TKO JE IVICA PANENIĆ? / Predsjednica je smijenila i šefa UVNS

Image
Foto: Pixsell, Goran Stanzl
10.2.2016.
8:31
Pixsell, Goran Stanzl
VOYO logo

Panenić je postavljen za šefa UVNS-a 2012. godine na temelju dogovora bivšeg premijera Zorana Milanovića i tadašnjeg predsjednika Ive Josipovića. Zamijenio je tada Petra Miševića. Mišević je smijenjen nakon afere hrvatski Watergate, kad je otkriveno da su izlistavani telefonski pozivi bivšeg ravnatelja SOA-eJosipa Buljevića.

Image
'NEMA NADZORA NAD SOA-OM': /

Tuđmanov šef UNS-a komentirao smjenu Lozančića

Image
'NEMA NADZORA NAD SOA-OM': /

Tuđmanov šef UNS-a komentirao smjenu Lozančića

Proveo niz godina u SZUP

Panenić je dugi niz godina proveo prvo u Službi za zaštitu ustavnog poretka (SZUP) a potom i u SOA-i. Nositelj je Spomenice domovinske zahvalnosti, koju je dobio odlukom predsjednika Franje Tuđmana 1997. godine, a na prijedlog ministra policije, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstojnik UVNS-a, kao i predsjednica RH, premijer, predsjednik Sabora i predsjednik Odbora za nacionalnu sigurnost, ima zakonsko pravo naložiti nadzor institucija iz sigurnosno-obavještajnog sustava.

Šalje izvješća i procjene predsjedniku i premijeru

UVNS obavlja stručne i administrativne poslove za Vijeće za nacionalnu sigurnost i Savjet za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija te poslove koji predsjedniku Republike i predsjedniku Vlade omogućavaju nadzor nad radom sigurnosno-obavještajnih agencija i tijela sigurnosno-obavještajnog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

UVNS izrađuje objedinjena i periodična izvješća te strategijske procjene za potrebe predsjednika Republike i Vlade.

UVNS je i središnje državno tijelo za informacijsku sigurnost, točnije hrvatski NSA (National Security Agency u SAD-u), piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo