PIŠE NJEMAČKI BILD / Tko će biti novi čelnik Europske komisije? Šuška se da bi to mogao biti Plenković

Image
Foto: Profimedia

'I Plenković i Mitsotakis navodno su već izrazili interes za ponudu da budu kandidati za nasljednika Ursule von der Leyen', piše njemački Bild

21.4.2024.
16:30
Profimedia
VOYO logo

Prema izvorima njemačkog Bilda u političkim vrhovima Europske unije, Ursula von der Leyen, trenutna predsjednica Europske komisije, polako gubi potporu konzervativne grupacije europskih stranaka (EPP) za novi mandat. Izgledno je da će eurokonzervativci pronaći zamjenu u hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću ili grčkom predsjedniku Vlade Kyriakosu Mitsotakisu.

I Plenković i Mitsotakis navodno su već izrazili interes za ponudu da budu kandidati za nasljednika Ursule von der Leyen. Također se spominje kao moguća kandidatkinja predsjednica parlamenta Roberta Metsola s Malte koja nema iskustva u izvršnoj vlasti, ali pokazuje puno samopouzdanja i ambicije te, kako se pokazalo na nominacijskom kongresu EPP-a u Bukureštu početkom ožujka, većeg talenta za govore nego von der Leyen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ursuline šanse su male", izjavio je neimenovani zastupnik Europskog parlamenta iz redova Kršćansko-demokratske unije (CDU) za Bild. Čak i ako bi većina u EP-u glasovala za kandidata EP-a, ostaje pitanje po koju političku cijenu, kazao je isti izvor za Bild.

Image
još pet godina /

Želi ostati: Ursula von der Leyen traži drugi mandat na čelu Europske komisije

Image
još pet godina /

Želi ostati: Ursula von der Leyen traži drugi mandat na čelu Europske komisije

Tabloid ide i korak dalje tvrdeći kako Ursula von der Leyen nema potporu za novu kandidaturu predsjednice Europske komisije čak ni unutar vlastite stranke CDU. U prilog toj tvrdnji navode kako CDU u tekućoj kampanji za izbore za Europski parlament ne koristi plakate s portretima aktualne predsjednice Europske komisije iz taktićkih razloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Von der Leyen je svog stranačkog prijatelja iz CDU-a Markusa Piepera htjela unaprijediti na visoko plaćeno mjesto predstavnika malih i srednjih poduzeća u EU. No, bilo je optužbi za nepotizam, čak i od povjerenika EU. Pieperovo imenovanje je ogorčeno odbačeno. Taj primjer pokazuje da Von der Leyen ima moćne protivnike, uključujući unutar redova konzervativne stranačke obitelji EVP, koja također uključuje CDU i CSU", komentira Bild.

Isti izvor procjenjuje kako aktualna šefica Europske komisije ima previše prepreka pred sobom, ako želi ostvariti novi mandat. Uz spomenute otpore u vlastitim redovima, Von der Leyen mora pridonijeti pobjedničkom rezultatu EPP-a na izborima za Europski parlament, zatim pridobiti koalicijske partnere u parlamentu te napokon potporu šefova vlada članica EU. Pritom Bild procjenjuje da su potezima predsjednice Europske komisije u dosadašnjem mandatu razočarani koalicijski partneri EPP-a poput Zelenih koji nisu zadovoljni tempom zelene tranzicije EU, kao i desničara koji su po svaku cijenu htjeli zaustaviti lijevog kandidata za predsjednika Europske komisije, a sada Ursuli von der Leyen zamjeraju nedovoljno desnu politiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na Komemoraciji u Jasenovcu

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo