Teza o zločinačkom pothvatu neće pasti!

22.4.2011.
11:30
VOYO logo

Odvjetnik Zvonimir Hodak i bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić gostovali su u emisiji Poligraf Hrvatskog radija.

Hodak je kazao kako "nema šanse" da će se žalbom na presudu protiv generala Ante Gotovine i Mladena Markača moći oboriti teze o udruženom zločinačkom pothvatu, jer "utakmica se ne može dobiti nakon što je gotova". Smatra da generalima mogu pomoći tek neki novi dokazi, a ne pobijanje već dosuđenoga, a što se utjecaja diplomacije na žalbu tiče, kazao je kako ona može pridonijeti maksimalno 20 posto, dok 80 posto moraju odraditi odvjetnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvjeren je da će na sličan način biti osuđena i šestorka koja se tereti da je s hrvatske strane počinila ratni zločin na teritoriju Bosne i Hercegovine.

"Bojim se da će biti više od 150 godina (zatvora, op.a.). Kako su stvari krenule s Gotovinom i Markačem, izgleda da će tako završiti i s optuženicima za BiH, a ovakvim načinom kako Haag promatra tu problematiku. Što mislite da obrana hrvatskih generala nije imala dobre argumente? Imala je, no sud je unaprijed imao tu presudu, a tako će biti i za Hrvate u BiH", kaže Hodak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prigovorio je hrvatskoj politici i na neučinkovitoj "poltronskoj diplomaciji", tipičnoj za razdoblje dok su trajali procesi u Haagu, i to po principu da "kada neki europski činovnik dobije prehladu, ovdje kod nas dobiju upalu pluća".

Mesić se 'kasno sjetio'

Što se tiče odgovornosti bivšeg predsjednika Stjepana Mesića za slanje Brijunskih transkripata u Haag, Hodak kaže kako se "Mesić kasno sjetio da to demantira", jer je to do danas mogao demantirati makar 10 puta. Zamjera mu i puštanje britanskih novinara, točnije novinara BBC-a, na Pantovčak, gdje im je pokazivao dokumente. Na snimkama koje je objavio BBC, tvrdi Hodak, vidi se da su novinari s tim mogli "raspolagati kao da je to samoposluživanje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mate Granić pak vjeruje da bi diplomacija – naglašava "apsolutno tiha diplomacija" – mogla pomoći generalima. "Trebalo se raditi s velikim silama, prije svega SAD-om", izjavio je dodajući da "ako SAD smatra da pothvata nije bilo, postoji šansa da se nešto promijeni" na tom polju. Smatra i kako i država mora biti na raspolaganju odvjetnicima, ali i svi ostali koji mogu, jer se do sada, očigledno, nije učinilo dovoljno.

Zločinački pothvat prvi puta spomenut u Haagu 1999.

U Poligrafu su se površno dotakli i "udruženog zločinačkog pothvata" kao pravnog termina, te je za tu prigodu emitirana izjava pravnika Davorina Rudolfa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"UZP je nova doktrina spomenuta 1999. godine prvi puta u procesu protiv Tadića na Haškom tribunalu. Oluja se dogodila 1995. godine, stoga, s pravnog stajališta, generale se ne može kazniti za djelo koje nije postojalo u trenutku počinjenja", kazao je Rudolf.

Nije bilo govora o žrtvama Oluje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

specijal-201012070191004-Suđenje generalima

Vezani članci:

arti-201104190319006 arti-201104180251006 arti-201104170101006 arti-201104190390006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo