči izbora, ali i poslije njih isticali iz HDZ-a, na začelju po iskorištavanju EU fondova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ-ova europarlamentarka Ivana Maletić nedavno je tako iznijela podatak da je Hrvatska iskoristila svega 62% dostupnih sredstava. U 2015. godini, kako je ustvrdila, povukli smo svega 400 milijuna eura od dostupnih 900 milijuna, zbog čega će se, tvrdi ona, krajem 2016. godine Hrvatskoj smanjivati dostupna sredstva, po njezinoj procjeni za čak 200 milijuna eura.

Napadi HDZ-a uglavnom su išli na Branka Grčića, no njegova desna ruka za iskorištavanje EU fondova bio je upravo novopostavljeni koordinator u Vladi, Jakša Puljiz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova Vlada ništa nije učinila u protekle dvije godine da članstvo u EU iskoristimo na pravi načini, iskoristimo fondove EU i mogućnosti koje pružaju. Fondovi su iskorišteni oko 30 posto, Hrvatska je jedna od rijetkih država EU koja više novca uplaćuje u proračun EU nego što povlači iz njezinih fondova", rekao je šef HDZ-a Tomislav Karamarko u srpnju 2015. godine.

Promjena ploče

Međutim, u razgovoru za Novi list Maletić je u nedjelju puno blaže ocijenila rad Jakše Puljiza. Kazala je da nikad nije dovodila u pitanje njegovo znanje, kao ni Grčićevo, već da je samo kritizirala loše rezultate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako je plan povući 450 milijuna eura, a vi povučete 150, ili ako je sljedeće godine plan milijardu i sto milijuna eura, a Hrvatska povuče 450 milijuna eura, onda je jasno da to nije uspjeh. Ali nije problem bilo znanje Jakše Puljiza, to je posao koji se ne može napraviti bez kvalitetnog rada svih ministarstva, a toga nije bilo", objašnjava Maletić.

Ona ističe kako je sadašnji premijer u prvi plan stavio baš povlačenje novca iz europskih fondova i da Puljiz može uz njegovu podršku biti dobar koordinator među ministarstvima, ali da će biti ključno premijerovo inzistiranje da se planovi doista i provode, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grčić mu bio mentor

Puljiz je magistrirao na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Splitu. Objavio je niz stručnih i znanstvenih radova iz područja regionalnog i lokalnog razvoja, gospodarskog rasta i konkurentnosti. Radio je u Institutu za međunarodne odnose od 2001. do 2011. godine, kada ga je Grčić doveo u Ministarstvo. Grčić mu je bio mentor za doktorsku disertaciju o regionalnom razvoju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudjelovao je kao konzultant i savjetnik na različitim projektima financiranim od strane domaćih i inozemnih naručitelja poput Europske komisije i Svjetske banke, pretežito iz područja regionalnog razvoja i korištenja predpristupnih programa Europske Unije.

Rođen je 1977. godine u Splitu. Obitelj mu je porijeklom iz Imotskog. Supruga Marina članica je uprave Partner banke, a suradnici ga opisuju kao obiteljskog čovjeka, te vrlo sposobnu osobu blage naravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grčić: "Odradio je veliki posao"

"Puljiz je profesionalac, nestranački čovjek i sigurno da u ovom trenutku najviše može doprinijeti Hrvatskoj", rekao je Grčić novinarima komentirajući odluku premijera Tihomira Oreškovića.

Ocijenio je kako je očito da Vladi nedostaje netko tko bi koordinirao gospodarstvo, investicije, EU fondove i europski semestar, jer nema potpredsjednika za gospodarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je jedna vrsta bypassa, a što se tiče kolege Puljiza, mislim da je on dobar izbor jer ima četiri godine iskustva na vrlo teškim poslovima koje je zajedno sa mnom obavljao, pripremi EU fondova, izradi programskih dokumenata, praćenju cijelog procesa. Moje ministarstvo bilo je oslonac za cjelokupni europski semestar i cjelokupnu koordinaciju koju sam u Vladi obavljao i tu je Jakša odradio sa mnom veliki posao", rekao je Grčić, prenosi HINA.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo