Tim iz Prištine napustio pregovore o implementaciji sporazuma

Albanci tražili ukidanje sadašnjih i formiranje novih srpskih institucija

8.5.2013.
20:42
VOYO logo

Razgovori timova za izradu plana implementacije sporazuma Beograda i Prištine završeni su bez dogovora, a najavljen je i novi susret dvojice premijera, Ivice Dačića i Hašima Tačija 21. maja u Briselu.

Šef radne grupe Srbije u Briselu Marko Đurić izjavio je da je prištinska delegacija danas napustila razgovore o primeni sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đurić je objasnio da je srpska strana došla u najboljoj nameri s ciljem da se sprovede duh i slovo sporazuma.

Kako se saznaje u izvorima koji su pratili razgovor radnih grupa Beograda i Prištine, prištinska strana tražila je da se najpre ukinu srpske institucije na severu Kosova, a da se onda, uz prevashodno učešće prištinskih vlasti, formiraju nove srpske institucije, prenosi B92.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takođe je traženo da se najpre stvori neko prelazno telo koje bi preuzelo sadašnje nadležnosti od srpskih opština na Kosovu i da se onda naknadno formira zajednica sprskih opština. To je bilo neprihvatljivo za srpski pregovarački tim, jer odudara od tačke sporazuma da se srpske institucije integrišu u sistem na Kosovu ali uz sopstveni politički upliv i status.

Prištinska strana je, takođe suprotno duhu i slovu sporazuma, zahtevala da se najpre ukinu svi sudovi u srpskim opštinama da bi se onda formirali novi i to isključivo u skladu s kosovskim zakonima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je novinarima rekao Marko Đurić, srpska strana veoma žali zbog toga što je kosovski tim napustio pregovore i za sada se ne zna u kom vidu i kada bi oni mogli biti nastavljeni.

Đurić je rekao da ne zna na osnovu čega je šef tima Prištine Hajredin Kuči izjavio da bi 21. maja trebalo da se održi novi sastanak premijera Srbije i Kosova u okviru dijaloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranije danas, i Ivica Dačić je rekao da će razgovori s Prištinom na najvišem nivou biti nastavljeni u drugoj polovini maja.

Razgovori o implementaciji sporazuma počeli su juče u Briselu, kada su timovi Beograda i Prištine imali odvojene bilateralne sastanke sa direktorom za zapadni Balkan u Evropskoj službi za spoljno delovanje Fernandom Đentilinijem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je drugi sastanak timova od 19. aprila kada su premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači parafirali Sporazum o normalizaciji odnosa. Prvi je održan 26. aprila.

Beogradski tim predvodi savetnik predsednika Srbije Marko Đurić, a prištinski zamenik premijera Hajredin Kuči.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo