TIM RIJEČKIH ZNANSTVENIKA IMA VAŽNO OTKRIĆE: / Povezano je s virusom opasnim za trudnice; 'Nažalost daleko smo od razvoja lijeka'

Image
Foto: screenshot HTV

Znanstvenica naglašava kako se za neke viruse zna da vole ići u spolne žlijezde, neovisno jesu li u pitanju ženske ili muške, i da mogu izazivati neplodnost

24.5.2021.
22:58
screenshot HTV
VOYO logo

U jeku korona-krize, hrvatski znanstvenici s Medicinskog fakulteta u Rijeci, otkrili su nova važna saznanja vezana uz imunološke reakcije na ostale poznate, no niti malo bezazlene infekcije. Kako javlja HTV, jedno od otkrića vezano je za tzv. zoster virus, ali i citomegalovirus koji može biti opasan za trudnice jer napada jajnike.

Doc. dr. sc. Vanda Juranić Lisnić s Medicinskog fakulteta riječko Sveučilišta rekla je u "Studiju 4" HTV-a kako citomegalovirus (CMV) spada u herpes viruse te je vrlo proširen u populaciji. Većina osoba ima taj virus, i njegova opasnost leži upravo u tome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

"Ako ste zdravi i vaš imunosustav dobro funkcionira, u pravilu s citomegalovirusom ne biste smjeli imati problema. No ako je imunosustav oslabljen, recimo u trudnoći žene su sklonije infekcijama, osobe kojima je imunosustav oslabljen zbog primanja kemoterapija ili novorođenčad kojima imunosustav nije zreo, tada taj virus može izazvati probleme, primjerice na jajnicima. Istraživanja su se radila na miševina jer se na ljudima ne bi mogla raditi, osobito ako se ide u dublju analizu", istaknula je Juranić Lisnić za HTV.

Znanstvenica naglašava kako se za neke viruse zna da vole ići u spolne žlijezde, neovisno jesu li u pitanju ženske ili muške, i da mogu izazivati neplodnost. Kao primjer navodi zaušnjake (mums). Istraživanja su pokazala, ističe Juranić Lisnić, kako je citomegalovirus opasan za jajnike i trudnoću i da su znanstvenici daleko od razvoja lijeka za taj virus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Image
KAKAV USPJEH HRVATSKIH ZNANSTVENIKA: /

Sekvencionirali su genom koronavirusa! 'Ovo ima višestruki značaj...'

Image
KAKAV USPJEH HRVATSKIH ZNANSTVENIKA: /

Sekvencionirali su genom koronavirusa! 'Ovo ima višestruki značaj...'

O koronavirusu: 'U toj borbi bolje je cjepivo nego lijek'

Juranić Lisnić poručuje da se na riječkom Medicinskom fakultetu rade i istraživanja koronavirusa i da timovi daju sve od sebe da se što više sazna.

Kaže da je dobro što u Hrvatskoj trenutačno pada broj novozaraženih, no poručuje da i dalje treba biti na oprezu. Stručnjakinja veli da epidemiolozi trebaju donijeti prave odluke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bitno je da se ljudi cijepe jer će biti u boljoj poziciji od onih koji se ne cijepe. Nadam se da ćemo do jeseni biti bolje procijepljeni, i u Hrvatskoj, i u svijetu, ali sam još oprezna. Mislim da je u borbi protiv koronavirusa bolje cjepivo nego lijek", rekla je Vanda Juranić Lisnić za HTV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo