RAZGOVORI O NOVOJ VLADI / TIH izrazio želju da sudjeluje na pregovorima pa ponudio prilično neodređen odgovor zašto to želi

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Budimir je izvijestila da je TIH još prije tjedan dana, kada je postalo jasno da pregovori neće biti otvoreni za javnost, Mostu i koalicijama okupljenima oko HDZ-a i SDP-a uputio zahtjev da na sastancima o formiranju nove vlade nazoče i njihovi pregovarači

23.11.2015.
16:11
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

ZAGREB - Predsjednica udruge Transparency International Hrvatska (TIH) DavorkaBudimir potvrdila je u ponedjeljak novinarima pred središnjicom SDP-a da je TIH dobio dopuštenje Mosta da promatra njihove pregovore s dvjema velikim koalicijama, no nije objasnila što će udruga zapravo učiniti s informacijama sa sastanaka kojima će nazočiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budimir je izvijestila da je TIH još prije tjedan dana, kada je postalo jasno da pregovori neće biti otvoreni za javnost, Mostu i koalicijama okupljenima oko HDZ-a i SDP-a uputio zahtjev da na sastancima o formiranju nove vlade nazoče i njihovi pregovarači.

"Smatramo osobito važnim da taj postupak ne bude obavijen velom tajne", kazala je Budimir, a na pitanje kako TIH namjerava obavještavati javnost o pregovorima, odnosno hoće li objavljivatti zapisnike s pregovora, odgovorila je kako bi se TIH ponašao kao promatrač. "Ne onako da bismo o tome izvještavali javnost, već da bismo bili svjedoci da se ono što su sve tri stranke rekle u tim pregovorima doista i ostvari".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ponovljeno pitanje kako će javnost izvještavati o pregovorima, odgovorila je: "Mi smo promatrači. I oni subjekti koji su bili promatrači na izborima nisu izvještavali".

Novinarima je i dalje bilo nejasno za koga će TIH promatrati pregovore, ako ne namjeravaju objavljivati detalje. "Mi promatramo za hrvatske građane", odgovorila je Budimir, a na opasku da građanima to ne znači puno, jer neće znati o čemu se na sastancima govori, uzvratila je kako je uloga promatrača drugačija od uloge medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo ocijenili da netko treba biti ovdje, a zašto se nije javila neka druga udruga, mi to ne znamo. Mi smo to zatražili, Most se suglasio i nadamo se da ni HDZ ni SDP neće imati ništa protiv toga da jedan ili dva čovjeka sjede zajedno s njima", kazala je Budimir i dodala kako "TIH vrlo jasno zna što će s informacijama sa sastanaka".

Zamoljena da to kaže i javnosti, kazala je kako TIH "želi te informacije na neki način podijeliti s javnošću, ali tako da to bude odgovorno i pošteno prema svima", te dodala da će se to dogoditi prije završetka pregovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budimir tvrdi kako je u svijetu poznata praksa da civilni sektor nadgleda pregovore o formiranju vlasti, a kao primjer je navela Litvu, Portugal i Španjolsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo