'nema čekanja' / Tko god na jesen preuzeo vlast, naći će se pred iznimnim izazovom: Marić najavio novo zaduženje na domaćem tržištu

I dok se igraju političke igre, kao melem je stigla vijest ovih dana da prvi put od 99-te javni dug pada. Međutim, tko god na jesen preuzeo vlast - naći će se pred iznimnim izazovom

5.7.2016.
18:51
VOYO logo
Image
POZITIVNA KRETANJA /

Dobre vijesti: prvo smanjenje javnog duga na godišnjoj razini od 1999.

Image
POZITIVNA KRETANJA /

Dobre vijesti: prvo smanjenje javnog duga na godišnjoj razini od 1999.

Već ovog mjeseca čeka nas novo zaduživanje na domaćem tržištu radi otplate 3,5 milijardi kuna obveznica. 

Iako je Vlada tehnička za izvršenje proračuna  - nema čekanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da barem djelom popuni manjak u državnoj blagajni ministar Zdravko Marić do kraja tjedna najavljuje novo zaduženje na domaćem tržištu.

"Danas kreće taj proces u smislu samog poziva, a do kraju tjedna bi bila završena transakcija. Ja se nadam naravno kao i uvijek vjerujem u uspijeh same transakcije, ali budemo vidjeli naravno. U odnosu na zadnje zaduženje s početka godine ja očekujem da će biti niža", poručio je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li cijena zaduživanja biti niža u ovom slučaju ovisi o domaćem bankarskom sektoru. S domaćeg tržišta dobra vijest da raste domaća osobna potrošnja. Već 21. mjesec zaredom u Hrvatskoj se više troši. 

Podaci Državnog zavoda za statistiku otkrivaju da je promet u trgovini na malo realno porastao za 3.9 posto u odnosu na svibanj prošle godine. Od travnja to je porast od 0.7 posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz ostalo jačanje potrošnje vezano je uz rast plaća.

Od siječnja do travnja ove godine prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama iznosila je 5.663 kune, što je realno 3,1 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz to, rast osobne potrošnje utjeće na rast BDP-a, a uz smanjenje javnog duga ministar o financijskoj budućnosti - optimistično:

"Već ove godine, uz ispunjavanje naravno i nekih drugih uvjeta iz samog proračuna, prije svega računa financiranja moglo vidjeti i zamjetiti  na cijeloj godini smanjenje udjela javnog duga u BDP-u, a to je nešto što je izuzetno važno kako za same javne financije i kredibilitet javnih financija, naš odnos sa kreditnim institucijama, kreditnim rejting agencijama, prije svega jer to u konaćnici posljedično utjeće I na smanjivanje cijene zaduživana", dodaje Marić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaduživanje na inozemnom tržištu nedavno je propalo upravo zbog previsokih kamata i to zbog nestabilne političke situacije.


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo