svake godine isti problem / Tko je kriv? Najmanje 200 učenika s teškoćama u razvoju u ponedjeljak neće imati svog asistenta na nastavi

Image
Foto: Shutterstock

Dio pomoćnika još uvijek čeka na odgovor da je dobilo posao, a treća se tek prijavila na natječaj

5.9.2020.
8:15
Shutterstock
VOYO logo

Sjećate se fotografiije dječaka s autizom iz Slavonskog Broda? 

Njegova je priča početkom prošle školske godine dirnula cijelu Hrvatsku. Naime, prvašiću se prvog dana škole nije pojavio asistent u nastavi kojeg je trebao imati i dječak je bio izgubljen. Ostao je sam sjediti i plakati na stepenicama ispred škole, a njegov je razočarani otac tu sliku objavio na društvenoj mreži. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine sličan scenarij moguć je u više gradova jer barem 200-tinjak djece prvi dan škole neće imati svog asistenta.

''Ogorčena sam i ljuta, ne znam što je sad ove godine zapelo. Svake godine sve gore i gore. Tko je kriv, tek ćemo se s tim pitanjem pozabaviti. Jesi li to škole, lokalna samouprava ili je možda zakazalo Ministarstvo obrazovanja prekasno objavivši sve'', pita se Iva Tadić, predsjednica Udruge pomoćnika u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju u Hrvatskoj PUN-Hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio asistenata zna da od ponedjeljka radi i tek će u ponedjeljak, 7. rujna potpisati ugovore. Druga skupina pomoćnika još uvijek čeka na odgovor da je dobilo posao, a treća se tek prijavila na natječaj jer, u nekim županijama tek su u četvrtak objavljeni natječaji o pomoćnicima u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju.

Dok prođe rok od sedam dana, dok se riječe svi papiri, nastava će već krenuti. Izgubit će se i deset dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tadić ističe i da je dio pomoćnika dobilo je ugovor na samo dva mjeseca, neki za cijelu godinu, pa nije ni taj dio baš najjasniji, javlja Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo