hrvatski brand / Titula za Lipicance: Konji ulaze u matičnu knjigu ove vrste, a za nju treba ispuniti stroga pravila

Provjerili smo koliko truda i ljubavi treba uložiti da bi se postalo registriranim Lipicancem

10.11.2018.
21:00
VOYO logo

Četverogodišnja Munja jedna je od najbolje ocjenjenih konja Lipicanaca u Hrvatskoj. Graciozna, prekrasna životinja o kojoj brine Dalibor Martić iz Nove Gradiške i govori, Munja je posebno dobra prema djeci.

"Munja je stvarno prekrasan konj. Izvrstan za jahanje i vožnju u kočiji. Imam kćerku, ima 14 godina, ona je ta koja ide kod konja i koja je saživjela sa konjima i to je dijete koje priča sa konjima", tvrdi Dalibor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna je od 8 konja u vlastitom uzgoju, a ocjenjivački sud je oduševila svojim ponašanjem I karakterom pa je, na ocjenjivanju Lipicanaca u Lipiku ušla u Matični registar Lipicanaca za što je potrebna  i visina grebena na štapu, visina grebena na vrpcu, dužina trupa, obujam grudnog koša, i obujam cjevanice, objašnjava nam Ivica Mandić iz Svjetske lipicanske federacije. 

Ulaskom u registar, konj postaje zaštićen. To je priznanje da je vlasnik vodio računa i brigu o životinji pa je takav Lipicanac spreman za daljnu reprodukciju. No takav konj i puno više vrijedi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veza između čovjeka i konja u Slavoniji je neraskidiva. I nije slučajnost što je upravo lipicanac najpoznatiji slavonski konj. Jer čovjek i konj ovdje su idealan spoj. “Ta životinja je po svom vanjskom izgledu vrlo lijepa, vrlo temperamentna, vrlo osjetljiva i rekao bih senzibilna.

Te sve karakteristike imaju ljudi sa ovih prostora. I upravo su se u tome našli i Lipicanac i čovjek", smatra Mandić. Za dobrim konjima diže se prašina No za takvu ocjenu, treba i puno ljubavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo