TKO BI POBIJEDIO DA SU IZBORI DANAS? / Novo istraživanje otkrilo - stvari su se promijenile. Evo tko će se boriti u drugom krugu

Image
Foto: Pixsell

Predsjednica bi dobila potporu većine birača HDZ-a, ali i svih ostalih stranaka osim SDP-a i Živog zida

23.8.2019.
19:55
Pixsell
VOYO logo

Da se predsjednički izbori održavaju danas, aktualna predsjednica dobila bi 34.6 posto potpore, za dva postotna poena više nego mjesec ranije, pokazuje novi Crobarometar objavljen u Dnevniku Nove TV.

Izazivač Zoran Milanović trenutno ima potporu od 24.6 posto, nije ju ni povećao niti izgubio. Zato Miroslav Škoro polako gubi potporu, sada ga podupire 18 posto ispitanih birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto je i s Mislavom Kolakušićem koji trenutno 'uživa' potporu od 6.4 posto.

Ivan Pernar trenutno može računati na potporu od 3.9 posto, dok je Dalija Orešković na 3.4 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostali kandidati osvajaju 4.4 posto, dok je neodlučnih 4.7 posto.

Image
Foto: Nova TV

Jasno je da ćemo predsjednika/predsjednicu birati u drugom krugu, u kojem će se, prema zadnjoj anketi, sučeliti predsjednica i Milanović. Pobjedu bi pritom, prema trenutnoj volji birača, odnijela Kolinda s 51.11 posto naspram Milanovićevih 26.6 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica bi dobila potporu većine birača HDZ-a, ali i svih ostalih stranaka osim SDP-a i Živog zida.

Da se nađe u bitci sa Škorom, Kolinda bi dobila 46.1 posto potpore, naspram njegovih 36.5 posto, pokazuje posljednje istraživanje Crobarometra. Predsjednica tu dobiva potporu birača HDZ-a, ali i nešto manje od trećinu birača SDP-a dalo bi joj glas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada bi u drugom krugu bili Milanović i Škoro, pobijedio bi Škoro s 46.9 posto, pokazuje posljednja anketa.

Na koje birače mogu računati?

Grabar-Kitarović ima više birača među starijom populacijom, biračima u dobi iznad 60 godina, gdje bi dobila 42 posto glasova. Od birača sa završenom osnovnom školom, njih 48 posto svoj bi glas dalo Kolindi Grabar-Kitarović. Njezina su uporišta Dalmaciji, Slavoniji a vodi i u Lici i Banovini te u Istri i Primorju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

I Milanović može računati potporu starijih birača, svaki reći iznad 60 godina starosti dao bi svoj glas kandidatu SDP-a. Najviše je birača među ljudima sa završenom višom školom ili fakultetom. Također, Milanović na prvu poziciju i potporu može računati u Zagrebu i okolici, gdje dobiva 36 posto.

Image

Škoro pak može računati na mlade birače, njih 31 posto glasalo bi za njega. On također može računati na birače u Sjevernoj Hrvatskoj gdje uživa potporu od 27 posto a u rodnoj Slavoniji 22 posto ispitanika dalo bi njemu glas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Napomena: Istraživanje je provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na 978 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske metodom osobnog anketiranja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/-3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo