KOLUMNA IVE ANIĆA / Tiha revolucija! Što je predsjednica Grabar-Kitarović zaista poručila učenicima iz Sesveta

Image
Foto: Ivica Galović/PIXSELL, RTL

Kolinda Grabar-Kitarović zna da resorom povijesti upravlja politika i to je objasnila učenicima

26.9.2019.
8:50
Ivica Galović/PIXSELL, RTL
VOYO logo

Na hrvatskim fakultetima nakon završetka oba ovogodišnja upisna roka više od 11 tisuća mjesta ostalo je prazno. Razmislite dobro o toj činjenici, činjenici koja jasno govori kako na ta mjesta, predavanja, kolokvije i ispite u akademskoj godini 2019/2020 neće doći – nitko.

Nakon ljetnog upisnog roka, slobodno je ostalo, a tako govore brojke i činjenice, 16 462 upisnih mjesta, što nam recipročno govori kako je na našim fakultetima točno i precizno, na ovogodišnjem upisnom roku ostalo upražnjenih mjesta 11.251, dakle dvostruko nego li prošle upisne godine, a ako idemo još dalje, osamdeset posto manje nego li upisne kalendarske godine 2016. To su brojke, to su fakti, to su činjenice. Možete vi biti ljubitelj svega hrvatskoga, možete "Bože mi oprosti" biti i mrzitelj svega hrvatskoga, te brojke stoje i one su neupitne. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne upisujte povijest i arheologiju

Zašto je tomu tako, i zašto mladi mile nam i neupitne domovine izbjegavaju istu i odlaze na strana veleučilišta objasnila nam je sama predsjednica RH, koja je u Sesvetama obišla učenike i upozorila ih o štetnosti upisa studija povijesti i arheologije. Razmislite još jednom, upozorila je predsjednica svih Hrvata nazočne učenike, što vam takav studij donosi? Razmislite dobro, jer možda u ovom trenutku nećete naći radno mjesto iza tog studija. To nisam rekao ja, već je rekla Kolinda Grabar-Kitarović, aktualna predsjednica RH, s nakanom da i idućih pet godina obnaša tu istu svetu dužnost koja između ostaloga, brine o mladima, njihovoj afirmaciji u životu, implementaciji u hrvatsko društvo i u nastavku loze, slavnih hrvatskih povjesničara i arheologa. 

VEZANA VIJEST

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jasno je istovremeno bilo, kako su se mnogi od rečenih učenika našli u čudu, posebno oni u Sesvetama koji su odrasli na filmovima o Indiana Jonesu, no to za ovu priču ionako nije važno. Važno je jedino to, da je  rečena primjedba  u sklopu obrazovanja i prirode same znanosti koja se zove povijest i arheologija bila iskrena i potpuno umjesna što se tiče Kolinde Grabar-Kitarović, jer ona kao malo tko jako dobro zna što se događa u resoru povijesti i arheologije i koliko je teško danas ući u taj visoko sofisticiran sustav kojim manipulira politika. 

Kolinda Grabar-Kitarović tako je i nehotično mladim srednjoškolcima u Sesvetama, ali i svima nama objasnila što se zapravo događa u resoru povijesti i arheologije, i da je on kao takav izrazito osjetljiv na upliv bilo kakvih "mladih" koji bi poučeni kojekakvim History Channelima ili takvim nekakvim bedastoćama, interpretirali povijest onakvom kakvom se ona zapravo dogodila, a ne onakvom kakvom bi Kolinda Grabar-Kitarović i njena tužna politika htjeli da se dogodila. Taj gaf, smatrajmo ga još jednim tužnim, skandaloznim, i kojekakvim, od strane naše tužne predsjednice koja je svoju inauguracijsku kampanju počela u natjecanju tko će biti veći fašist, zapravo bi i bio samo gaf, jedan u nizu, da nije tako prokleto znakovit za ovu našu nesretnu zbilju u kojoj živimo, kao što nam sasvim lijepo govori u kakvoj zbilji živi naša predsjednica, ali i politika kojoj je dio. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Resorom povijesti upravlja politika

Hoće li humanističke znanosti, u koje spada studiranje povijesti i arheologije, odvesti naše buduće studente na burzu rada? Hoće li s iste te burze rada nakon mukotrpnog školovanja, u kojem su se njihove obitelji odricale praktički svega, zimovanja, ljetovanja, da ih školuju, naši novopečeni povjesničari naći posao? Naravno da neće, i to im je u svom najvećem gafu, ako se uopće toj ženi više može podići ljestvica gafova, Kolinda Grabar-Kitarović potpuno izjasnila. Zašto? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa upravo zbog toga što žena zna što se događa u resoru povijesti kojom trenutno upravlja aktualna politika, i žena je to sasvim dobrohotno u najboljoj namjeri objasnila učenicima. Upišite vojnu školu, tamo nećete na burzu rada, tamo nema već instaliranih kadrova koji odrađuju posao, tamo nam vas uvijek treba, za Afganistan, za Irak, za Iran, to vi, dragi učenici iz Sesveta, trebate upisati. 

No, vratimo se tren na jednu bitnu stavku. Na sve te već instalirane kadrove koji kao papige prate našu predsjednicu i objašnjavaju nam nakon njezinih izleta u povijest i arheologiju, što je naša predsjednica htjela reći?  Da bi vam pobliže prikazao tu kukavelj koja sebe naziva novinarima pođimo od najnovijeg  skandala kojeg nam je priredila predsjednica, a koja je fra Sokola, inače franjevca koji je prijavio njemačkoj komandi sedam partizana koji su uhapšeni i strijeljani, inaugurirala u hrvatskog sveca i otvorila mu spomenik na Korčuli, ta je kukavelj prikazala partizane kao one koji su prijavili tu nesretnu mladost koja je poginula za slobodu, kako Korčule, tako i Jugoslavije. I što nam to govori o njima, ali što nam to govori o riječima predsjednice koja se učenicima u Sesvetama obratila s, citiram: "možda u ovom trenutku nećete naći radno mjesto!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovom trenutku? Da, upravo u ovom trenutku, u kojem se na dan kada su Tito i partizani oslobodili Istru i Dalmaciju na TV Kalendaru emitira prilog o ustaškom pilotu koji je hrabro poginuo u bombardiranju Beograda.

Povjesničara u Hrvatskoj nedostaje 

Ako mislite da samo ja vidim tu nesretnu poveznicu, poslušajte i izjave šesnaest profesora Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji su javnim pismom upozorili predsjednicu da u Hrvatskoj, zemlji znanja i mogućnosti za koju se ona tako ustrajno bori, upravo nedostaje mladih i relevantnih – povjesničara!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je tu dakle zapravo lud? 

Odgovor je naravno, ako ćemo biti sasvim iskreni, u nama samima, roditeljima sve te djece, bila ona iz Sesveta, Zagreba, Splita ili Rijeke. Hrvatska je zemlja koja sustavno zatire kritičko mišljenje. Hrvatska je zemlja u kojoj se interpretacija povijesti itekako odnosi na trenutnu političku zbilju, ili na slučaj Kolinde Grabar-Kitarović, na obično i puko politikantstvo. Hrvatska je zemlja u kojoj su politička i njena suptratska ideološka pitanja važnija od činjenica. Hrvatska je zemlja u kojoj je bolje da si poslušni amater, nego slobodno misleći profesionalac u svom poslu, i na koncu Hrvatska je zemlja u kojoj povijest kroje kojekakve Kolinde Grabar-Kitarovići, a ne znanost, struka i uzusi modernog civilizacijskog svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I na tom počiva odgovor s našeg početka priče. 

Na hrvatskim fakultetima nakon završetka oba ovogodišnja upisna roka više od 11 tisuća mjesta ostalo je prazno. Razmislite dobro o toj činjenici, činjenici koja jasno govori kako na ta mjesta, predavanja, kolokvije i ispite u akademskoj godini 2019/2020 neće doći – nitko. Nakon ljetnog upisnog roka, slobodno je ostalo, a tako govore brojke i  činjenice, 16 462 upisnih mjesta, što nam recipročno govori kako je na našim fakultetima točno i precizno, na ovogodišnjem upisnom roku ostalo upražnjenih mjesta 11.251, dakle dvostruko nego li prošle upisne godine, a ako idemo još dalje, osamdeset posto manje nego li upisne kalendarske godine 2016. To su brojke, to su fakti, to su činjenice. Možete vi biti ljubitelj svega hrvatskoga, možete "Bože mi oprosti" biti i mrzitelj svega hrvatskoga, te brojke stoje i one su neupitne. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mislite da su sva ta djeca upisala fakultete u Irskoj, Njemačkoj, ili Austriji samo zbog toga što im te zemlje nude bolje radne uvjete iza tako mukotrpnog školovanja? 

Ne, ta su djeca upisala te fakultete upravo zbog onog što im je objasnila predsjednica Kolina Grabar-Kitarović, upravo zbog toga i iz tog razloga. Jer žele studirati ono što žele raditi u životu, što ih zanima, i što na koncu vole, a za to u Hrvatskoj nemaju šansu. Zašto je to tako objasnila nam je sama predsjednica Kitarović? Ako želite biti povjesničar u Hrvatskoj, tada vam fra Sokol mora biti hrvatski mučenik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tiha revolucija

Ako vam se ta interpretacija ne sviđa, pridružite se tihoj revoluciji i otiđite na učilišta diljem svijeta. Vaša nam tiha revolucija neće nauditi. Dapače. Samo će fokusirati naše glasačko tijelo koje je ostalo u zemlji, koje će se boriti tko je veći fašist, Kolinda Grabar-Kitarović ili Miroslav Škoro! Hoće li netko iza predsjedničkih izbora ustvrditi kako je na izbore izašlo samo dvadeset posto birača, iskreno boli nas neka stvar.

Tihe revolucije nikada nisu bile kao one prave i zbog toga, dragi učenici iz Sesveta, pamet u glavu. "S fakultetom povijesti nećete naći radno mjesto – Kolinda Grabar-Kitarović!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stavovi koji su izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora te ne odražavaju nužno stav redakcije portala Vijesti.hr

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo